Reklama

Szpinak. Przepisy z przysmakiem Papaya doskonale nadają się dla osób na diecie, bo szpinak jest niskokaloryczny. W 100 gramach znajduje się jedyne 16 kalorii. Poza tym szpinak bogaty jest w żelazo, niezbędne dla zdrowia minerały oraz witaminy z gruby B. Ma także chlorofil, który w składzie przypomina hemoglobinę. Szpinak powinien znajdować się w zbilansowanej diecie ze względu na wysoką zawartość beta - karotenu, a także witaminy C.
Szpinak - przepisy: Tarta
Składniki ciasta
- 2 jajka,
- 300 g mąki,
- 4 łyżki zimnej wody,
- 150 g masła,
- łyżeczka soli,

Farsz:
- 500g mrożonego szpinaku,
- 4 ząbki czosnku,
- 150g śmietany,
- ser żółty (można dodać także lazur;
Przyprawy: sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Na stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy masło i siekamy je nożem, by składniki mogły się połączyć. Następnie dodajemy jajka i ugniatamy ciasto, dolewając wody. Kiedy ciasto jest gotowe, możemy na kilkanaście minut odstawić je do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagranego do 200 stopni. Należy je pozostawić na około 15 minut. W tym czasie na patelnię wrzucamy czosnek i szpinak. Po 15 minutach wyjmujemy z piekarnika ciasto i przekładamy na niego szpinak.
Jajka ubić ze śmietaną i dodać przyprawy. Tak przygotowane, wylewamy na szpinak. Na koniec posypujemy farsz serem żółtym.

Tak przytowowane znów wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Szpinak - przepisy: Zupa krem>>

Szpinak - przepisy: Zupa krem
Składniki:
- mrożony szpinak (ok. 500g). Do zupy można także dodać liście szpinaku,

- brokuły (7-8 różyczek;
- 5 ziemniaków,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- połowa puszki zielonego groszku,
- śmietana,
- oliwa z oliwek, pieprz, sól, bazylia,
- 1 litr warzywnego bulionu.

Reklama

Do gotującego się bulionu dodajemy mrożony szpinak, brokuły, ziemniaki i groszek. Gotujemy do momentu aż zmiękną. Następnie całość miksujemy. Na końcu dodajemy do zupy delikatnie zarumienione na patelni: cebulę i czosnek. Ponownie używamy blendera. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
Szpinak - przepisy: naleśniki z serem fetą>>

Szpinak - przepisy: naleśniki z serem fetą
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
– 1 szklanka mleka,
– 2 jajka,
– 1 szklanka mąki,
– szczypta soli,
– odrobinę czosnku granulowanego.

Farsz:

- 200-300g świeżego szpinaku,
- kostka sera feta,
- 4 ząbki czosnku,

- słoik suszonych pomidorów,
- przyprawy: bazylia, pieprz.

Szpinak - przepisy na ciasto.
Przygotowujemy gomiksując wszystkie składniki, mąkę dodając na końcu. Naleśniki smażymy na odrobinie oliwy.
Następnie myjemy dokładnie liście szpinaku, suszymy je i kroimy. Na patelnie wrzucamy posiekany drobno czosnek. Czekamy aż delikatnie się zeszkli i dodajemy liście szpinaku wraz z przyprawami. Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory. Na końcu dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Gotujemy razem na małym ogniu około 10 minut.
Sos nakładamy na naleśniki i zwijamy w ruloniki.
Szpinak - przepisy: sałatka z pomidorkami koktajlowymi i szparagami>>

Szpinak - przepisy: sałatka z pomidorkami koktajlowymi i szparagami
Składniki:
- 300g świeżego szpinaku,

- 5 dkg sera lazur,
- 5 -7 sztuk szparagów (białe lub zielone;
- 3 łyżki orzechów włoskich,
- 12 pomidorków koktajlowych,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- bazylia.
Warzywa dokłądnie myjemy oraz suszymy. Szparagi gotujemy na pól twardo i kroimy na 3 centymetrowe kawałki. Na talerzu układamy liście szpinaku, pomidorki, szparagi, polewamy oliwą i dodajemy przyprawy. Na wierzchu posypujemy pokruszonym serem lazur oraz drobno posiekanymi orzechami.

Zdrowe przepisy: dietetyczne śniadnia>>

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama