Sałatki i surówki idealne na Święta
Sałatka jarzynowa to prawdziwa klasyka polskiego świątecznego stołu. Czy da się ją zastąpić? Przygotowaliśmy dla Was przepisy na proste sałatki i surówki z naszych ulubionych książek kucharskich.
- Redakcja
Sałatka z selera według przepisu Grzegorza Zawieruchy z książki "Zawierucha w kuchni"
Składniki :
- 1 seler
- 5–6 ogórków kiszonych
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 2 łyżeczki cukru
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Seler dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości (ok. 25 minut). Następnie odstawiamy do ostudzenia. Obieramy. Jabłka, ogórki kiszone oraz cebulę obieramy. Wszystkie składniki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Całość doprawiamy do smaku cukrem. Dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy. Sałatkę odstawiamy na 20 minut, do połączenia się składników.
Wegański pasztet na święta - najlepsze przepisy>>
Sałatka z wolno pieczonymi pomidorkami według przepisu Ani Zięciowskiej z książki "Jak zaczarować stół"
Składniki:
- 300 g pomidorków cherry (najlepiej podłużnych),
- 100 g sera feta,
- 50 g świeżej rukoli,
- oliwa z oliwek,
- czarny pieprz młotkowany (gruboziarnisty)
Sposób przygotowania:
Pomidorki myjemy, kroimy wzdłuż na połówki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140°C z termoobiegiem. Pomidorki pieczemy 1 godzinę. Następnie studzimy, mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy oliwą i pieprzem. Jeśli lubimy, pomidorki możemy piec z czosnkiem i tymiankiem. Wtedy potrawa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Wegetariańskie Święta - przepisy >>
Więcej przepisów na proste sałatki i surówki na Święta znajdziecie w naszej galerii.
1 z 3
Sałatka Śródziemnomorska z piersią z kaczki według przepisu Michel Moron z książki Mistrz Smaku
SKŁADNIKI
–– 2 x 150 g piersi z kaczki
–– 15 pomidorków koktajlowych
–– 1 czerwona cebula
–– 1 ząbek czosnku
–– Zielone oliwki Smak
–– Czarne oliwki Smak
–– ¾ słoika Jabłuszek kaparowych Smak
–– ½ słoika Suszonych pomidorów z ziołami
Smak
–– kilka liści sałaty czerwonej karbowanej
–– kilka liści cykorii sałatowej (radicchio)
–– ¼ opakowania roszponki
–– 1½ łyżki oleju
–– 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
–– 3 łyżeczki Musztardy francuskiej Prymat
DO SMAKU
Oregano suszone,
Pieprz czarny mielony,
Sól morska Prymat.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Piersi z kaczki nacinamy w trzech miejscach od strony skóry. Oprószamy z obu stron oregano, solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu kładziemy piersi z kaczki od strony skóry. Po 7–8 minutach przewracamy na drugą stronę mniej więcej na 5 minut. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy
tłuszczem z patelni. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C
na 6–7 minut. Upieczoną kaczkę kroimy w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, cebulę – w piórka, czosnek – w plasterki. Z jabłuszek kaparowych usuwamy ogonki. Do miski
przesypujemy oliwki zielone i czarne (mniej więcej po 30 sztuk), pomidorki koktajlowe, cebulę, suszone pomidory i jabłuszka kaparowe. Dodajemy roszponkę, kilka drobno pokrojonych liści radicchio
i posiekany czosnek. Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy musztardę francuską ocet, olej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i mieszamy.
Na talerzach układamy liście sałaty karbowanej, na nie wykładamy
przygotowaną sałatkę i plastry kaczki.
Do przygotowania sałatki możemy użyć również innych ulubionych sałat.
2 z 3
Krwawa sałatka według przepisu Mateusza Zielonki z książki Kuchnia w wolnym stylu
SKŁADNIKI:
- czerwona kapusta (300g)
- świeża kolendra (cały pęczek)
- sok z ½ cytryny
- sok z granatu
- imbir mielony (1 łyżeczka)
- gruszka (1 mała lub ½ dużej,
starta na tarce o grubych oczkach)
- sos sojowy (1–2 łyżki)
- pieprz
- syrop klonowy (1 łyżeczka)
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę poszatkuj na drobne kawałki, dużo kolendry posiekaj drobno i połącz
z resztą składników, wszystko dokładnie wymieszaj i poczekaj chwilę, aż surówka
się przegryzie.
3 z 3
Surówka z kiszonej kapusty, z jabłkami, tofu i orzechami włoskimi podawana na cykorii według przepisu Katarzyny Gubały z książki Warzywa Górą!
SKŁADNIKI:
- 250 g kiszonej kapusty
- 1 jabłko
- 2-3 małe cykorie
- garść orzechów włoskich (30 g)
- 100 g wędzonego tofu
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżeczki syropu z daktyli lub klonowego
- 4 łyżki zdrowego oleju (ekologiczny rzepakowy, konopny, lniany lub po prostu oliwa z oliwek)
- sól, pieprz i kumin do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszamy ocet, zdrowy olej, syrop daktylowy, sok z cytryny oraz przyprawy. Jabłka myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kosteczkę.
Radicchio myjemy i obsuszamy. Orzechy włoskie grubo siekamy. Kapustę kiszoną przepłukujemy zimną wodą i zostawiamy, aby dobrze odciekła.
Szczypior myjemy i tniemy na ukos. Tofu i cebulę kroimy w małą kostkę i wraz z posiekanymi orzechami podsmażamy krótko na oleju. Kapustę mieszamy z dressingiem
i kawałkami jabłka. Dodajemy podsmażone tofu i cebulę. Nadziewamy łódki radicchio, posypujemy orzechami i szczypiorkiem.