Reklama

Z kremem z limonek
Dla 8 osób
Przygotowanie: 60 minut
250 g mąki krupczatki,
5 jajek,
120 g masła,
3 łyżki cukru pudru,
2 łyżki zimnej wody,
120 g cukru,
150 ml kremówki,
5 limonek,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1. Zimne masło posiekaj z mąką. Dodaj jedno jajko, cukier puder i wodę. Szybko wyrabiaj lepkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw na pół godziny do lodówki.

Reklama

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy 32 cm. Przełóż na formę do tarty. Ciasto ponakłuwaj i obciąż ceramicznymi kulkami. Piecz 15 minut w 180°C. Następnie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 5 minut.

3. Limonki sparz. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
4. Pozostałe jajka ubij z cukrem. Dodaj kremówkę i ubijaj 3 minuty. Na koniec dodaj cukier, 150 ml soku z limonki i skórkę otartą
z 4 limonek.
5. Rzadką masę wylej na pod-pieczony spód. Posyp pozostałą skórką z limonki. 6. Ciasto przykryj folią aluminiową. Piecz 35 minut w 160°C. Zdejmij folię i piecz jeszcze 5 minut.

Tarta z podgrzybkami i ze szpinakiem. Fot. JÉRÔME BILIC


Z podgrzybkami i ze szpinakiem
Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

250 g mąki,
150 g masła,
1 żółtko,
1/2 łyżeczki soli,
3 łyżki zimnego mleka,
350 g podgrzybków,
2 garście świeżego szpinaku,
2 łyżki oliwy, 1 łyżka masła,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
120 g ricotty,
chili, sól i pieprz do smaku

1. Masło posiekaj z mąką i solą. Dodaj żółtko i mleko. Wyrób elastyczne ciasto. Owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
2. Ciasto podziel na pół. Porcje rozwałkuj na placki o średnicy 30 cm. Jeden przełóż do formy do tarty, nakłuj widelcem.
3. Grzyby pokrój w ćwiartki. Podsmaż na maśle z oliwą. Dopraw solą, pieprzem i chili. Dodaj śmietanę, ricottę i szpinak. Wymieszaj. Farsz rozłóż na cieście.
4. Drugi placek natnij na krzyż i wywiń trójkąty z ciasta na zewnątrz. Ułóż na tarcie i dociśnij boki.
5. Piecz 45 minut w 180°C.

Tarta z morelami. Fot. JÉRÔME BILIC

Z morelami
Dla 6 osób
Przygotowanie: 45 minut

1 opakowanie ciasta francuskiego,
6 łyżek dżemu morelowego,
6 dużych morel,
2 gałązki rozmarynu,
150 ml mleka,
100 ml śmietanki 30-proc.,
4 łyżki mielonych migdałów,
3 łyżki cukru,
2 łyżki amaretto,
2 żółtka,
2 łyżki wody,
2 łyżki mąki kukurydzianej

Reklama

1. Morele obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń pestki.
2. Mleko zagotuj ze śmietanką. Żółtka ubij z cukrem. Dodaj migdały i mąkę.
3. Gorące mleko dolewaj do masy jajecznej, energicznie mieszając. Przelej z powrotem do rondla. Dodaj amaretto i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż uzyskasz gęsty krem.
4. W rondelku wymieszaj dżem i wodę. Dodaj rozmaryn i gotuj 3 minuty, aż uzyskasz rzadki syrop.
5. Ciasto francuskie podziel na 12 prostokątów. Każdy posmaruj migdałowym kremem. Na wierzchu ułóż połówki morel. Skrop każdy owoc syropem. 6. Piecz 20 minut w 200°C.
TEKST ALEKSANDRA KISIEL
ŹRÓDŁO: magazyn ELLE

Reklama
Reklama
Reklama