Reklama

"Ale ciacho" to nie tylko pierwsza reakcja, jaka może przyjść do głowy na widok Damiana Kordasa, gwiazdy czwartej edycji programu MasterChef. To również tytuł książki młodego szefa kuchni, który hobbystycznie podchodzi do gotowania. Jak można się domyślić, w tej lekturze znajdziemy przepisy na słodkie wypieki (i nie tylko!) - zarówno tradycyjne, jak i takie wpisane w najnowsze trendy kulinarne. Jak mówi sam jej autor:

Reklama

"Słodycze to moja ulubiona część kulinariów i nie wiem, czy to dlatego że uwielbiam je jeść, czy dlatego że uwielbiam modyfikować przepisy na słodkości, stać godzinami w kuchni, czekając, aż biszkopt urośnie, aż beza się wysuszy czy cierpliwie dekorując tort kremem i pysznymi dodatkami. W tej książce znajdziesz wiele inspiracji zarówno na całkiem nowe słodkie przepisy, jak i te sprawdzone i znane od lat."

Które przepisy w tym sezonie podbiją nasze serca i kubki smakowe? Zdradzamy pięć słodkich receptur na szczęście.
Przepisy z książki "Ale Ciacho" Damiana Kordasa:
1. Damian Kordas "Ale Ciacho" - przepisy: tartaletki figowe

Składniki:
ciasto
250 g mąki
150 g masła
80 g cukru pudru
1 żółtko
nadzienie
500 g serka ricotta
4 żółtka
1 laska wanilii
4 łyżki płynnego miodu
10 świeżych fig
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieć, aby jak najmniej nagrzać ciasto. Gdy nabierze odpowiedniej konsystencji, zawiń je w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. W misce ubij szybko miód razem z żółtkami i ziarnami z laski wanilii. Serek ricotta miksuj mikserem na najmniejszych obrotach, powoli dodając masę jajeczną. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wytnij małe kółka (dopasuj je do wielkości foremek na tartaletki). Ciasto nakłuj widelcem, aby podczas pieczenia nie urosło, i piecz w 180°C przez 15 minut. Tartaletki odstaw na 4–5 minut, aby lekko wystygły. Wypełnij je masą serową. Na każdą tartaletkę połóż figę pokrojoną na ćwiartki. Wierzch posmaruj płynnym miodem. Piecz w 180°C jeszcze około 30 minut. Ciasto odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia

2. Damian Kordas "Ale Ciacho" - przepisy: torcik marcepanowy

Składniki:
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
6 jajek
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(opcjonalnie)
szczypta soli
poncz
sok z 3 pomarańczy
50 ml rumu
2 łyżki cukru
ponadto
marcepan
dżem morelowy
płatki migdałów
świeże maliny i porzeczki do dekoracji
Przygotowanie
Biszkopt przygotuj według przepisu na s. 15. Wystudzony przekrój na 3 części. Masę marcepanową podziel na 3 części i rozwałkuj na koła wielkości biszkoptu. W misce połącz wszystkie składniki na poncz, a następnie składając torcik, obficie nasącz każdy blat biszkoptu. Na blat wyłóż masę marcepanową i przykryj kolejnym blatem biszkoptowym, nasącz i powtarzaj czynność. Wierzch oraz boki tortu posmaruj dżemem morelowym. Na suchej patelni podpraż płatki migdałowe z odrobiną soli. Obtocz w nich boki torcika, a wierzch udekoruj świeżymi owocami i cukrem pudrem.

3. Damian Kordas "Ale Ciacho" - przepisy: batoniki muesli

Składniki:
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów nerkowca
50 g czarnego sezamu
150 g płatków owsianych
25 g rodzynków
25 g suszonej żurawiny
50 g lnu w ziarnach
5 łyżek syropu z agawy
3 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie
Wszystkie składniki suche połącz w misce. W garnku roztop olej kokosowy razem z syropem z agawy, ale tylko do rozpuszczenia składników. Tak przygotowany syrop wlej do bakalii i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do blaszki
do pieczenia i piecz w 180°C przez 5–7 minut. Masę ostudź i pokrój na batony.

4. Damian Kordas "Ale Ciacho" - przepisy: baklava

Składniki:
500 g ciasta filo
(około 24 płatów)
600 g orzechów włoskich
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
80 g cukru
250 g klarowanego
masła (roztopionego)
posiekane orzechy pistacjowe
Przygotowanie
Orzechy włoskie połącz z gałką muszkatołową, cynamonem i cukrem i zblenduj na mniejsze kawałki. Na blaszkę wysmarowaną roztopionym masłem klarowanym połóż pierwszy płat ciasta filo i posmaruj go masłem. Czynność powtórz, aby powstało 8 warstw. Na nie wysyp połowę orzechów i przykryj je 6 płatami ciasta filo, za każdym razem smarując płat masłem. Wyłóż drugą część orzechów i przykryj je 10 warstwami ciasta filo. Gotowe ciasto pokrój ostrym nożem na małe kwadraty lub romby. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C mniej więcej na 2 godziny. Po wyjęciu ciasta posyp je posiekanymi pistacjami.

5. Damian Kordas "Ale Ciacho" - przepisy: banoffee

Reklama

Składniki:
150 g masła
150 g maślanych
ciasteczek
4 banany
1 cytryna
400 g masy krówkowej
200 ml śmietanki 30%
70 g cukru
1 laska wanilii
kakao
Przygotowanie
Ciasteczka i masło rozdrobnij w malakserze. Tak powstałym ciastem wyłóż dno tortownicy, a na nie wylej masę krówkową. Banany pokrój na grubsze plastry, skrop je sokiem z cytryny i ułóż na masie krówkowej. Śmietankę ubij z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Sztywną masą pokryj banany. Wszystko posyp kakao i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Reklama
Reklama
Reklama