Siemianka - śniadanie, które wzmacnia włosy i poprawia cerę
Siemię lniane przyśpiesza porost włosów, poprawia trawienie i pozytywnie wpływa na kondycję skóry. Naucz się robić z niego siemiankę - alternatywną owsiankę bez glutenu!
Siemianka - zdrowe śniadanie na piękne włosy, paznokcie i cerę
Każda z nas nie raz słyszała o leczniczej mocy siemienia lnianego. Te małe nasionka potrafią zdziałać cuda! Picie naparu na ich bazie jest naturalnym lekarstwem na ból brzucha. Wytwarzająca się z ziarenek żelowa konsystencja poprawia trawienie, a jej zewnętrzne stosowanie nawilża skórę i włosy. Siemień może być także alternatywą dla jajek w tradycyjnych wypiekach, gdy zmielone nasiona lnu wymieszamy z wodą. Z tego super foodu (tak, zasłużył na to miano!) można wykonać także bezglutenowy zamiennik dla owsianki. Jest nią prosta w przygotowaniu siemianka - skarbnica aminokwasów oraz kwasów omega-3, która poprawi kondycję Twojej skóry i włosów. Tak jak owsiankę, siemiankę przygotujesz zarówno na wodzie jak i mleku - wybór należy do Ciebie.
PS. Uważaj na to, z jakiego źródła pozyskujesz siemię lniane - na opakowaniu szukaj oznaczenia z odpowiednim certyfikatem, bowiem produkt ten często wytwarzany jest w fabrykach, gdzie przetwarza się zboża zawierające gluten.
Przepis na siemiankę
Składniki:
- szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- łyżka maku
- łyżeczka miodu
- banan
- ulubione konfitura
Siemię lniane dokładnie wymieszaj z ciepłą wodą. Następnie powstałą grudkowatą masę przelej do naczynia blendera i zmiksuj z bananem. Całość wymieszaj z makiem, miodem oraz konfiturą, wierzch posypując ulubionymi dodatkami. Siemiankę na mleku przygotujesz dodając zmielone siemię do rondelka z gotującym się mlekiem - resztę czynności należy wykonać w ten sam sposób.
Siemię lniane a odchudzanie - PRZECZYTAJ >>