Reklama

KOMPOT Z RABARBARU
Dla 4-5 osób
Przygotowanie: 20 minut
500 g rabarbaru,

Reklama

200 g truskawek,
łyżka porzeczek do dekoracji,
starta skórka
ze sparzonej cytryny (tylko
żółta warstwa),
sok z jednej cytryny,
120 g brązowego cukru,
1 opakowanie cukru
waniliowego z prawdziwej
wanilii, 1,5 szklanki wody
1. Umyj i obierz rabarbar. Pokrój go w centymetrowe kawałki. Umyj, osusz i odszypułkuj truskawki.
2.Wsyp owoce do rondla, dodaj cukier, skórkę, sok z cytryny i cukier waniliowy. Wlej wodę.
3. Gotuj kompot 10 minut od zawrzenia. Cały czas mieszaj.
4. Umyj porzeczki i posyp nimi gotowy kompot. Podawaj w małych miseczkach na ciepło lub na zimno.
Do deseru możesz podać gęstą śmietanę lub grecki jogurt.

Konfitura z rabarbaru. fot. Fotolia


KONFITURA Z RABARBARU
4 - 5 słoiczków

500 g obranego rabarbaru,
500 g aromatycznych
truskawek bez szypułek,
szklanka płatków dzikiej róży,
1 kg żelującego cukru
trzcinowego,
sok i starta skórka
z dwóch limonek
1. Pokrój rabarbar w centymetrowe kawałki.
2. Zmiksuj truskawki.
3. W emaliowanym rondlu wymieszaj owoce z cukrem, ze startą skórką (tylko zielona warstwa) i z sokiem z limonki.
4. Odstaw na trzy godziny. Od czasu do czasu zamieszaj.
5. Po tym czasie doprowadź do wrzenia i gotuj, mieszając przez trzy minuty.
6. Dodaj płatki róż i gotuj, mieszając jeszcze dwie minuty.
7. Gorące przełóż do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknij.
TEKST: Maryla Musidłowska
Źródło: magazyn ELLE


Reklama


Reklama
Reklama
Reklama