Szaszłyki na grilla: z czego można wyczarować pyszne szaszłyki? 5 propozycji
Szaszłyki na grilla to ciekawy i smaczny zamiennik klasycznej kiełbaski. Ich ogromną zaletą jest to, że w zależności od dobranych dodatków za każdym razem mogą smakować inaczej. Z czego szaszłyki na grilla mogą być zrobione? Możliwości są naprawdę szerokie: od kompozycji z jednego rodzaju mięsa lub mięs mieszanych, przez zestawy z warzywami, po szaszłyki wegetariańskie i wegańskie. Warto zadbać także o marynatę, dzięki której danie będzie bardziej aromatyczne.
- ELLE
Jakie mięso na szaszłyki z grilla będzie najlepsze? Najpopularniejsze są kawałki drobiowej piersi oraz wieprzowina, zwłaszcza karkówka i polędwiczki. Rzadziej stosuje się baraninę lub mięso wołowe, przede wszystkim ze względu na czas przygotowania. Niewiele osób wie, że szaszłyki można zrobić nawet z mięsa mielonego. Spośród składników bezmięsnych chętnie wykorzystujemy różnokolorowe papryki, cukinie, bakłażany, pomidory i pieczarki, ale warto sięgnąć także po ananas, figi, młode ziemniaki czy kawałki wędzonego sera.
Szaszłyki na grilla z kurczaka z egzotyczną nutą
Zacznijmy od jednego z najczęściej zadawanych pytań o szaszłyki na grilla: jakie mięso wykorzystać? Bardzo popularny jest drób, który można łączyć z warzywami, owocami, a nawet drobiowymi wątróbkami. Poniższa propozycja wykorzystuje aromatyczną marynatę. Potrzebne będą:
- 2 piersi kurczaka
- około 2-3 cm drobno posiekanego korzenia imbiru,
- sok z 1 dużej pomarańczy
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- duża garść świeżo posiekanej kolendry
- sól
Jak zrobić szaszłyki na grilla w tej wersji? Pokrój pierś kurczaka wzdłuż w długie pasy. Połącz sok z pomarańczy, posiekany imbir, kolendrę, przeciśnięty czosnek i sól, a następnie dodaj tyle oliwy, aby mieszanka była dość gęsta. Do marynaty włóż mięso, wymieszaj i odstaw na przynajmniej 30 minut do lodówki. Patyczki do szaszłyków namocz, a następnie nałóż na nie pasy kurczaka, formując harmonijkę. Jak upiec szaszłyki na grillu? W tym przypadku wystarczy opiekać je na ruszcie przez 2 minuty z każdej strony.
Można także pokroić mięso w klasyczną kostkę i przełożyć je słodką cebulką oraz ananasem.
Co na grilla, czyli 5 szybkich i smacznych przepisów na danie z grilla
Szaszłyki na grilla z wołowiny po gruzińsku
Jak przygotować szaszłyki na grilla z wołowiny? Jest to mięso dość trudne, ponieważ wymaga czasu, a poddane nieumiejętnej obróbce szybko staje się twarde. W tym przypadku wiedza, jak się robi szaszłyki na grilla, sprowadza się do dodatków. Boczek to odpowiedź na pytanie: co do szaszłyków na grilla dodać, by wołowina była soczysta.
- 1 kg polędwicy wołowej
- 2 różnokolorowe papryki
- 2 cebule
- 30-40 dag boczku wędzonego w kawałku
- 2 łyżki oleju
- oregano
- słodka papryka w proszku
- bazylia
- sól
- pieprz
zalewa:
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki octu winnego
- 4-5 ząbków czosnku
Czosnek przeciśnij przez praskę i połącz ze składnikami zalewy. Mięso i boczek pokrój w dość dużą kostkę, cebulę w talarki, a paprykę w kawałki. Mięso wymieszaj z przyprawami. Cebulę włóż do zalewy i odstaw na 3-4 godziny. Następnie nakładaj na patyczki do szaszłyków na zmianę: mięso, paprykę, boczek, cebulę i znów mięso. Jak zrobić szaszłyki na grillu w przypadku wołowiny? Możesz smarować je co jakiś czas wodą wymieszaną z olejem i obracać, by zrumieniły się równo.
Szaszłyki na grilla z krewetek i pomarańczy
Odpowiedź na pytanie, jakie mięso na szaszłyki na grilla będzie najlepsze, rzadko brzmi: mięso ryb i owoców morza. Szkoda, bo to bardzo smaczne i delikatne połączenie, które nie wymaga wiele zachodu. Aby zrobić tę propozycję, należy przygotować:
- około 20-24 sztuk krewetek black tiger
- 2 pomarańcze
- 2 świeże papryczki chili
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 szklankę białego wina
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- garść posiekanej kolendry
W pierwszej kolejności oczyść krewetki: natnij każdą wzdłuż grzbietu i wyjmij ciemną żyłkę. Następnie zamarynuj wszystkie w mieszance soku z jednej pomarańczy, oliwy i posiekanej jednej papryczki chili. Zostaw krewetki w marynacie na pół godziny.
