Tofurnik, jagielnik i piernik gryczany - 7 przepisów na najlepsze wegańskie ciasta na święta
Czy istnieje idealny wegański odpowiednik tradycyjnego sernika? Nasze ulubione przepisy na wegańskie ciasta znalazłyśmy na Instagramie. Poza popularnym tofurnikiem czy jagielnikiem w te święta hitem będą także wegańskie napoleonki i gryczany piernik. Smakują (i wyglądają) obłędnie!
- Redakcja
Czekoladowy jagielnik na owsianym spodzie, bez glutenu i cukru według przepisu @Paulalovesparis
Składniki na owsiany spód:
- 150 g płatków owsianych
- 1,5 łyżki oleju
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2-3 łyżki zimnej wody
Składniki na masę jaglaną:
- 180 g kaszy jaglanej
- 500 ml mleka roślinnego
- 500 ml wody
- 90 g erytrytolu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- drobne owoce do ozdoby
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane zmielić, dodać olej i syrop i zmiksować, stopniowo dodawać wodę, do uzyskania plastycznej masy, wyłożyć na spód tortownicy 22 cm, na dnie wyłożonej papierem, uklepać i podpiec ok. 15 min w 180*C.
2. W tym czasie przygotować masę: kaszę przepłukać wrzątkiem, zalać wodą i mlekiem, dodać sok, słodzik i sól i gotować na małym ogniu ok. 20 min, pod koniec dodać czekoladę w kosteczkach, wymieszać do jej rozpuszczenia i zblendować całość na jednolitą masę.
3. Przygotowaną masę wylać na podpieczony spód (działać szybko! masa momentalnie tężeje i bardzo łatwo o grudki), udekorować owocami i schłodzić w lodówce przez kilka h lub najlepiej całą noc.
Ciasta bez pieczenia na Święta>>
Gryczany piernik z czekoladową polewą według przepisu @Fitfood_marlenki
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki gryczanej
- łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2/3 szklanki mleka roślinnego
- pół szklanki zwykłych daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 banany
- 2 -3 łyżki syropu daktylowego
Przygotowanie:
1. Daktyle zalewamy gorącym mlekiem,odstawiamy na pół godziny.
2. Mieszamy suche składniki w jednej misce.
3. Blendujemy daktyle z mlekiem. Dodajemy banany, syrop, masło i ponownie blendujemy na krem.
4. Wsypujemy suche składniki, krótko mieszamy.
5. Przekładamy masę do formy do pieczenia, pieczemy około 45 minut 170-175 *C (zależy od piekarnika)
6. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy kremem.
Składniki na polewę czekoladową:
- szklanka daktyli
- pół szklanki szklanki mleka roślinnego
- łyżeczka płynnego oleju kokosowego
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
1. Daktyle zalewamy gorącym mlekiem,odstawiamy na pół godziny.
2. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na krem
3. Dodajemy więcej mleka gdyby masa była zbyt gęsta.