minimarchewki pół awokado garść szpinaku garść rukoli łyżka masła łyżeczka cukru trzcinowego kilka obranych i pokrojonych w ćwiartki pieczarek
SOS (pesto pietruszkowo-bazyliowe) pęczek świeżej pietruszki liście świeżej bazylii 5 łyżek oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu dwie łyżki orzeszków pinii (możecie je zastąpić słonecznikiem albo orzechami nerkowca)
PRZYGOTOWANIE:
W blenderze miksujemy ze sobą wszystkie składniki sosu, aż powstanie zielone pesto (w razie potrzeby, zeby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu, możecie dodać więcej pietruszki, orzechów albo dolać oliwy).
Obrane i pokrojone pieczarki mieszamy z częścią przygotowanego pesto, wykładamy na blachę i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. W małym rondelku gotujemy obrane marchewki przez około 8-10 minut. Następnie na małej patelni rozpuszczamy masło z łyżką cukru i wkładamy na nią ugotowane marchewki i chwilę podgrzewamy aż cukier się skarmelizuje. W misce łączymy ze sobą szpinak, rukolę, awokado, pietruszkę, dodajemy upieczone i ostudzone pieczarki i marchewki. Wszystko polewamy resztą pesto.
","aspectRatio":1.3333333333333333,"sourceName":"fot. Agata Wojtczak"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/salatka-na-piekne-wlosy-5b9893f.jpeg","width":2007,"height":2500,"title":"Sałatka na piękne włosy","description":"
SKŁADNIKI garść posiekanych orzechów (ja użyłam włoskich i pistacji) i migdałów pęczek pietruszki (drobno posiekanej) garść szpinaku garść rukoli połówka pokrojonego awokado (najlepiej awokado Hass) pół szklanki komosy ryżowej (quinoa) mała pomarańcza (albo połówka dużej) - pokrojona w kostkę
To bardzo szybka sałatka, która jest bombą witaminową i zawiera zdrowe tłuszcze. Dlatego jeśli zależy wam na zdrowych i mocnych włosach i paznokciach, powinniście wprowadzić ją na stałe do waszego menu.
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować komosę ryżową według przepisu na opakowaniu (koło 15 minut), poczekać aż ostygnie albo przelać ją zimną wodą. Wymieszać ją z warzywami. W małej misce zmieszać składniki sosu (najlepiej trzepaczką kuchenną) aż się połączą. Polać sałatkę sosem chwilę przed podaniem. Awokado możecie zastąpić upieczonym burakiem. Sprawdziłam, wtedy ta szybka sałatka do pracy smakuje równie dobrze!
","aspectRatio":1.2456402590931739,"sourceName":"fot. Agata Wojtczak"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/salatka-z-kuskusem-921e2f6.jpeg","width":2007,"height":2500,"title":"Sałatka z kuskusem","description":"
SKŁADNIKI: pół szklanki kaszy kuskus garść rukoli pół granatu 4 suszone pomidory pokrojone na paseczki 4 pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki garść posiekanych dowolnych orzechów (ja użyłam fistaszków) i migdałów
SOS: 3 łyżki oliwy duża łyżka masła orzechowego szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Tę sałatkę wymyśliłam po powrocie z Marrakeszu. Smakuje prawie tak dobrze jak marokański kuskus.
Kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym jak wchłonie całą wodę i ostygnie mieszamy go z rukolą, pomidorkami, suszonymi pomidorami, pestkami granatu i posiekanymi orzechami. W małej miseczce za pomocą trzepaczki łączymy wszystkie składniki sosu. Polewamy nim sałatkę chwilę przed podaniem.
","aspectRatio":1.2456402590931739,"sourceName":"fot. Agata Wojtczak"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/salatka-z-pieczonymi-burakami-0267014.jpeg","width":2007,"height":2500,"title":"Sałatka z pieczonymi burakami","description":"
SKŁADNIKI: pół dużego buraka albo jeden mały kilkanaście orzeszków pinii kawałek cukinii kawałek sera feta garść szpinaku garść rukoli
SOS: dwie łyżki oliwy łyżeczka musztardy francuskiej pół łyżeczki miodu sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE: Buraka pieczemy w piekarniku w folii aluminiowej (około godziny przy 180 stopni). Po upieczeniu, obieramy go i kroimy w kostkę. Na małej patelni prażymy orzeszki pinii. Z cukinii robimy spaghetti za pomocą temperówki do warzyw. Fetę kroimy w kostkę. Wszystko kładziemy na liściach szpinaku i rukoli. W małej misce łączymy wszystkie składniki sosu i polewamy nim sałatkę.