W tym czasie drugą pomarańczę podziel na cząstki, czosnek pokrój w cienkie plasterki, a pozostałe chili i kolendrę posiekaj. Na patelni stop masło, wrzuć czosnek, a gdy zacznie się smażyć, dodaj wino i chili. Trzymaj na ogniu, aż sos lekko się zredukuje. Na zwilżone patyczki do szaszłyków nadziewaj krewetki na zmianę z pomarańczami i grilluj je przez 1,5 - 2 minuty z każdej strony. Podaj z maślano-winnym sosem z patelni.
Sałatka na grilla: 5 pomysłów na lekkie i proste sałatki, które urozmaicą grillowane potrawy
Szaszłyki na grilla z warzyw i sera
Zastanawiając się, jak przyrządzić szaszłyki na grilla, rzadko bierzemy pod uwagę ser. Ten dodatek znakomicie smakuje w wersji na ciepło, trzeba tylko pamiętać, aby sięgać po gatunki na tyle twarde, by zrumieniły się, a nie stopiły całkowicie. W powyższym przepisie wykorzystaliśmy oscypek, ale mogą to być też: camembert, oscypek, większość serów pleśniowych, mozzarella oraz halloumi.
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 25 dag pieczarek
- 1-2 papryki
- 6 niedużych cebulek
- 20 dag oscypka
- 5-6 małych kolb kukurydzy
marynata:
- po 3 łyżki oliwy i sosu sojowego
- 5 ząbków czosnku
- po 2 łyżki świeżej bazylii, oregano i koperku
- po 1 łyżeczce pieprzu ziołowego i pieprzu białego
- sól
Bakłażan i cukinię pokrój w centymetrowe plastry, obsyp je solą i odstaw. Oscypki pokrój na nieco cieńsze plasterki, cebulę w ćwiartki, papryki w kostkę, a kukurydzę w kawałki długości 3-4 cm. Wymieszaj składniki marynaty. Na patyczki nadziewaj warzywa, posmaruj dwukrotnie marynatą i odstaw na 30 minut. Marynatą posmaruj je jeszcze przed włożeniem na ruszt oraz w trakcie grillowania.
Szaszłyki na grilla z tofu
Pytanie, z czego zrobić szaszłyki na grilla, jeśli naszymi gośćmi są weganie, niejednemu gospodarzowi spędza sen z powiek. Można oczywiście robić kompozycje z samych warzyw, ale bardzo ciekawy jest też zestaw z tofu. Jak go przygotować?
- 40 dag tofu
- 1 czerwona papryka
- 4 dość duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz
Najpierw sprasuj tofu, czyli osusz je, zawiń w ściereczkę i umieść w płytkim naczyniu, obciążając. Co jakiś czas zlewaj wodę. Następnie paprykę pokrój w kostkę, wymieszaj z sokiem cytrynowym, sosem sojowym, oliwą, natką i czosnkiem. Dodaj podzielone na kawałki tofu i dobrze obtocz, by oblepiło się marynatą. Odstaw do marynowania przynajmniej na 30 minut, a najlepiej na kilka godzin. Na patyczki nadziewaj naprzemiennie: kostki tofu, paprykę i cebulę. Całość posmaruj marynatą i grilluj 5-8 minut, obracając i smarując marynatą.
Jaki sos pasuje do szaszłyków na grilla?
Wiedząc już, co na szaszłyki z grilla wybrać, warto zastanowić się nad dodatkami, które podkreślą smak gotowego dania. Bardzo popularne są oczywiście: ketchup, musztarda i sos czosnkowy, jednak warto także i w zakresie sosów poeksperymentować.
Do szaszłyków warzywnych i drobiowych pasuje sos tzatziki oraz słodko-kwaśny. Popularny smak musztardowo-miodowy świetnie komponować się będzie z mięsem czerwonym, kurczakiem i warzywami na ostro. Ciężkie, majonezowe i serowe sosy sprawdzają się raczej przy lżejszych szaszłykach. Do wołowiny wybierzmy ostry sos pomidorowy albo pikantny barbecue. Ryby i drób są dość delikatne, a ich smaku nie zagłuszą z pewnością słodkie i pikantne salsy oraz chutney'e.
1 z 5
Szaszłyki na grilla
2 z 5
Szaszłyki na grilla
3 z 5
Szaszłyki na grilla
4 z 5
Szaszłyki na grilla
5 z 5
Szaszłyki na grilla