Smak tropików
W tykwach, bambusie, muszlach albo zawinięta w liście palmowe. Nieważne, jak podana, kuchnia tahitańska jest idealna – łatwa, szybka, o intensywnie ożywczym smaku.
TATAR Z ŁOSOSIA
Przygotowanie: 25 minut
Dla 4 osób
600 g łososia,
2 pomidory malinowe,
4 szalotki,
2 limonki,
oliwa z oliwek extra vergine,
sól, pieprz, kolendra
1. Pokrój rybę w drobną kostkę.
2. Sparz pomidory i obierz je ze skórki.
3. Pokrój w drobną kostkę.
4. Szalotki drobno posiekaj.
5. Wymieszaj mięso ryby z szalotką i pomidorami, dodaj sok z limonek, 4 łyżki oliwy, dopraw solą i pieprzem.
6. Posiekaj kolendrę i wymieszaj z potrawą tuż przed podaniem.
SAŁATKA OWOCOWA
Przygotowanie: 30 minut
Chłodzenie: 2 godziny
Dla 6 osób
1 dojrzały ananas, 3 dojrzałe banany,
4 dojrzałe kiwi, 3 pomarańcze,
200 ml malibu,
mała puszka mleka kokosowego,
3 łyżki brązowego cukru,
1 cytryna, 1 granat
1. Obierz banany i pokrój je w plasterki.
2. Pokrój ananas w ósemki, wytnij zdrewniały rdzeń i odkrój kawałki od skóry. Pokrój je na małe trójkąciki.
3. Obierz i pokrój kiwi.
4. Pomarańcze obierz i wytnij cząstki owoców spomiędzy białych błonek.
5. Wymieszaj owoce z sokiem z cytryny.
6. Połącz malibu z cukrem i mlekiem kokosowym, zalej sosem owoce i wstaw do lodówki na 2 godziny.
7. Przed podaniem wymieszaj i posyp ziarenkami granatu.
SAŁATKA KREWETKOWA Z MANGO
Przygotowanie: 15 minut
Dla 4 osób
800 g krewetek,
2 dojrzałe owoce mango,
oliwa z oliwek extra vergine,
sok z cytryny,
sól, pieprz, szczypta cukru
1. Podziel krewetki na cząstki.
2. Pokrój mango w kostkę i rozłóż na talerzu. Dodaj kraby.
3. Wymieszaj 2 łyżki soku z cytryny z 6 łyżkami oliwy, dopraw do smakusolą, pieprzem i cukrem. Polej sałatkę sosem.
Podawaj od razu.
SAŁATKA POMIDOROWA Z KREWETKAMI
Przygotowanie: 20 minut
Dla 4 osób
16 dużych krewetek,
4 duże pomidory malinowe, 2 limonki,
7 ząbków czosnku, dymka,
słodki sos chilli, oliwa z oliwek extra vergine,
sól, cukier brązowy
1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
2. Dodaj sok z jednej limonki i wymieszaj.
3. Przygotuj sos z 2 łyżek sosu chilli, drobno posiekanego czosnku, 3 łyżek oliwy, soku z limonki i łyżeczki cukru.
4. Wymieszaj pomidory z sosem.
5. Ugotuj krewetki na parze przez 2 minuty (aż staną się różowe).
6. Ułóż na sałatce.
7. Posyp dymką.
8. Podawaj zaraz po zrobieniu.
TEKST: Maryla Musidłowska
ŹRÓDŁO: magazyn ELLE
1 z 3
Sałatka krabowa z mango fot. Fotolia
2 z 3
Sałatka pomidorowa z krewetkami
3 z 3
Smak tropików
Tatar z łososia. fot. Fotolia