Śniadanie fit: ciasto z mikrofali
Mug cake, czyli ciasto z mikrofali, to szybki sposób na zdrowe śniadanie! Poznaj słodki fit przepis!
Mug cake - ciasto z mikrofali
Chciałabyś móc jeść ciasto na śniadanie? Nic nie szkodzi na przeszkodzie, by zacząć swój dzień w taki słodki sposób! Nawet dieta - bowiem mug cake to deser ze zdrowych składników, które wykonasz w zaledwie kilka minut! Na czym polega jego przyrządzenie? Wystarczy, że połączysz w kubku zdrowe składniki i następnie podgrzejesz je w mikrofali. Powstanie z nich poszusty, słodki muffin. Idealny na poranek w stylu fit! Co więcej, recepturę na ciasto z mikrofali możesz zmieniać w zależności od upodobań. Dla uzyskania upragnionego smaku dodaj do niej banana, startą marchewkę, masło orzechowe, korzenne przyprawy, orzechy, wiórki kokosowe lub skórkę otartą z pomarańczy. Przygotuj się na ucztę z nutą wanilii, czekoladą lub innym, ulubionym składnikiem!
Przepis podstawowy na ciasto z mikrofali
Podstawowe składniki:
4 łyżeczki płatków owsianych lub dowolnej mąki (np. bezglutenowej)
1 jajko
3 łyżeczki dowolnego mleka
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
dodatkowo:
1/2 banana
1 łyżka surowego kakao lub szczypta cynamonu
1 łyżeczka masła orzechowego
kilka kropel aromatu waniliowego
Jeśli używasz płatków owsianych, zmiel je wcześniej na drobno. Następnie przenieś wszystkie składniki do kubka i energicznie je wymieszaj. Nastaw mikrofalówkę na najwyższą moc i włóż do niej ciasto w kubku na ok. 1 minutę. Po tym czasie mug cake będzie gotowe! Podawaj je ze świeżymi owocami, kremem z mleka kokosowego, czy orzechami.
Poznaj przepisy na najlepsze FIT śniadania >>
Akcesoria kuchenne, kup on-line:
1 z 2
Śniadanie fit: ciasto z mikrofali
Śniadanie fit: ciasto z mikrofali, fot. Fotolia
2 z 2
Śniadanie fit: ciasto z mikrofali
Śniadanie fit: ciasto z mikrofali, fot. Fotolia