Reklama

Dlatego postanowiliśmy ten mariaż stylu i smaków wykorzystać w trendach. Zaskoczeni? Niepotrzebnie. Bo jesienią i zimowa nosimy kardigany, kaszkiety, kurtki w jeździeckim stylu właśnie w kolorach lasu. I zajadamy się tym, co natura szykuje nam na długie, zimne wieczory. Dynia, miód, grzyby - te ostatnie stały się tegorocznym hitem Instagrama.

Reklama

Przepis Darii Ładochy na placuszki twarogowe z owocami

Przepis:
Składniki

  • 250g twarogu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • Masło klarowane do smażenia

Mus owocowy:

  • 500g dowolnych owoców
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie:
Żółtka oddziel od białek. Żółtka połącz z twarogiem, cukrem waniliowym i przyprawami. Dodaj mąkę. Następnie dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło klarowane. Smaż placki partiami na małym ogniu, by dokładnie usmażyły się w środku. W rondelku obok podgrzej owoce z miodem i cynamonem. Podawaj placki z musem z dodatkiem plasterka pomarańczy i orzeszków piniowych. Na koniec dodaj świeżą miętę.

Przepis Michała Korkosza na chrupiące kopytka

Przepis
Składniki

  • ¼ szklanki (60 ml) oliwy
  • extra virgin + trochę
  • do smażenia
  • 220 g grzybów
  • (np. małe pieczarki, boczniaki,
  • borowiki lub rydze)
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • + trochę do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 duży por, tylko biała część,
  • w cienkich plasterkach
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 1 łyżka musztardy diżońskiej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 500 g gotowych kopytek
  • 3 łyżki świeżych liści lubczyku

Przygotowanie:
1. Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Smaż grzyby przez 6 minut, aż się zrumienią, mieszając tylko kilka razy. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż je z patelni łyżką cedzakową do średniej miski i odstaw na bok.
2. Na tej samej patelni umieść pora, czosnek i sól. Smaż około 5 minut, często mieszając, aż por i czosnek zmiękną. Łyżką cedzakową przełóż wszystko z patelni do miski z grzybami.
3. W drugiej misce połącz musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, cukier puder i ¼ szklanki (60 ml) wody.
4. W razie potrzeby dolej na patelnię więcej oliwy. Dołóż kopytka i smaż 5 minut, aż się zrumienią. Dodaj mieszankę grzybów z porem i wymieszaj z sosem musztardowym. Podgrzewaj, a gdy wszystko będzie gorące, zdejmij z ognia.
5. Nałóż porcje do misek. Przybierz każdą lubczykiem. Dopraw pieprzem.

Przepis Mariusza Maca na makaron z anchovies

Przepis
Składniki:

  • 200 g makaronu
  • 2 małe cukinie
  • 1 średni bakłażan
  • 6 filecików anchovies
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki pomidorów San Marzano
  • garść świeżej bazylii
  • 50 g Pecorino Romano
  • 2 łyżki masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • szczypta Aleppo pepper
  • kwiaty cukinii (opcjonalnie)
  • oliwa extra vergine
  • płatki soli Maldon

Przygotowanie:
1. Cukinię pokrój cienko na mandolinie i smaż na oliwie, aż będzie chrupiąca i złocista. Odłóż na bok.
2. Na tej samej oliwie podsmaż anchovies z posiekanym czosnkiem. Dodaj passatę pomidorową i bazylię, gotuj przez kilka minut.
3. Bakłażana pokrój na plastry, posól, a następnie piecz w 180°C przez 20 minut, aż będzie miękki i złocisty.
4. Ugotuj makaron al dente, zachowując trochę wody z gotowania.
5. Połącz wszystkie składniki: makaron, cukinię, bakłażana i sos anchovies. Dodaj zimne masło, sok z cytryny, Aleppo pepper, kwiaty cukinii i Pecorino. Mieszaj, tworząc emulsję z odrobiną wody z makaronu.
6. Na koniec dodaj skórkę z cytryny, polej świeżą oliwą i posyp płatkami soli Maldon

Przepis Jagny Niedzielskiej na dyniowe spaghetti

Przepis
Składniki:

  • 300g spaghetti
  • mała dynia piżmowa lub 1/2 większej piżmowej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250ml mleka lub napoju roślinnego, u mnie to: napój owsiany
  • 50g masła
  • 3 łyżki pestek dyni
  • oliwa
  • sól

Przygotowanie:
1. Dynie obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie włóż do brytfanki. Dodaj również cebulę i czosnek bez łupin. Wszystko podlej oliwą, oprósz solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 35 min. Tak żeby dynia była całkowicie miękka
2. W międzyczasie w rondelku rozpuść masło na małej mocy kuchenki, ale tak żeby stało się złote, właściwie brązowe. Następnie przelej przez sito i dodaj pestki dyni do jeszcze ciepłego masła.
3. Ugotuj makaron
4. Upieczoną dynie zblenduj wraz mlekiem lub napojem roślinnym oraz z chochlą wody z gotowanego makaronu. Dopraw solą jeśli jest taka potrzeba
5. Gotowy makaron połącz z sosem, a całość podlej brązowym masłem

Przepis Volodymyra Testardiego na risotto z krewetkami i pieczonymi pomidorami

Przepis
Składniki:

  • 150 g ryżu arborio
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g startego grana padano
  • 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy do risotto
  • 2 łyżki do pieczenia pomidorów
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • 1 pomidor rzymski
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku
  • 10 większych krewetek
  • szczypior pokrojony wzdłuż w cienkie paseczki
  • garść lodu z wodą
  • garść pokrojonych prażonych migdałów
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
W naczyniu żaroodpornym ułóż pomidorki, czosnek i rozmaryn. Polej oliwą, dopraw solą, pieprzem i wstaw do rozgrzanego do
200 C piekarnika na 20 min. Posiekany szczypior włóż do miski z lodem. Na lekko rozgrzanej patelni podsmaż ryż. Następnie dodaj wino i gotuj, aż wyparuje alkohol cały czas mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj ryż do stopnia all dente dolewając wodę. Bardzo często mieszaj risotto. Gdy ryż będzie gotowy dodaj krewetki starte grana padano i masło. Wyłącz ogień i intensywnie mieszaj, żeby uzyskać kremową konsystencję. Upieczone pomidory zblenduj na aksamitny sos. Wyłóż risotto na talerzu polej sosem i udekoruj szczypiorem i migdałami. Smacznego.

Przepis Matteo Brunettiego na pappardelle al funghi

Przepis
Składniki:

  • 320 g świeżego pappardelle
  • 350 g grzybów (np. pieczarki, prawdziwki lub mix grzybów)
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g białego, wytrawnego wina
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • sól, pieprz, oliwa
  • opcjonalnie 30 g posiekanych orzechów laskowych

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania świeżego makaronu o kształcie pappaderdelle, czyli coś jak fettuccine, ale o szerokości 2 cm. Na blat rozsyp mąkę, zrób na środku głęboki, szeroki dołek i rozbij jajka. Widelcem zacznij mieszać jajka, stopniowo dosypując mąkę z brzegów. Gdy jajka wchłoną mąkę, możesz mieszać coraz bardziej intensywnie, a gdy już ciasto nie będzie się lepić, zacznij wyrabiać je rękoma bardzo energicznie. Zajmie Ci to około 10-15 minut. Gdy ciasto będzie gładkie, jak łysa głowa, zawiń w folie i daj je do lodówki na 30 minut. W międzyczasie potnij w plastry grzyby i na dużej patelni wlej bogatą ilość oliwy z oliwek. Dodaj do niej drobno posiekane i obrane ząbki czosnku i smaż przez parę minut na średnim ogniu. Dorzuć jeszcze pokrojone grzyby i smaż je na dużym ogniu przez 4-5 minut. Dolej białe wino, zmniejsz ogień na średni i dalej smaż grzyby przez 10 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Wyciągnij ciasto do makaronu, posyp blat mąką i cienko rozwałkuj. Posyp ciasto mąką, zawiń w płaski rulon i pokrój go w plastry o grubości 2 cm. Rozłóż plastry i boom, macie świeże, domowe, przepyszne pappardelle! W międzyczasie wstaw duży garnek z wodą. Gdy zacznie się gotować, posól jedną łyżką soli, wymieszaj i wrzuć do niej makaron. Świeży makaron gotuje się bardzo szybko, czyli po zaledwie półtorej minuty (maksymalnie 2). Następnie wyciągnij pappardelle i dodaj do patelni z grzybami razem z połową natki pietruszki oraz 2 łyżkami masła. Smaż i mieszaj, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły i podaj na talerze. Całość posyp pozostałą natką pietruszki, opcjonalnie też siekanymi orzechami laskowymi i…Buon appetito!

Przepis Lary Gessler na cytrusowy keks

Przepis
Składniki:

Do kandyzowania

  • 450-500 g bakalii
  • 4 limonki
  • 2 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 200 g cukru
  • 200 ml wody
  • 150 g orzeszków pinii

Na ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 4 jajka "0"
  • 140 g cukru pudru
  • 200 g masła 82%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kieliszki rumu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • laska wanilii
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
Reklama

Przygotowanie:
Wszystkie cytrusy sparz gorącą wodą i wyczyść dokładnie szczoteczką lub nowa gąbką pod bieżącą wodą. Odłóż 1 cytrynę do ciasta. Resztę owoców obierz ze skórki przy pomocy obieraczki. W miarę możliwości bez białek wewnętrznej warstwy. Dzięki temu nie będzie goryczki, a skórki będą szybciej gotowe. Do rondelka wsyp cukier i wlej wodę. Ustaw na średnim ogniu i gotuj do momentu rozpuszczenia się cukru, aż powstanie syrop. Wrzuć skórki i gotuj je na małym ogniu przez 5 minut, a następnie pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Odseparuj białka od żółtek. Ubij białka na sztywno przy pomocy rózgi i odstaw je na chwilę. Do miski miksera włóż masło, cukier, ziarenka wanilii i otartą skórkę z cytryny, utrzyj do uzyskania puszystej, białej masy. Najłatwiej będzie to uzyskać końcówką z rózgą/trzepaczką. Teraz na włączonym mikserze dodawaj po jednym żółtku, czekaj aż masa się ujednolici przed dodaniem następnego. Nastaw piekarnik na 180°C , wysmaruj brytfankę masłem. Możesz też dodatkowo wyłożyć ją papierem do pieczenia. Odsącz skórki i wymieszaj z 1 łyżką mąki. W misce połącz resztę mąki z proszkiem do pieczenia. Zamień w mikserze rózgę na łopatkę. Cały czas mieszając, dodawaj po 1 łyżce mieszanki mąki z proszkiem. Na koniec całość będzie dość gęsta. Dodaj alkohol i śmietanę. Wymieszaj dokładnie. Ustaw wolne obroty i dodaj 1/2 białek. Gdy całość się połączy, dodaj skórki i orzeszki pinii oraz resztę białek. Połącz wszystko przy pomocy łyżki lub silikonowej łopatki. Przełóż do formy i włóż do piekarnika.

Reklama
Reklama
Reklama