Słodko-kwaśny fiolet
Królowa Wiktoria, Diana, Silvia, santa rosa, shiro czy prezydentka, zwana też jerozolimką, no i przede wszystkim nasza wspaniała węgierka wpadły nam w menu jak… śliwka w kompot.
KRUCHY PLACEK ORKISZOWY Z KRÓLOWĄ WIKTORIĄ
Na 14 porcji
Przygotowanie: 20 minut
Chłodzenie: 60 minut
Pieczenie: 50-60 minut
500 g mąki orkiszowej,
2 łyżeczki cynamonu,
250 g masła,
150 g cukru trzcinowego,
3 łyżki oliwy z oliwek,
łyżka gęstej śmietany,
3 żółtka, szczypta soli, skórka otarta z jednej
wyszorowanej pomarańczy,
1 kg miękkich dużych śliwek, np. królowa
Wiktoria, drobny cukier trzcinowy
do posypania ciasta, papier do pieczenia
1. Posiekaj masło z mąką, cukrem, solą, cynamonem, żółtkami, ze śmietaną i skórką
pomarańczową.
2. Dodaj oliwę i zagnieć szybko kulę z ciasta.
3. Owiń w worek foliowy i wstaw do lodówki na godzinę.
4. Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki.
5. Nagrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, wylep ją ciastem, które nakłuj widelcem.
6. Oprósz cukrem.
7. Układaj na cieście śliwki skórką do dołu.
8. Wstaw do piekarnika na 50--60 minut.
9. Oprósz cukrem zaraz po wyjęciu z piekarnika.
10. Podawaj z herbatą z kardamonem.
WĘGIERKI W OCCIE
Na 4-5 słoiczków 200 ml
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 5 minut
Pasteryzowanie: 20 minut
Leżakowanie: 7 dni
1 kg śliwek węgierek bez pestek
Zalewa: 1 szklanka octu 10-procentowego,
1 szklanka wody,
0,5 kg cukru, 8 ziaren jałowca,
8 goździków, kawałek świeżego imbiru,
obranego i pokrojonego w słupki
1. Zagotuj składniki zalewy w emaliowanym garnku.
2. Śliwki umyj, nakłuj lub wypestkuj.
3. Ciasno ułóż śliwki w umytych i wyparzonych słoikach.
4. Zalej śliwki zalewą, sprawiedliwie rozdzielając przyprawy.
5. Zamknij wygotowanymi pokrywkami.
6. Pasteryzuj 20 minut w garnku wyłożonym ściereczką, żeby słoiki się nie obijały.
7. Odstaw po wystudzeniu w chłodne i ciemne miejsce.
8. Śliwki będą smaczne już po tygodniu.
TARTALETKI Z KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄ
Na 12-14 tartaletek
Przygotowanie: 20 minut
Chłodzenie/macerowanie: 30 minut
Pieczenie: 30-40 minut
800 g bardzo dojrzałych śliwek węgierek,
250 g cukru, 350 g mąki, 250 g masła,
2-3 łyżki gęstej śmietany,
paczka cukru waniliowego
z prawdziwą wanilią, szczypta soli,
50 g płatków migdałowych,
masło do wysmarowania foremek,
mąka do posypania foremek
1. Umyj śliwki, przekrój na pół i usuń pestki. Wymieszaj z 50 g cukru i odstaw, żeby macerowały się przez pół godziny.
2. Posiekaj masło z mąką i resztą cukru, dodaj szczyptę soli, wanilię i zagnieć w kulę. Jeżeli ciasto się nie klei, dodaj śmietanę. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.
3. Wysmaruj foremki masłem i oprósz mąką, jej nadmiar strzepując z foremek.
4. Posiekaj drobno migdały.
5. Nastaw piekarnik na 190°C.
6. Wyklej foremki ciastem, dociskając brzegi. Nakłuj ciasto widelcem. Wstaw do gorącego piekarnika na 10-12 minut.
7. Resztę ciasta wymieszaj z migdałami i włóż ponownie do lodówki.
8. Wyjmij tartaletki z piekarnika, wypełnij śliwkami, posyp pokruszonym ciastem z migdałami i wstaw ponownie do piekarnika na 15--20 minut, aż kruszonka się zezłoci.
Podawaj z jogurtem greckim.
TEKST: Maryla Musidłowska
ŹRÓDŁO: magazyn ELLE
1 z 2
Tartaletki z kruszonką migdałową. fot. Fotolia
2 z 2
Słodko-kwaśny fiolet
Kruchy placek orkiszowy z królową wiktorią. fot. Fotolia