","aspectRatio":1.2456402590931739,"sourceName":"fot. Agata Wojtczak"}]}},{"type":"html","data":{"value":""}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":[{"client":"elle-pl","clientId":"397015","entity":"post","source":"content-api"}],"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.elle.pl:443"},{"label":"Lifestyle","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/"},{"label":"Szybkie sałatki do pracy"}],"seoMetadata":{"title":"Szybkie sałatki do pracy","description":"Jeśli znudziła wam się sałatka grecka i szukacie zdrowych i szybkich pomysłów na lunch do pracy, koniecznie sprawdźcie te przepisy!","metaTitle":"Szybkie sałatki do pracy","metaDescription":"Jeśli znudziła wam się sałatka grecka i szukacie zdrowych i szybkich pomysłów na lunch do pracy, koniecznie sprawdźcie te przepisy!","image":{"crop":[0,0,2007,1337],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":2500,"width":2007,"alt":"Sałatka tajska","sourceName":"fot. Agata Wojtczak","title":"Sałatka tajska","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/salatka-tajska-6645bdd.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/szybkie-salatki-do-pracy/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/szybkie-salatki-do-pracy/","canonicalUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/szybkie-salatki-do-pracy/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","lifestyle"],"subcategory":["article"],"channel":"lifestyle","title":"Szybkie sałatki do pracy","article":{"id":"274353","description":"Jeśli znudziła wam się sałatka grecka i szukacie zdrowych i szybkich pomysłów na lunch do pracy, koniecznie sprawdźcie te przepisy!","type":"article","author":"Agata Wojtczak","tags":["buraki","cukinia","diety","kuchnia wegetariańska","przepisy","sałatki","warzywa","zdrowe odżywianie"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","whatsapp","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Szybkie%20sa%C5%82atki%20do%20pracy","tweet":"Szybkie%20sa%C5%82atki%20do%20pracy","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/salatka-tajska-6645bdd.jpeg","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/szybkie-salatki-do-pracy/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/szybkie-salatki-do-pracy/#Article","@type":"Article","description":"Jeśli znudziła wam się sałatka grecka i szukacie zdrowych i szybkich pomysłów na lunch do pracy, koniecznie sprawdźcie te przepisy!","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/salatka-tajska-6645bdd.jpeg?resize=768,957","width":768,"height":957},{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/salatka-tajska-6645bdd.jpeg?resize=1366,1702","width":1366,"height":1702}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/szybkie-salatki-do-pracy/"},"name":"Szybkie sałatki do pracy","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/szybkie-salatki-do-pracy/","author":[{"@type":"Person","name":"Agata Wojtczak","url":"https://www.elle.pl/author/agatawojtczak"}],"dateModified":"2024-12-09T15:06:32+01:00","datePublished":"2018-02-09T16:04:43+01:00","headline":"Szybkie sałatki do pracy","keywords":"buraki, cukinia, diety, kuchnia wegetariańska, przepisy, sałatki, warzywa, zdrowe odżywianie","publisher":{"@type":"Organization","name":"Elle.pl","url":"https://www.elle.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":95,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2025/01/cropped-elle-big-ceeeb75-ea93bd3.png?resize=265,95","width":265}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","lifestyle"],"channel":"lifestyle","format":"gallery","pageid":"274353","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"Agata Wojtczak","publish_date":"2018-02-09T15:04:43+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["buraki","cukinia","diety","kuchnia-wegetarianska","przepisy","salatki","warzywa","zdrowe-odzywianie"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","lifestyle"],"channel":"lifestyle","format":"gallery","pageid":"274353","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["buraki","cukinia","diety","kuchnia-wegetarianska","przepisy","salatki","warzywa","zdrowe-odzywianie"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","lifestyle"]},{"key":"tags","value":["buraki","cukinia","diety","kuchnia-wegetarianska","przepisy","salatki","warzywa","zdrowe-odzywianie"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"crop":[0,0,2007,1337],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":2500,"width":2007,"alt":"Sałatka tajska","sourceName":"fot. Agata Wojtczak","title":"Sałatka tajska","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/salatka-tajska-6645bdd.