Szybkie sałatki do pracy
Jeśli znudziła wam się sałatka grecka i szukacie zdrowych i szybkich pomysłów na lunch do pracy, koniecznie sprawdźcie te przepisy!
Zazwyczaj na elle.pl piszę o modzie. Trendy w jedzeniu są jednak równie wciągające. Jeszcze do niedawna wegańska beza wydawała się czymś nieosiągalnym, dziś robimy ją z pomocą aquafaby, czyli wody, która pozostaje po ugotowaniu ciecierzycy. Lemoniada z węglem, różowa czekolada, pandan... o nowinkach w kulinarnym świecie, czytam z równie wielkim zainteresowaniem, jak o najnowszej kolekcji Givenchy. Moje eksperymenty kulinarne zazwyczaj jednak wpisują się w trend #eatgreen. Przygotowywanie szybkich sałatek do pracy opanowałam (prawie) do perfekcji. Dlatego, chciałam się z wami podzielić moimi ulubionymi i sprawdzonymi przepisami. Nie znajdziecie w nich dokładnych proporcji i rozpisanych wag na gramy. Dodawajcie składniki na oko - jeśli kochacie awokado, wkrójcie go do swojej sałatki odpowiednio więcej. Nie przepadacie za nim? Zastąpcie go np. pieczonym burakiem.
Zazwyczaj swoje szybkie sałatki do pracy komponuje według zasady: sałata + warzywa (świeże albo/i pieczone) + orzechy, migdały albo pestki słonecznika czy dyni + kasza albo makaron ryżowy + sos. Jeśli w lodówce zawsze będziecie mieć coś zielonego - obojętnie czy będzie to rukola, roszponka, sałata lodowa, jarmuż, czy szpinak, do tego ulubione warzywa, a w szafce czekać na was będzie pęczak, kuskus albo cienkie nitki makaronu ryżowego, zawsze będziecie w stanie stworzyć coś zdrowego do pracy. Jeśli chodzi o warzywa - sięgajcie po te, które nadają się do zapakowania do pudełka. Zamiast pomidora, lepiej wybierzcie paprykę, a ogórek dodawajcie w ostatnim momencie. Z cukinii możecie stworzyć spaghetti za pomocą specjalnej temperówki. Pieczarki, buraka albo bakłażana dobrze jest upiec wieczorem dzień przed przygotowaniem dania. Kaszę też gotuję dzień przed. Chyba, że zależy mi na naprawdę ekspresowej sałatce - wtedy na ratunek przychodzi kuskus, który wystarczy zalać wrzątkiem i poczekać kilka minut. Sos? Zawsze sprawdzi się dobrej jakości oliwa z oliwek zmieszana z solą i pieprzem. Ja zawsze mam pod ręką masło orzechowe (wystarczy zmieszać je za pomocą trzepaczki z olejem albo oliwą i ewentualnie odrobiną czosnku - i sos fistaszkowy gotowy!), pastę tahini (przygotowują ją sama, blendując sezam z olejem), sambal (czyli azjatycki sos chili) i musztardę francuską. Prostą sałatkę podkręci też domowej roboty pesto.
Szybką sałatkę do pracy zapakujcie do specjalnego pudełka lunchowego (szukajcie go w sklepie ELLE) albo do słoika (ja polecam te od mason jar).
1 z 4
Szybka sałatka do pracy
SKŁADNIKI
minimarchewki
pół awokado
garść szpinaku
garść rukoli
łyżka masła
łyżeczka cukru trzcinowego
kilka obranych i pokrojonych w ćwiartki pieczarek
SOS (pesto pietruszkowo-bazyliowe)
pęczek świeżej pietruszki
liście świeżej bazylii
5 łyżek oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu
dwie łyżki orzeszków pinii (możecie je zastąpić słonecznikiem albo orzechami nerkowca)
PRZYGOTOWANIE:
W blenderze miksujemy ze sobą wszystkie składniki sosu, aż powstanie zielone pesto (w razie potrzeby, zeby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu, możecie dodać więcej pietruszki, orzechów albo dolać oliwy).
Obrane i pokrojone pieczarki mieszamy z częścią przygotowanego pesto, wykładamy na blachę i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. W małym rondelku gotujemy obrane marchewki przez około 8-10 minut. Następnie na małej patelni rozpuszczamy masło z łyżką cukru i wkładamy na nią ugotowane marchewki i chwilę podgrzewamy aż cukier się skarmelizuje. W misce łączymy ze sobą szpinak, rukolę, awokado, pietruszkę, dodajemy upieczone i ostudzone pieczarki i marchewki. Wszystko polewamy resztą pesto.
2 z 4
Sałatka na piękne włosy
SKŁADNIKI
garść posiekanych orzechów (ja użyłam włoskich i pistacji) i migdałów
pęczek pietruszki (drobno posiekanej)
garść szpinaku
garść rukoli
połówka pokrojonego awokado (najlepiej awokado Hass)
pół szklanki komosy ryżowej (quinoa)
mała pomarańcza (albo połówka dużej) - pokrojona w kostkę
SOS:
łyżka masła orzechowego
łyżka pasty tahini
dwie łyżki oliwy
szczypta soli
To bardzo szybka sałatka, która jest bombą witaminową i zawiera zdrowe tłuszcze. Dlatego jeśli zależy wam na zdrowych i mocnych włosach i paznokciach, powinniście wprowadzić ją na stałe do waszego menu.
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować komosę ryżową według przepisu na opakowaniu (koło 15 minut), poczekać aż ostygnie albo przelać ją zimną wodą. Wymieszać ją z warzywami. W małej misce zmieszać składniki sosu (najlepiej trzepaczką kuchenną) aż się połączą. Polać sałatkę sosem chwilę przed podaniem. Awokado możecie zastąpić upieczonym burakiem. Sprawdziłam, wtedy ta szybka sałatka do pracy smakuje równie dobrze!
3 z 4
Sałatka z kuskusem
SKŁADNIKI:
pół szklanki kaszy kuskus
garść rukoli
pół granatu
4 suszone pomidory pokrojone na paseczki
4 pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki
garść posiekanych dowolnych orzechów (ja użyłam fistaszków) i migdałów
SOS:
3 łyżki oliwy
duża łyżka masła orzechowego
szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Tę sałatkę wymyśliłam po powrocie z Marrakeszu. Smakuje prawie tak dobrze jak marokański kuskus.
Kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym jak wchłonie całą wodę i ostygnie mieszamy go z rukolą, pomidorkami, suszonymi pomidorami, pestkami granatu i posiekanymi orzechami.
W małej miseczce za pomocą trzepaczki łączymy wszystkie składniki sosu. Polewamy nim sałatkę chwilę przed podaniem.
4 z 4
Sałatka z pieczonymi burakami
SKŁADNIKI:
pół dużego buraka albo jeden mały
kilkanaście orzeszków pinii
kawałek cukinii
kawałek sera feta
garść szpinaku
garść rukoli
SOS:
dwie łyżki oliwy
łyżeczka musztardy francuskiej
pół łyżeczki miodu
sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Buraka pieczemy w piekarniku w folii aluminiowej (około godziny przy 180 stopni). Po upieczeniu, obieramy go i kroimy w kostkę. Na małej patelni prażymy orzeszki pinii. Z cukinii robimy spaghetti za pomocą temperówki do warzyw. Fetę kroimy w kostkę. Wszystko kładziemy na liściach szpinaku i rukoli. W małej misce łączymy wszystkie składniki sosu i polewamy nim sałatkę.