Szakszuka z komosą ryżową
Szakszuka to aromatyczna potrawa, która sprawdzi się na rozgrzewające śniadanie. Poznaj przepis na jajka w sosie pomidorowym z dodatkiem komosy ryżowej!
Szakszuka - jajka w pomidorach
Nie masz pomysłu na sycące śniadanie? Idealnym i smacznym posiłkiem jest szakszuka. To danie znane w kuchni izraelskiej, marokańskiej oraz tunezyjskiej, którego nazwa oznacza dosłownie "bałagan". Nic dziwnego - przygotowuje się je na jednej patelni, gotując jajka z warzywami i przyprawami. Bazą szakszuki jest aromatyczny, pomidorowy sos, którego smak warto podkręcić wędzoną papryką. Śniadanie w tym stylu świetnie smakuje także w wariancie z komosą ryżową. Ten super food ma w sobie mnóstwo białka czy składników odżywczych zbawiennych dla ciała. Taka potrawa rozgrzewa organizm w chłodne dni i na długo zaspokaja apetyt!
Szakszuka z komosą ryżową - przepis
Składniki:
1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 cebuli dymki
5 pieczarek
kilka pomidorów koktajlowych
ząbek czosnku
4 jajka
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 papryczka chili
2 łyżki pokruszonego sera feta
świeża kolendra lub natka pietruszki
Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej cebulkę na rumiany kolor. Dodaj ugotowaną na wodzie komosę ryżową, posiekany czosnek, kminek, pokrojone pieczarki, papryczkę chili oraz wędzoną paprykę. Następnie wlej pomidory z puszki, dopraw całość dla smaku solą oraz pieprzem. Gdy sos lekko zgęstnieje, zrób w nim łyżką "dołki" i wlej w nie jajka. Gotuj szakszukę przez ok 10 min., aż białka się zetną. Danie podawaj z pomidorami koktajlowymi, świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Śniadanie w stylu fit - PRZEPISY >>