–– 2 x 150 g piersi z kaczki –– 15 pomidorków koktajlowych –– 1 czerwona cebula –– 1 ząbek czosnku –– Zielone oliwki Smak –– Czarne oliwki Smak –– ¾ słoika Jabłuszek kaparowych Smak –– ½ słoika Suszonych pomidorów z ziołami Smak –– kilka liści sałaty czerwonej karbowanej –– kilka liści cykorii sałatowej (radicchio) –– ¼ opakowania roszponki –– 1½ łyżki oleju –– 2 łyżeczki octu z czerwonego wina –– 3 łyżeczki Musztardy francuskiej Prymat
DO SMAKU Oregano suszone, Pieprz czarny mielony, Sól morska Prymat.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Piersi z kaczki nacinamy w trzech miejscach od strony skóry. Oprószamy z obu stron oregano, solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu kładziemy piersi z kaczki od strony skóry. Po 7–8 minutach przewracamy na drugą stronę mniej więcej na 5 minut. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem z patelni. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 6–7 minut. Upieczoną kaczkę kroimy w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, cebulę – w piórka, czosnek – w plasterki. Z jabłuszek kaparowych usuwamy ogonki. Do miski przesypujemy oliwki zielone i czarne (mniej więcej po 30 sztuk), pomidorki koktajlowe, cebulę, suszone pomidory i jabłuszka kaparowe. Dodajemy roszponkę, kilka drobno pokrojonych liści radicchio i posiekany czosnek. Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy musztardę francuską ocet, olej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i mieszamy. Na talerzach układamy liście sałaty karbowanej, na nie wykładamy przygotowaną sałatkę i plastry kaczki. Do przygotowania sałatki możemy użyć również innych ulubionych sałat.
","aspectRatio":1.305084745762712,"sourceName":"Kamil Piklikiewicz/East News, Tomasz Urbanek/East News (studio DD TVN), Prymat sp. z o.o."},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/krwawa-salatka-wedlug-przepisu-mateusza-zielonki-z-ksiazki-kuchnia-w-wolnym-stylu-a32a7f8.jpeg","width":497,"height":632,"title":"Krwawa sałatka według przepisu Mateusza Zielonki z książki Kuchnia w wolnym stylu","description":"
SKŁADNIKI: - czerwona kapusta (300g) - świeża kolendra (cały pęczek) - sok z ½ cytryny - sok z granatu - imbir mielony (1 łyżeczka) - gruszka (1 mała lub ½ dużej, starta na tarce o grubych oczkach) - sos sojowy (1–2 łyżki) - pieprz - syrop klonowy (1 łyżeczka)
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę poszatkuj na drobne kawałki, dużo kolendry posiekaj drobno i połącz z resztą składników, wszystko dokładnie wymieszaj i poczekaj chwilę, aż surówka się przegryzie.
","aspectRatio":1.271629778672032,"sourceName":"Radosław Głowaty, TVN/FOCUSMEDIA.COM.PL/Newspix.pl"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/surowka-z-kiszonej-kapusty-z-jablkami-tofu-i-orzechami-wloskimi-podawana-na-cykorii-wedlug-przepisu-katarzyny-gubaly-z-ksiazki-warzywa-gora-b7ba322.jpeg","width":453,"height":612,"title":"Surówka z kiszonej kapusty, z jabłkami, tofu i orzechami włoskimi podawana na cykorii według przepisu Katarzyny Gubały z książki Warzywa Górą!","description":"
SKŁADNIKI:
- 250 g kiszonej kapusty - 1 jabłko - 2-3 małe cykorie - garść orzechów włoskich (30 g) - 100 g wędzonego tofu - 1 cebula - 1 pęczek szczypiorku - 2 łyżeczki syropu z daktyli lub klonowego
- 4 łyżki zdrowego oleju (ekologiczny rzepakowy, konopny, lniany lub po prostu oliwa z oliwek) - sól, pieprz i kumin do smaku - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka octu jabłkowego - 2 łyżki oleju słonecznikowego - do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszamy ocet, zdrowy olej, syrop daktylowy, sok z cytryny oraz przyprawy. Jabłka myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kosteczkę. Radicchio myjemy i obsuszamy. Orzechy włoskie grubo siekamy. Kapustę kiszoną przepłukujemy zimną wodą i zostawiamy, aby dobrze odciekła. Szczypior myjemy i tniemy na ukos. Tofu i cebulę kroimy w małą kostkę i wraz z posiekanymi orzechami podsmażamy krótko na oleju. Kapustę mieszamy z dressingiem i kawałkami jabłka. Dodajemy podsmażone tofu i cebulę. Nadziewamy łódki radicchio, posypujemy orzechami i szczypiorkiem.
","aspectRatio":1.3509933774834437,"sourceName":"Studio Klimeccy – www.studioklimeccy.pl Michał Klimecki i Kateryna Lappo-Klimecka"}]}},{"@type":"Content","@id":"/v5/.well-known/genid/2b11917656ed87c921db","type":"html","data":{"value":""}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":[{"@type":"LinkedItem","@id":"/v5/.well-known/genid/fa9c533f36eedab44446","client":"elle-pl","clientId":"378971","entity":"post","source":"content-api"},{"@type":"LinkedItem","@id":"/v5/.well-known/genid/4aee6fa8d69705389540","client":"elle-pl","clientId":"379052","entity":"post","source":"content-api"}],"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.elle.pl:443"},{"label":"Lifestyle","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/"},{"label":"Sałatki i surówki idealne na Święta"}],"seoMetadata":{"title":"Sałatki i surówki idealne na Święta. Proste przepisy z naszych ulubionych książek kucharskich","description":"Sałatka jarzynowa to prawdziwa klasyka polskiego świątecznego stołu. Czy da się ją zastąpić? Przygotowaliśmy dla Was przepisy na proste sałatki i surówki z naszych ulubionych książek kucharskich.","metaTitle":"Sałatki i surówki idealne na Święta","metaDescription":"Sałatka jarzynowa to prawdziwa klasyka polskiego świątecznego stołu. Czy da się ją zastąpić? Przygotowaliśmy dla Was przepisy na proste sałatki i surówki z naszych ulubionych książek kucharskich.","image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/371f7f908763b48887f0","crop":[0,0,550,413],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":647,"width":550,"alt":"Sałatka z pęczakiem, pieczoną minimarchewką i pesto z pokrzywy według przepisu Damiana Kordasa z książki \"Superfoods\"","sourceName":"Magdalena Rajchelt/kaszamanna.com Łukasz Krzywda/maczupicture.com","title":"Sałatka z pęczakiem, pieczoną minimarchewką i pesto z pokrzywy według przepisu Damiana Kordasa z książki \"Superfoods\"","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/salatka-z-peczakiem-pieczona-minimarchewka-i-pesto-z-pokrzywy-wedlug-przepisu-damiana-kordasa-z-ksiazki-superfoods-5b2d49b.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/salatki-na-swieta/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/salatki-na-swieta/","canonicalUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/salatki-na-swieta/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","lifestyle"],"subcategory":["article"],"channel":"lifestyle","title":"Sałatki i surówki idealne na Święta","article":{"id":"379745","description":"Sałatka jarzynowa to prawdziwa klasyka polskiego świątecznego stołu. Czy da się ją zastąpić? Przygotowaliśmy dla Was przepisy na proste sałatki i surówki z naszych ulubionych książek kucharskich.","type":"article","author":"ELLE","tags":["boże narodzenie","Kuchnia","przepisy","przepisy na boże narodzenie"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","whatsapp","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Sa%C5%82atki%20i%20sur%C3%B3wki%20idealne%20na%20%C5%9Awi%C4%99ta","tweet":"Sa%C5%82atki%20i%20sur%C3%B3wki%20idealne%20na%20%C5%9Awi%C4%99ta","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/salatka-z-peczakiem-pieczona-minimarchewka-i-pesto-z-pokrzywy-wedlug-przepisu-damiana-kordasa-z-ksiazki-superfoods-5b2d49b.jpeg","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/salatki-na-swieta/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/salatki-na-swieta/#Article","@type":"Article","description":"Sałatka jarzynowa to prawdziwa klasyka polskiego świątecznego stołu. Czy da się ją zastąpić? Przygotowaliśmy dla Was przepisy na proste sałatki i surówki z naszych ulubionych książek kucharskich.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/salatka-z-peczakiem-pieczona-minimarchewka-i-pesto-z-pokrzywy-wedlug-przepisu-damiana-kordasa-z-ksiazki-superfoods-5b2d49b.jpeg?resize=550,647","width":550,"height":647}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/salatki-na-swieta/"},"name":"Sałatki i surówki idealne na Święta","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/salatki-na-swieta/","author":[{"@type":"Person","name":"Redakcja"}],"dateModified":"2024-11-29T15:14:49+01:00","datePublished":"2021-12-23T16:00:00+01:00","headline":"Sałatki i surówki idealne na Święta","keywords":"boże narodzenie, Kuchnia, przepisy, przepisy na boże narodzenie","publisher":{"@type":"Organization","name":"Elle.pl","url":"https://www.elle.