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"lifestyle","display":"Lifestyle"},"taxonomy":"category"},{"slug":"lifestyle","display":"Lifestyle","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"buraki","display":"buraki","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"cukinia","display":"cukinia","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"diety","display":"diety","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"kuchnia-wegetarianska","display":"kuchnia wegetariańska","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"przepisy","display":"przepisy","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"salatki","display":"sałatki","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"warzywa","display":"warzywa","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"zdrowe-odzywianie","display":"zdrowe odżywianie","taxonomy":"post_tag"}]},{"display":"Formaty","terms":[{"slug":"post-format-gallery","display":"Galeria","taxonomy":"post_format"}]}],"table":null,"postFormat":"gallery","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":"ba1LAIbkEGO2uneneI1GGuVDnDQpacwFNxIck7ZWyIn.S7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"1191304","content_title":"Szybkie sałatki do pracy","content_type":"article","publication_date":"2018-02-09T15:04:43+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":274353,"contentName":"Szybkie sałatki do pracy","contentType":"ContentGallery","contentUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/szybkie-salatki-do-pracy/","pageType":"Content","siteCategory":"Elle.pl/Lifestyle/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"elle-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Lifestyle","Kuchnia"],"keywords":["buraki","cukinia","diety","kuchnia wegetariańska","przepisy","sałatki","warzywa","zdrowe odżywianie"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"elle-pl","schemaId":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/szybkie-salatki-do-pracy/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"274353"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/elle.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":true},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"zzOr6smOqIddCn5FrXR1I.LuwJy6EiL5EZtQt6ge7bL.V7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"0dc3cc7c5d6b10e1a61c2b8d70bc2e3e","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":false,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"","categoryLabels":"hide","categories":[],"tags":[],"tagsOperators":"or","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"portrait","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":false,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":1,"numberOfCardsToShowInViewport":1,"pinnedContent":[{"position":1,"content":{"source":"search-api","client":"elle-pl","entity":"offer","clientId":"777900"}}]},"widgetArea":"articleSidebar"}},{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"ee64d3f94965706d680811ea3f66856a","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Zazwyczaj na elle.pl piszę o modzie. Trendy w jedzeniu są jednak równie wciągające. Jeszcze do niedawna wegańska beza wydawała się czymś nieosiągalnym, dziś robimy ją z pomocą aquafaby, czyli wody, która pozostaje po ugotowaniu ciecierzycy. Lemoniada z węglem, różowa czekolada, pandan... o nowinkach w kulinarnym świecie, czytam z równie wielkim zainteresowaniem, jak o najnowszej kolekcji Givenchy. Moje eksperymenty kulinarne zazwyczaj jednak wpisują się w trend #eatgreen. Przygotowywanie szybkich sałatek do pracy opanowałam (prawie) do perfekcji. Dlatego, chciałam się z wami podzielić moimi ulubionymi i sprawdzonymi przepisami. Nie znajdziecie w nich dokładnych proporcji i rozpisanych wag na gramy. Dodawajcie składniki na oko - jeśli kochacie awokado, wkrójcie go do swojej sałatki odpowiednio więcej. Nie przepadacie za nim? Zastąpcie go np. pieczonym burakiem.
Reklama
Zazwyczaj swoje szybkie sałatki do pracy komponuje według zasady: sałata + warzywa (świeże albo/i pieczone) + orzechy, migdały albo pestki słonecznika czy dyni + kasza albo makaron ryżowy + sos. Jeśli w lodówce zawsze będziecie mieć coś zielonego - obojętnie czy będzie to rukola, roszponka, sałata lodowa, jarmuż, czy szpinak, do tego ulubione warzywa, a w szafce czekać na was będzie pęczak, kuskus albo cienkie nitki makaronu ryżowego, zawsze będziecie w stanie stworzyć coś zdrowego do pracy. Jeśli chodzi o warzywa - sięgajcie po te, które nadają się do zapakowania do pudełka. Zamiast pomidora, lepiej wybierzcie paprykę, a ogórek dodawajcie w ostatnim momencie. Z cukinii możecie stworzyć spaghetti za pomocą specjalnej temperówki. Pieczarki, buraka albo bakłażana dobrze jest upiec wieczorem dzień przed przygotowaniem dania. Kaszę też gotuję dzień przed. Chyba, że zależy mi na naprawdę ekspresowej sałatce - wtedy na ratunek przychodzi kuskus, który wystarczy zalać wrzątkiem i poczekać kilka minut. Sos? Zawsze sprawdzi się dobrej jakości oliwa z oliwek zmieszana z solą i pieprzem. Ja zawsze mam pod ręką masło orzechowe (wystarczy zmieszać je za pomocą trzepaczki z olejem albo oliwą i ewentualnie odrobiną czosnku - i sos fistaszkowy gotowy!), pastę tahini (przygotowują ją sama, blendując sezam z olejem), sambal (czyli azjatycki sos chili) i musztardę francuską. Prostą sałatkę podkręci też domowej roboty pesto.
