Sałatka na grilla: 5 pomysłów na lekkie i proste sałatki, które urozmaicą grillowane potrawy
Sałatka na grilla to nie tylko warzywny dodatek, przełamujący ciężkość mięs z rusztu. Dobrze dobrana kompozycja może zamienić się w prawdziwy gwóźdź programu, na który uwagę zwrócą nie tylko wegetarianie. Sałatki do dań z grilla przygotowywać można na bazie młodych warzyw, których wiosną i latem jest pod dostatkiem, a także wielu innych dodatków: sosów, makaronów, sera, konserwowych przekąsek. Otwiera to szerokie pole eksperymentowania ze składnikami. Ciekawą opcją jest także przygotowana z kapusty i warzyw korzeniowych surówka na grilla, która przełamie tłusty charakter pieczonego mięsa.
- ELLE
W tym artykule:
- Sałatka na grilla kolorowa z kapusty pekińskiej
- Niemiecka sałatka na grilla z ziemniakami (Kartoffelsalat)
- Sałatka na grilla brokułowa
- Sałatka na grilla makaronowa
- Sałatka na grilla z brokułami i sosem limonkowo-koperkowym
Sałatki na grilla mogą zawierać wiele składników. Bardzo często ich podstawę stanowią różnego typu sałaty, także w formie popularnych miksów. Mogą być to również klasyczne i eksperymentalne jarzynowe połączenia z młodymi ziemniaczkami i marchewką, kolorowe surówka do grilla z kapusty pekińskiej, wariacje na temat śródziemnomorskich, włoskich czy egzotycznych przysmaków, lub makaronowe i sycące wersje. Poniżej znajduje się kilka przepisów, dzięki którym sałatki na grilla łatwe i smaczne zachwycą gości, a w duecie z mięsem zastąpią obiad domownikom.
Fit grill - pyszne przepisy na dietetyczny posiłek
Sałatka na grilla kolorowa z kapusty pekińskiej
Lekka sałatka do grilla, której podstawę stanowi kapusta pekińska to uczta dla podniebienia, zachwycająca także swoim wyglądem. Wszystkie znajdujące się w niej warzywa prezentują się atrakcyjne, znakomicie smakują, a do tego w lekkostrawnej formie dostarczają wielu cennych witamin.
W przypadku tego rodzaju sałatki na grilla przepisy mogą się różnić dodatkami. My proponujemy zestaw, na który składa się:
- 1 kapusta pekińska
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 duży zielony ogórek
- 1 puszka konserwowej kukurydzy
- 20 dag sera feta
- 1 pęczek świeżego koperku
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Główkę kapusty pekińskiej drobno posiekaj nożem lub na szatkownicy. Posiekaj również koperek. Papryki pokrój w kostkę, a ogórek w półplasterki.
- Fetę lekko osusz na sicie, a następnie pokrój w kosteczkę lub pokrusz.
- Kukurydzę odsącz.
- Wszystkie składniki przełóż do dużej miski.
- Z kilku łyżek oliwy, octu winnego i odrobiny wody ukręć sos. Polej nim składniki w misce na krótko przed podaniem. W razie potrzeby dopraw, pamiętając, że feta jest już słona.
Co na grilla, czyli 5 szybkich i smacznych przepisów na danie z grilla
Niemiecka sałatka na grilla z ziemniakami (Kartoffelsalat)
Ta sałatka do grilla to jedna z klasycznych pozycji. Jest sycąca i aromatyczna, dzięki czemu z powodzeniem można ją wykorzystać na letni obiad. Klasyczne u naszych zachodnich sąsiadów jest połączenie jej z mięsem z rusztu oraz piwem. Dokładnie taki zestaw rekomendujemy też w Polsce.
Jeśli tylko ugotujemy ziemniaki odpowiednio wcześniej, okaże się, że Kartoffelsalat to szybka sałatka na grilla. Do jej przygotowanie potrzebować będziesz:
- 75 dag ziemniaków (mogą być młode)
- 5-7 ogórków kiszonych
- 2 czerwone cebule
- 5-6 łyżek majonezu
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- szczypiorek
- koperek
- sól
- pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, uważając, aby się nie rozpadły. Następnie ostudź i pokrój w dość grubą kostkę.
- W kostkę pokrój również ogórki oraz cebule. Jeśli ogórki są mocno wilgotne, odsącz je na sicie.
