Sernik kokosowy - przepis
Sernik kokosowy to ciasto bez pieczenia, które wykonasz w mgnieniu oka. Jest delikatne i słodkie - sprawdzi się na wyjątkową okazję!
Sernik kokosowy - przepis
Sernik kokosowy to pyszne ciasto, które jest banalnie łatwe w wykonaniu. Do jego zrobienia niepotrzebny jest piekarnik, gdyż przygotowuje się je na zimno. Aby miało lekką i kremową konsystencję, deser przyrządza się na serku mascarpone. Przepis zawiera także białą czekoladę, która wyśmienicie smakuje z kokosem. Dzięki temu sernik smakiem przywodzi na myśl praliny rafaello - nie sposób mu się oprzeć! To ciasto bez pieczenia nie zawiera glutenu, w jego spodzie zamiast herbatników znajdują się orzechy. W przepisie z powodzeniem można zastąpić roślinnym agar agar, by słodycz mogła być wegetariańska. Choć sernik kokosowy wygląda efektownie, nie wymaga spędzenia wielu godzin w kuchni. Zrobisz go w mgnieniu oka!
Przepis na sernik kokosowy
Składniki:
spód
2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki świeżych daktyli
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki soli himalajskiej
masa
250 g serka mascarpone
400 g jogurtu greckiego
200 ml mleczka kokosowego
180 g cukru pudru
150 g białej czekolady
200 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
7 łyżeczek żelatyny / wege zamiennik: agar agar
100 ml mleka
Przygotowanie
1. Składniki na spód przełóż do malaksera i zmiel na lepką masę. Przesyp ją na okrągłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie dokładnie ugnieć. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
2. Serek mascarpone utrzyj (przez ok. 3 minuty) mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj jogurt grecki, całość dokładnie wymieszaj. Żelatynę umieść w rondelku, zalej mlekiem i pozostaw, aż spęcznieje. Po chwili podgrzej ją na małym ogniu, aby masa się ropuściła. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ostrożnie dolej żelatynę, białą czekoladę, ekstrakt waniliowy i mleko kokosowe do serowej masy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, po czym przelej nadzienie sernika na schłodzony spód.
3. Całość wstaw do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem posyp ciasto wiórkami kokosowymi lub udekoruj je pistacjami oraz domowymi pralinami (przepis >>).
Przepisy na ciasta BEZ PIECZENIA >>