Słodki przepis na ptysie
Ptysie, czyli delikatne, chrupiące ciasteczka wypełnione aksamitnym kremem lub bitą śmietaną to pyszny deser, który bez problemu można wykonać we własnej kuchni. Oto przepis na słodkie torciki.
Tajemnica lekkich ciasteczek tkwi w specyfice ciasta parzonego, zwanego potocznie ptysiowym lub ciastem choux. Pszenną mąkę zaparza się stopioną margaryną i wodą, a po wystudzeniu miksuje z jajami na gładką masę. Ciasto wyciskane szprycą, lub układane na blaszce małymi porcjami w kształt kulek, podczas pieczenia zyskuje jasnozłoty kolor, kruchość i puste wnętrze – gotowe do wypełnienia ulubionym nadzieniem.
Składniki na około 60 mały ptysiów:
Ciasto:
- 250 ml wody,
- 120 g (ok. 1/2 kostki) margaryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 150 g mąki,
- 5 jajek.
Krem:
- 500 ml mleka + 3 łyżki mleka,
- 120 g cukru pudru,
- 1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego,
- 1 laska wanilii,
- 3 łyżki mąki kukurydzianej,
- 5 żółtek.
Polewa:
- 1 puszka kajmaku,
- 1/2 kostki margaryny,
- 2-3 krople aromatu waniliowego
Do ozdoby:
cukrowa posypka, kwiatuszki z marcepanu
Przygotowanie:
Ciasto:
- Zagotuj wodę z margaryną, cukrem i solą. Zdjejmij z ognia, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj łyżką, żeby nie było grudek. Ciasto odstaw do ostygnięcia.
- Do ciasta dodawaj po jednym jajku i ucieraj mikserem ustawionym na średnie obroty, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i łyżeczką lub szprycą nakładaj małe porcje ciasta, zachowując odstępy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C na funkcji termoobieg przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160˚C i piecz jeszcze przez 10 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 190˚C, a później 170˚C).
Krem:
- Mąkę rozrób z żółtkami i 3 łyżkami mleka.
- W rondelku z grubym dnem podgrzej pozostałe mleko z cukrem pudrem i nasionkami wanilii. Kiedy będzie prawie wrzało, zdejmij z ognia i dodaj masę z żółtkami, energicznie wymieszaj i ponownie postaw na ogniu. Cały czas mieszaj, doprowadzając do wrzenia i trzymaj na małym ogniu przez około 2 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj aromat śmietankowy i znów wymieszaj. Krem nakryj folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
- Kajmak przełóż do rondelka, dodaj posiekaną margarynę. Podgrzewaj cały czas mieszając, aż powstanie jednolita, gorąca masa. Zdejmij z ognia i dodaj aromat. Na końcu znów wymieszaj.
- Krem przełóż do szprycy i nadziej nim ostudzone ptysie. Następnie maczaj je w ostudzonej polewie. Ozdób posypką i odstawić na około 20-30 minut, żeby polewa trochę stężała. Na końcu możesz posypać je cukrem pudrem.
Przepis pochodzi od Spółki Bielmar, producenta margaryny Palma z Murzynkiem.
Przepis na ciasteczka makaroniki>>