- Szczypiorek i koperek posiekaj.
- Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem, jogurtem, solą i pieprzem, a następnie odstaw na przynajmniej godzinę do lodówki, aby całość się przegryzła.
Sałatka na grilla brokułowa
Szybkie sałatki na grilla z brokułem w roli głównej były prawdziwym hitem kilka lat temu. Dzisiaj nadal są popularne i bardzo dobrze, bo ich smak idealnie komponuje się z pieczonym mięsem. Do tego jest to bardzo zdrowe warzywo.
Sałatkę brokułową można przygotować zarówno z brokuła świeżego, jak i mrożonego. W sezonie warto wykorzystać, oczywiście, dostępność młodych warzyw. Do przygotowania tego połączenia potrzebne są:
- 1 brokuł
- 2 pomidory
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 opakowanie sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- ziarna słonecznika
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Brokuł podziel na różyczki, a następnie wrzuć na lekko osolony wrzątek. Gotuj przez 6 minut, uważając, by nie dopuścić do rozgotowania warzywa. Następnie odcedzić i wystudź.
- W misce połącz majonez z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj sól i pieprz. Pamiętaj, że w składzie sałatki znajduje się ser feta, który jest dość słony.
- Pokrój na kawałki pomidory, cebulę i rzodkiewki kroimy na kawałki. W dużej salaterce układaj naprzemiennie kawałki brokułów, pomidorów, rzodkiewek, cebuli, przesypując je odsączoną z zalewy kukurydzą.
- Całość zalej połową sosu i posyp połową pokruszonej fety.
- W taki sam sposób wyłóż drugą część warzyw, zalej je resztą sosu i posyp serem.
- Wierzch zasyp pestkami słonecznika. Możesz je wcześniej podprażyć na suchej patelni.
Sałatka na grilla makaronowa
Szybka sałatka do grilla z dodatkiem makaronu jest sycąca, a pod względem odżywczym znakomicie uzupełni pieczone mięsa oraz warzywa. Do jej przygotowania można użyć dowolnego makaronu, choć najlepiej sprawdzi się ten drobny: kolanka, kokardki, świderki. Ciekawie prezentować będą się kolorowe kluski w różnych kształtach.
Makaronowe sałatki na grilla dobrze jest serwować w szklanych salaterkach, które wyeksponują wszystkie składniki. Proponujemy następującą kompozycję:
- 1 szklanka drobnego makaronu
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor
- 1 por
- 1 puszka groszku konserwowego lub taka sama ilość świeżego, obgotowanego
- 1 puszka kukurydzy
- kilka rzodkiewek
- kawałek żółtego sera
- szczypiorek
- jogurt naturalny
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, uważając, aby się nie rozpadł. Przestudź go.
- Paprykę, pomidor i rzodkiewki pokrój w kostkę, por potnij w plasterki, a kukurydzę i groszek odsącz. Szczypiorek posiekaj.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Najlepiej sprawdzą się lekko pikantne gatunki.
- Z jogurtu i ziół przygotuj dressing do sałatki. Można dodać także odrobinę majonezu lub musztardy dla przełamania smaku.
- Sałatkę wymieszaj z sosem, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj i wstaw do lodówki, by smaki się przegryzły.
Sałatka na grilla z brokułami i sosem limonkowo-koperkowym
Jest to ciekawa propozycja sałatki na grilla, która pozwala wykorzystać bogactwo pierwszych bardzo lubianych w Polsce grzybów. Kurki, bo o nich mowa, pasują do mięs, a jednocześnie odmieniają charakter warzyw.
Kluczem do pełni smaku tej sałatki jest minimalizm. Niewielka ilość składników i aromatyczny sos nie przytłoczy całości.
- gotowy miks ulubionych sałat
- garść pomidorów koktajlowych
- 20 dag kurek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
Sos:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
- 1 pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- sok z 1 limonki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Kurki dokładnie oczyść i usmaż na maśle z dodatkiem oleju. Dopraw solą i pieprzem. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.
- Na dużym talerzu lub w salaterce wyłóż sałatę, rozłóż przekrojone pomidory i kurki.
- Zblenduj przeciśnięty czosnek, koperek, musztardę, miód, olej i sok z limonki. Gotowy sos przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Sałatkę polej sosem.