Sałatki na Wielkanoc 2023. Pyszne i zdrowe propozycje na sałatki wielkanocne
Zobacz najlepsze przepisy na zdrowe sałatki na Wielkanoc 2023! Pyszne świąteczne propozycje na lekkie dania.
W tym artykule:
- Zdrowe sałatki na Wielkanoc 2023: Sałatka z pieczarkami i jajkiem
- Zdrowe sałatki na Wielkanoc 2023: Sałatka z brokułami
- Zdrowe sałatki na Wielkanoc 2023: Sałatka z granatem
- Sałatki na Wielkanoc 2023: Sałatka jarzynowa
Wielkanoc nierozłącznie kojarzy nam się z sałatkami. Na świątecznym stole oprócz jajek i święconki, znajdziemy zazwyczaj sałatki jarzynowe obficie polane majonezem. To na ich widok każda kobieta na diecie wpada w przerażenie. Może w tym roku, oprócz tradycyjnych i sprawdzonych przepisów, warto też wypróbować nowe? Przedstawiamy wam pomysły na zdrowe sałatki na wielkanoc, które będą pięknie prezentowały się na stole, pysznie smakowały i nie wpłyną negatywnie na naszą sylwetkę!
Zdrowe sałatki na Wielkanoc 2023: Sałatka z pieczarkami i jajkiem
Sałatki na Wielkanoc: Sałatka z pieczarkami i jajkiem
Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie sałatek wielkanocnych bez jajka, to ten przepis może być zdrowszą alternatywą dla tradycyjnej wersji. Jest łatwa w przygotowaniu, a połączenie składników naprawdę rewelacyjne. Polecamy wszystko pokroić w dość duże cząstki.
Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej,
- 20 dag pieczarek
- 1 puszka kukurydzy
- 2 pomidory
- 2 jajka
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Pieczarki gotujemy około 15 minut, aż będą miękkie i kroimy na ćwiartki. Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupki, po czym kroimy je na kawałki. Ziarna kukurydzy, odsączamy z zalewy. Pomidory kroimy na ósemki. Listki sałaty lodowej rwiemy na mniejsze kawałki.
Przygotowujemy sos:
Obieramy ząbek czosnku i przeciskamy go przez praskę. Mieszamy majonez z jogurtem (można zastąpić go śmietaną 18%), dodajemy czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie składniki mieszamy w misce i polewamy je przed podaniem przygotowanym uprzednio sosem.
Sałatki na Wielkanoc - Przepisy - Czytaj dalej >>
Zdrowe sałatki na Wielkanoc 2023: Sałatka z brokułami
Sałatki na Wielkanoc: sałatka z brokułami, fot. Fotolia
Możesz jeść ją samą, albo łączyć z wielkanocnymi potrawami. Mimo niedużej ilości składników jest sycąca. Słodki posmak winogron idealnie pasuje do wytrawnego sosu.
Składniki:
- 2 brokuły
- 30 dag czerwonych winogron
- 100 g żółtego sera,
- pół szklanki pestek słonecznika
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
- sól i pieprz
Blanszujemy brokuły: dzielimy je na różyczki i dokładnie myjemy w zimnej wodzie, po czym wrzucamy je do wrzącej wody z odrobiną soli i gotujemy bez przykrycia 2-3 minuty. Po ugotowaniu, odsączamy brokuły i przelewamy je zimną wodą. Winogrona myjemy i kroimy na połówki. Wybieramy pestki. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Pestki słonecznika prażymy lekko na patelni.
Przygotowujemy sos:
Mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy odrobinę octu balsamicznego i doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie składniki łączymy w misce i polewamy sosem.
Sałatki na Wielkanoc - Przepisy - Czytaj dalej >>
Zdrowe sałatki na Wielkanoc 2023: Sałatka z granatem
Sałatki wielkanocne: Sałatka z granatem, fot. Fotolia
Możesz traktować ją jako dodatek do potraw, albo podawać z bagietką opiekaną w tosterze. Jej tajemnicą jest sos miodowo-musztardowy oraz chrupiące pestki słonecznika i granatu. To najbardziej wiosenna sałatka na Wielkanoc z naszych propozycji, świetnie ozdobi stół amarantową barwą.
Składniki:
- 1 granat
- 1 porcja rukoli lub roszponki
- kilka listków sałaty lodowej
- pół szklanki pestek słonecznika
- parmezan
- opcjonalnie pół szklanki kaszy kuskus
Sos:
- 1/3 szklanki oleju (najlepiej z orzechów włoskich albo pestek winogron)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól i pieprz
Rukolę lub roszponkę myjemy pod zimną wodą. Granat obieramy i wyjmujemy nasiona. Wybieramy dojrzałe granaty z jasną skórką, wtedy nasiona łatwiej wypadają. Listki sałaty lodowej rwiemy na kawałki. Parmezan ścieramy na grubsze wiórki. Słonecznik prażymy na patelni. Jeśli wybieramy wersje z kaszą, to zalewamy kuskus wrzątkiem i czekamy pięć minut.
Przygotowujemy sos:
Olej mieszamy dokładnie z octem (może być jasny), musztardą i miodem. Jeśli składniki nie chcą się połączyć możemy użyć drucianej trzepaczki, albo wlać składniki do słoiczka i nim potrząsnąć. Doprawiamy solą i pieprzem.
Układamy na półmisku sałatę, posypujemy słonecznikiem, nasionami granatu i wiórkami parmezanu. Skrapiamy sosem. Ewentualnie mieszamy z kuskusem.
Sałatki wielkanocne - Przepisy - Czytaj dalej >>
Jeśli nie przekonały Cię nasze propozycje i wolisz tradycyjne rozwiązania to polecamy klasyczną sałatkę jarzynową na Wielkanoc. Kojarzy nam się z dzieciństwem, pasuje do wszystkiego i dlatego na wielkanocnym stole jest niezastąpiona.
Sałatki na Wielkanoc 2023: Sałatka jarzynowa
Sałatki na Wielkanoc: Sałatka jarzynowa, fot. Fotolia
Składniki:
- 2 ogórki kiszone
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 jabłko
- 3 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 3 jajka
Sos:
- 5 łyżek majonezu
- 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól i pieprz
Ziemniaki, seler, pietruszkę dokładnie myjemy, ale nie obieramy. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, po czym obieramy ze skórek i kroimy w mała kostkę.
Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy.
Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy do nich majonez i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy.
tekst i przepisy Agata Wojtczak