Sos zhoug - kulinarny hit z Jemenu, który wygląda jak pesto [Trendy 2019]
Uwielbiacie zielone sosy na bazie ziół? Zhoug to kulinarny hit prosto z izraelskich straganów. Jest diabelsko ostry i piekielnie pyszny!
Jeśli nie wyobrażacie sobie domowej spiżarni bez słoiczka pesto, to musicie spróbować sosu zhoug. Jest niezwykle popularny na izraelskich straganach z jedzeniem, ale jego korzeni należy szukać w Jemenie. W Izarelu pojawił się w latach 50. wraz z prześladowanymi jemeńskimi Żydami. Klasyczna wersja sosu ma kolor zielony i powstaje z zielonych papryczek chilli, świeżej kolendry, pietruszki, kardamonu i kuminu. Z wyglądu przypomina pesto z pietruszki, ale zhoug może być też czerwony. Wszystko w zależności od rodzaju użytej papryki. Uwaga, zhoug jest bardzo ostry! Najczęściej służy jako dip do pieczonego kurczaka, szakszuki, hummusu lub falafela. Izraelczycy nie wyobrażają sobie bez niego sabichu, czyli kanapki z grillowanym bakłażanem i jajkiem. Nie przepadacie za ostrymi smakami? Zhoug może też pełnić rolę dressingu do sałatki, jeśli zmieszamy go z oliwą albo jogurtem. Co ciekawe, sos Zhoug pojawił się na liście trendów żywieniowych 2019. Następca sosu sriracha, zanotował 129 proc. wzrost oznaczeń na Instagramie, i 3.5 proc. wzrost popularności w menu restauracji dookoła świata.
Przepis na zhoug
Składniki:
1-3 papryczki
1 pęczek kolendry
2 zielone papryczki chilli
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
3 łyżki oliwy
3 łyżki wody
szczypta soli
szczypta cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu blendujemy na pastę.
Sos można przełożyć do słoiczka i przechowywać około tygodnia.