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":95,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2025/01/cropped-elle-big-ceeeb75-ea93bd3.png?resize=265,95","width":265}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","lifestyle"],"channel":"lifestyle","format":"gallery","pageid":"379745","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"ELLE","publish_date":"2021-12-23T15:00:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["boze-narodzenie","kuchnia","przepisy","przepisy-na-boze-narodzenie"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","lifestyle"],"channel":"lifestyle","format":"gallery","pageid":"379745","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["boze-narodzenie","kuchnia","przepisy","przepisy-na-boze-narodzenie"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","lifestyle"]},{"key":"tags","value":["boze-narodzenie","kuchnia","przepisy","przepisy-na-boze-narodzenie"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/371f7f908763b48887f0","crop":[0,0,550,413],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":647,"width":550,"alt":"Sałatka z pęczakiem, pieczoną minimarchewką i pesto z pokrzywy według przepisu Damiana Kordasa z książki \"Superfoods\"","sourceName":"Magdalena Rajchelt/kaszamanna.com Łukasz Krzywda/maczupicture.com","title":"Sałatka z pęczakiem, pieczoną minimarchewką i pesto z pokrzywy według przepisu Damiana Kordasa z książki \"Superfoods\"","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/salatka-z-peczakiem-pieczona-minimarchewka-i-pesto-z-pokrzywy-wedlug-przepisu-damiana-kordasa-z-ksiazki-superfoods-5b2d49b.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"@type":"Suppression","@id":"/v5/.well-known/genid/9a9d2822c69dc16be329","disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/f474a7615bfd70b08aa8","display":"Kategorie","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/e153a473346860e24830","slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/d8f9a96a64eb7ca66a2b","slug":"lifestyle","display":"Lifestyle"},"taxonomy":"category"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/04e17dd7efd8fd33d541","slug":"lifestyle","display":"Lifestyle","taxonomy":"category"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/2673456132c69eeb011f","display":"Tagi","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/5f04a3afb438caaaabcb","slug":"boze-narodzenie","display":"boże narodzenie","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/a36130ee8fb2a44cfe60","slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/da6e928b2b39df27598f","slug":"przepisy","display":"przepisy","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/6380b08134c2b3de9498","slug":"przepisy-na-boze-narodzenie","display":"przepisy na boże narodzenie","taxonomy":"post_tag"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/77983564fbed2c9dff26","display":"Formaty","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/439fa197496ce08ecfc2","slug":"post-format-gallery","display":"Galeria","taxonomy":"post_format"}]}],"table":null,"postFormat":"gallery","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":"ba1LAIbkEGO2uneneI1GGuVDnDQpacwFNxIck7ZWyIn.S7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"1209481","content_title":"Sałatki i surówki idealne na Święta","content_type":"article","publication_date":"2021-12-23T15:00:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":379745,"contentName":"Sałatki i surówki idealne na Święta","contentType":"ContentGallery","contentUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/salatki-na-swieta/","pageType":"Content","siteCategory":"Elle.pl/Lifestyle/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"elle-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Lifestyle","Kuchnia"],"keywords":["boże narodzenie","Kuchnia","przepisy","przepisy na boże narodzenie"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"elle-pl","schemaId":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/salatki-na-swieta/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"379745"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/elle.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":true},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"zzOr6smOqIddCn5FrXR1I.LuwJy6EiL5EZtQt6ge7bL.V7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"0dc3cc7c5d6b10e1a61c2b8d70bc2e3e","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":false,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"","categoryLabels":"hide","categories":[],"tags":[],"tagsOperators":"or","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"portrait","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":false,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":1,"numberOfCardsToShowInViewport":1,"pinnedContent":[{"position":1,"content":{"source":"search-api","client":"elle-pl","entity":"offer","clientId":"777900"}}]},"widgetArea":"articleSidebar"}},{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"ee64d3f94965706d680811ea3f66856a","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Sałatka jarzynowa to prawdziwa klasyka polskiego świątecznego stołu. Czy da się ją zastąpić? Przygotowaliśmy dla Was przepisy na proste sałatki i surówki z naszych ulubionych książek kucharskich.
Sałatka z selera według przepisu Grzegorza Zawieruchy z książki "Zawierucha w kuchni"
Składniki :
Reklama
1 seler
5–6 ogórków kiszonych
2 jabłka
1 cebula
2 łyżeczki cukru
5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Seler dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości (ok. 25 minut). Następnie odstawiamy do ostudzenia. Obieramy. Jabłka, ogórki kiszone oraz cebulę obieramy. Wszystkie składniki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Całość doprawiamy do smaku cukrem. Dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy. Sałatkę odstawiamy na 20 minut, do połączenia się składników.