Reklama
Szybką sałatkę do pracy zapakujcie do specjalnego pudełka lunchowego (szukajcie go w sklepie ELLE) albo do słoika (ja polecam te od mason jar).
1 z 4
fot. Agata Wojtczak
Szybka sałatka do pracy
SKŁADNIKI minimarchewki pół awokado garść szpinaku garść rukoli łyżka masła łyżeczka cukru trzcinowego kilka obranych i pokrojonych w ćwiartki pieczarek
SOS (pesto pietruszkowo-bazyliowe) pęczek świeżej pietruszki liście świeżej bazylii 5 łyżek oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu dwie łyżki orzeszków pinii (możecie je zastąpić słonecznikiem albo orzechami nerkowca)
PRZYGOTOWANIE:
W blenderze miksujemy ze sobą wszystkie składniki sosu, aż powstanie zielone pesto (w razie potrzeby, zeby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu, możecie dodać więcej pietruszki, orzechów albo dolać oliwy).
Obrane i pokrojone pieczarki mieszamy z częścią przygotowanego pesto, wykładamy na blachę i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. W małym rondelku gotujemy obrane marchewki przez około 8-10 minut. Następnie na małej patelni rozpuszczamy masło z łyżką cukru i wkładamy na nią ugotowane marchewki i chwilę podgrzewamy aż cukier się skarmelizuje. W misce łączymy ze sobą szpinak, rukolę, awokado, pietruszkę, dodajemy upieczone i ostudzone pieczarki i marchewki. Wszystko polewamy resztą pesto.
2 z 4
fot. Agata Wojtczak
Sałatka na piękne włosy
SKŁADNIKI garść posiekanych orzechów (ja użyłam włoskich i pistacji) i migdałów pęczek pietruszki (drobno posiekanej) garść szpinaku garść rukoli połówka pokrojonego awokado (najlepiej awokado Hass) pół szklanki komosy ryżowej (quinoa) mała pomarańcza (albo połówka dużej) - pokrojona w kostkę
To bardzo szybka sałatka, która jest bombą witaminową i zawiera zdrowe tłuszcze. Dlatego jeśli zależy wam na zdrowych i mocnych włosach i paznokciach, powinniście wprowadzić ją na stałe do waszego menu.
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować komosę ryżową według przepisu na opakowaniu (koło 15 minut), poczekać aż ostygnie albo przelać ją zimną wodą. Wymieszać ją z warzywami. W małej misce zmieszać składniki sosu (najlepiej trzepaczką kuchenną) aż się połączą. Polać sałatkę sosem chwilę przed podaniem. Awokado możecie zastąpić upieczonym burakiem. Sprawdziłam, wtedy ta szybka sałatka do pracy smakuje równie dobrze!
3 z 4
fot. Agata Wojtczak
Sałatka z kuskusem
SKŁADNIKI: pół szklanki kaszy kuskus garść rukoli pół granatu 4 suszone pomidory pokrojone na paseczki 4 pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki garść posiekanych dowolnych orzechów (ja użyłam fistaszków) i migdałów
SOS: 3 łyżki oliwy duża łyżka masła orzechowego szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Tę sałatkę wymyśliłam po powrocie z Marrakeszu. Smakuje prawie tak dobrze jak marokański kuskus.
Kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym jak wchłonie całą wodę i ostygnie mieszamy go z rukolą, pomidorkami, suszonymi pomidorami, pestkami granatu i posiekanymi orzechami. W małej miseczce za pomocą trzepaczki łączymy wszystkie składniki sosu. Polewamy nim sałatkę chwilę przed podaniem.
4 z 4
fot. Agata Wojtczak
Sałatka z pieczonymi burakami
SKŁADNIKI: pół dużego buraka albo jeden mały kilkanaście orzeszków pinii kawałek cukinii kawałek sera feta garść szpinaku garść rukoli
SOS: dwie łyżki oliwy łyżeczka musztardy francuskiej pół łyżeczki miodu sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE: Buraka pieczemy w piekarniku w folii aluminiowej (około godziny przy 180 stopni). Po upieczeniu, obieramy go i kroimy w kostkę. Na małej patelni prażymy orzeszki pinii. Z cukinii robimy spaghetti za pomocą temperówki do warzyw. Fetę kroimy w kostkę. Wszystko kładziemy na liściach szpinaku i rukoli. W małej misce łączymy wszystkie składniki sosu i polewamy nim sałatkę.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.