Smaczne przepisy Kingi Paruzel
Poznaj przepisy z książki "Nie... zwykła kuchnia" autorstwa Kingi Paruzel, finalistki pierwszej polskiej edycji kulinarnego show MasterChef.
Mleko kokosowe i mleko ryżowe
Czas przygotowania: 10 min
ilość: 500 ml x2
Składniki na mleko kokosowe:
1 świeży kokos (można użyć wiórek kokosowych - 1 szklanka)
500 ml wody
Przygotowanie:
1. Otworzyć świeży kokos nakłuwając dwie dziurki za pomocą śrubokręta i młotka lub korkociągu. Wodę kokosową odlać do miseczki. Uderzając młotkiem w połowie otworzyć świeży kokos. Podważając nożem wyjąć miąższ.
2. Miąższ kokosa wraz z wodą kokosową i zwykłą wodą umieścić w blenderze i całość zmiksować przez około 2 minut.
3. Płyn przelać do drugiej miski przez sito wyłożone gazą, dokładnie odcisnąć wiórki.
4. Mleko przelać do słoików i zużyć w ciągu 3-4 dni. Trzymywać w lodówce, jeśli oddzieli się woda od tłustej masy należy wstrząsnąć słoikiem.
Składniki na mleko ryżowe:
1 szklanka ugotowanego ryżu
500 ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. Ugotowany ryż zmiksuj z wodą, miodem i ekstraktem waniliowym.
2. Całość przecedź przez sito wyłożone gazą i przelej do słoików.
3. Trzymać do 2 dni w lodówce, przed użyciem wstrząsnąć
Możliwości:
– takie mleko możemy otrzymać także z blanszowanych migdałów, płatków owsianych, soi
– chcąc wzbogacić smak można dodać do mleka ziarenka wanilii, kakao lub cynamon
Niebiańska owsianka z owocami
Czas przygotowania: 5 min
ilość: 4 porcje
Składniki:
½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki płatków żytnich
500 ml mleka
szczypta soli
2 łyżki miodu
owoce sezonowe (np. maliny, borówki)
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane i żytnie wymieszać. Podprażyć je na rozgrzanej, teflonowej patelni na złoty kolor (nabiorą orzechowego smaku)
2. Mleko zagotować, zmniejszyć ogień i dodać podprażone płatki oraz szczyptę soli i miód.
3. Gotować na małym ogniu przykryte pokrywką około 15 min.
Możliwości:
– owsiankę można wzbogacić o przyprawy np. cynamon, kardamon, wanilię lub inne dodatki takie jak nasiona, pestki, orzechy, rodzynki
– mleko można zastąpić mlekiem roślinnym (np. kokosowym z wcześniejszego przepisu)
– płatki można podprażyć, zalać zimnym mlekiem i postawić na noc – wtedy rano owsianka będzie już gotowa, wystarczy ją tylko podgrzać
Zupa z marchwi i pomarańczy
czas przygotowania: 25 minut
ilość porcji: 4
Składniki:
750 ml bulionu warzywnego
5 marchewek
2 pomarańcze
2 szalotki
2 cm świeżego imbiru
1 łyżka oleju rzepakowego
świeża pietruszka
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę, imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
2. Na rozgrzane dno garnka wlać olej, następnie dodać marchewkę i całość smażyć około 2 minut.
3. Do garnka dodać imbir, szalotkę oraz skórkę z 1 pomarańczy. Całość mieszać 1 minutę.
4. Wszystko zalać bulionem warzywnym i gotować około 15 minut.
5. Kiedy marchewka będzie miękka całość zblendować. Dodać sok z pomarańczy, doprawić solą, pieprzem oraz posypać natka pietruszki
Możliwości:
– zupa najlepiej smakuje mocno schłodzona z kawałkami świeżej marchewki i selera naciowego
– pomarańczę można zastąpić świeżym ananasem – zupa dostanie zupełnie innego charakteru
Łosoś z makiem i szparagami
czas przygotowania: 80 minut
ilość: 2 porcje
Składniki:
2 x 200 g filetów z łososia
pęczek szparagów zielonych
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżki maku
sól morska
cytryna
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki marynaty tj.: przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, miód, olej sezamowy i ocet balsamiczny razem wymieszać.
2. Filety z łososia umieścić w marynacie skórą do góry. Trzymać godzinę w lodówce.
3. Rozgrzać patelnię grillową. Łososia wyjąć z marynaty i smażyć zaczynając od strony mięsa, skórą do góry przez 3 minuty, odwrócić i ponownie smażyć 3 minuty do momentu kiedy ryba nabierze złotego koloru.
4. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać oczyszczone ze zbutwiałych końców zielone szparagi i smażyć przez 4 minuty. Doprawić solą morską i makiem.
5. Marynatę do ryb podgrzewać w rondelku do momentu kiedy się zredukuje tzn. zgęstnieje.
6. Rybę wykładać na talerz ze szparagami. Polać sosem i podawać z ćwiartką cytryny oraz jej skórką.
Możliwości:
– Mak można zastąpić sezamem
– Rybę można podawać z sosem powstałym z mieszaniny: 1 łyżki soku z cytryny, 2 łyżek soku z pomarańczy, 1 łyżki miodu, 1 łyżeczki oleju sezamowego, 2 łyżek sosu sojowego i startego 2 cm świeżego imbiru.
Łososia można przygotować szybciej poprzez nałożenie na niego pasty powstałej z: połowy łyżeczki świeżo startego imbiru, 2 łyżek świeżej kolendry, 1 łyżki soku z cytryny. Rybę należy odstawić na blacie kuchennym na 15 minut i smażyć tak jak w przepisie powyżej.
Więcej przepisów znajdziesz w książce Kingi Paruzel "Nie... zwykła kuchnia". Już w sprzedaży!