Sałatka z wolno pieczonymi pomidorkami według przepisu Ani Zięciowskiej z książki "Jak zaczarować stół"
Składniki:
300 g pomidorków cherry (najlepiej podłużnych),
100 g sera feta,
50 g świeżej rukoli,
oliwa z oliwek,
czarny pieprz młotkowany (gruboziarnisty)
Sposób przygotowania:
Pomidorki myjemy, kroimy wzdłuż na połówki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140°C z termoobiegiem. Pomidorki pieczemy 1 godzinę. Następnie studzimy, mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy oliwą i pieprzem. Jeśli lubimy, pomidorki możemy piec z czosnkiem i tymiankiem. Wtedy potrawa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Więcej przepisów na proste sałatki i surówki na Święta znajdziecie w naszej galerii.
1 z 3
Kamil Piklikiewicz/East News, Tomasz Urbanek/East News (studio DD TVN), Prymat sp. z o.o.
Sałatka Śródziemnomorska z piersią z kaczki według przepisu Michel Moron z książki Mistrz Smaku
SKŁADNIKI –– 2 x 150 g piersi z kaczki –– 15 pomidorków koktajlowych –– 1 czerwona cebula –– 1 ząbek czosnku –– Zielone oliwki Smak –– Czarne oliwki Smak –– ¾ słoika Jabłuszek kaparowych Smak –– ½ słoika Suszonych pomidorów z ziołami Smak –– kilka liści sałaty czerwonej karbowanej –– kilka liści cykorii sałatowej (radicchio) –– ¼ opakowania roszponki –– 1½ łyżki oleju –– 2 łyżeczki octu z czerwonego wina –– 3 łyżeczki Musztardy francuskiej Prymat
DO SMAKU Oregano suszone, Pieprz czarny mielony, Sól morska Prymat.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Piersi z kaczki nacinamy w trzech miejscach od strony skóry. Oprószamy z obu stron oregano, solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu kładziemy piersi z kaczki od strony skóry. Po 7–8 minutach przewracamy na drugą stronę mniej więcej na 5 minut. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem z patelni. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 6–7 minut. Upieczoną kaczkę kroimy w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, cebulę – w piórka, czosnek – w plasterki. Z jabłuszek kaparowych usuwamy ogonki. Do miski przesypujemy oliwki zielone i czarne (mniej więcej po 30 sztuk), pomidorki koktajlowe, cebulę, suszone pomidory i jabłuszka kaparowe. Dodajemy roszponkę, kilka drobno pokrojonych liści radicchio i posiekany czosnek. Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy musztardę francuską ocet, olej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i mieszamy. Na talerzach układamy liście sałaty karbowanej, na nie wykładamy przygotowaną sałatkę i plastry kaczki. Do przygotowania sałatki możemy użyć również innych ulubionych sałat.
Krwawa sałatka według przepisu Mateusza Zielonki z książki Kuchnia w wolnym stylu
SKŁADNIKI: - czerwona kapusta (300g) - świeża kolendra (cały pęczek) - sok z ½ cytryny - sok z granatu - imbir mielony (1 łyżeczka) - gruszka (1 mała lub ½ dużej, starta na tarce o grubych oczkach) - sos sojowy (1–2 łyżki) - pieprz - syrop klonowy (1 łyżeczka)
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę poszatkuj na drobne kawałki, dużo kolendry posiekaj drobno i połącz z resztą składników, wszystko dokładnie wymieszaj i poczekaj chwilę, aż surówka się przegryzie.
3 z 3
Studio Klimeccy – www.studioklimeccy.pl Michał Klimecki i Kateryna Lappo-Klimecka
Surówka z kiszonej kapusty, z jabłkami, tofu i orzechami włoskimi podawana na cykorii według przepisu Katarzyny Gubały z książki Warzywa Górą!
SKŁADNIKI:
- 250 g kiszonej kapusty - 1 jabłko - 2-3 małe cykorie - garść orzechów włoskich (30 g) - 100 g wędzonego tofu - 1 cebula - 1 pęczek szczypiorku - 2 łyżeczki syropu z daktyli lub klonowego
- 4 łyżki zdrowego oleju (ekologiczny rzepakowy, konopny, lniany lub po prostu oliwa z oliwek) - sól, pieprz i kumin do smaku - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka octu jabłkowego - 2 łyżki oleju słonecznikowego - do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszamy ocet, zdrowy olej, syrop daktylowy, sok z cytryny oraz przyprawy. Jabłka myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kosteczkę. Radicchio myjemy i obsuszamy. Orzechy włoskie grubo siekamy. Kapustę kiszoną przepłukujemy zimną wodą i zostawiamy, aby dobrze odciekła. Szczypior myjemy i tniemy na ukos. Tofu i cebulę kroimy w małą kostkę i wraz z posiekanymi orzechami podsmażamy krótko na oleju. Kapustę mieszamy z dressingiem i kawałkami jabłka. Dodajemy podsmażone tofu i cebulę. Nadziewamy łódki radicchio, posypujemy orzechami i szczypiorkiem.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.