6 przepisów na jesienny comfort food według Rozkosznego, Jagny Niedzieskiej, Darii Ładochy i innych kulinarnych influencerów
Czy moda i kuchnia mają ze sobą coś wspólnego? Okazuje się, że wiele. Nie tylko dlatego, że szefowie kuchni i influencerzy je kochają - spójrzcie na codzienne stylizacje Jagny Niedzielskiej, Lary Gessler, Darii Ładochy, Michała Korkosza, Matteo Brunettiego, Mariusza Maca czy Volodymyra Testardiego. W ich kuchniach nie tylko jedzenie wygląda obłędnie (wszystkie przepisy na dania, o których piszemy, znajdziecie na ELLE.pl).
- ELLE
Dlatego postanowiliśmy ten mariaż stylu i smaków wykorzystać w trendach. Zaskoczeni? Niepotrzebnie. Bo jesienią i zimowa nosimy kardigany, kaszkiety, kurtki w jeździeckim stylu właśnie w kolorach lasu. I zajadamy się tym, co natura szykuje nam na długie, zimne wieczory. Dynia, miód, grzyby - te ostatnie stały się tegorocznym hitem Instagrama.
Przepis Darii Ładochy na placuszki twarogowe z owocami
Przepis:
Składniki
- 250g twarogu
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- Masło klarowane do smażenia
Mus owocowy:
- 500g dowolnych owoców
- 1 łyżka miodu
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 1 pomarańcza
Przygotowanie:
Żółtka oddziel od białek. Żółtka połącz z twarogiem, cukrem waniliowym i przyprawami. Dodaj mąkę. Następnie dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło klarowane. Smaż placki partiami na małym ogniu, by dokładnie usmażyły się w środku. W rondelku obok podgrzej owoce z miodem i cynamonem. Podawaj placki z musem z dodatkiem plasterka pomarańczy i orzeszków piniowych. Na koniec dodaj świeżą miętę.
Przepis Michała Korkosza na chrupiące kopytka
Przepis
Składniki
- ¼ szklanki (60 ml) oliwy
- extra virgin + trochę
- do smażenia
- 220 g grzybów
- (np. małe pieczarki, boczniaki,
- borowiki lub rydze)
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- + trochę do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 duży por, tylko biała część,
- w cienkich plasterkach
- 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
- 1 łyżka musztardy diżońskiej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- 500 g gotowych kopytek
- 3 łyżki świeżych liści lubczyku
Przygotowanie:
1. Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Smaż grzyby przez 6 minut, aż się zrumienią, mieszając tylko kilka razy. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż je z patelni łyżką cedzakową do średniej miski i odstaw na bok.
2. Na tej samej patelni umieść pora, czosnek i sól. Smaż około 5 minut, często mieszając, aż por i czosnek zmiękną. Łyżką cedzakową przełóż wszystko z patelni do miski z grzybami.
3. W drugiej misce połącz musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, cukier puder i ¼ szklanki (60 ml) wody.
4. W razie potrzeby dolej na patelnię więcej oliwy. Dołóż kopytka i smaż 5 minut, aż się zrumienią. Dodaj mieszankę grzybów z porem i wymieszaj z sosem musztardowym. Podgrzewaj, a gdy wszystko będzie gorące, zdejmij z ognia.
5. Nałóż porcje do misek. Przybierz każdą lubczykiem. Dopraw pieprzem.
Przepis Mariusza Maca na makaron z anchovies
Przepis
Składniki:
- 200 g makaronu
- 2 małe cukinie
- 1 średni bakłażan
- 6 filecików anchovies
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 puszki pomidorów San Marzano
- garść świeżej bazylii
- 50 g Pecorino Romano
- 2 łyżki masła
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- szczypta Aleppo pepper
- kwiaty cukinii (opcjonalnie)
- oliwa extra vergine
- płatki soli Maldon
Przygotowanie:
1. Cukinię pokrój cienko na mandolinie i smaż na oliwie, aż będzie chrupiąca i złocista. Odłóż na bok.
2. Na tej samej oliwie podsmaż anchovies z posiekanym czosnkiem. Dodaj passatę pomidorową i bazylię, gotuj przez kilka minut.
3. Bakłażana pokrój na plastry, posól, a następnie piecz w 180°C przez 20 minut, aż będzie miękki i złocisty.
4. Ugotuj makaron al dente, zachowując trochę wody z gotowania.
5. Połącz wszystkie składniki: makaron, cukinię, bakłażana i sos anchovies. Dodaj zimne masło, sok z cytryny, Aleppo pepper, kwiaty cukinii i Pecorino. Mieszaj, tworząc emulsję z odrobiną wody z makaronu.
6. Na koniec dodaj skórkę z cytryny, polej świeżą oliwą i posyp płatkami soli Maldon
Przepis Jagny Niedzielskiej na dyniowe spaghetti
Przepis
Składniki:
- 300g spaghetti
- mała dynia piżmowa lub 1/2 większej piżmowej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250ml mleka lub napoju roślinnego, u mnie to: napój owsiany
- 50g masła
- 3 łyżki pestek dyni
- oliwa
- sól
Przygotowanie:
1. Dynie obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie włóż do brytfanki. Dodaj również cebulę i czosnek bez łupin. Wszystko podlej oliwą, oprósz solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 35 min. Tak żeby dynia była całkowicie miękka
2. W międzyczasie w rondelku rozpuść masło na małej mocy kuchenki, ale tak żeby stało się złote, właściwie brązowe. Następnie przelej przez sito i dodaj pestki dyni do jeszcze ciepłego masła.
3. Ugotuj makaron
4. Upieczoną dynie zblenduj wraz mlekiem lub napojem roślinnym oraz z chochlą wody z gotowanego makaronu. Dopraw solą jeśli jest taka potrzeba
5. Gotowy makaron połącz z sosem, a całość podlej brązowym masłem
Przepis Volodymyra Testardiego na risotto z krewetkami i pieczonymi pomidorami
Przepis
Składniki:
- 150 g ryżu arborio
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 50 g startego grana padano
- 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy do risotto
- 2 łyżki do pieczenia pomidorów
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- 1 pomidor rzymski
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku
- 10 większych krewetek
- szczypior pokrojony wzdłuż w cienkie paseczki
- garść lodu z wodą
- garść pokrojonych prażonych migdałów
- sól i pieprz
Przygotowanie:
W naczyniu żaroodpornym ułóż pomidorki, czosnek i rozmaryn. Polej oliwą, dopraw solą, pieprzem i wstaw do rozgrzanego do
200 C piekarnika na 20 min. Posiekany szczypior włóż do miski z lodem. Na lekko rozgrzanej patelni podsmaż ryż. Następnie dodaj wino i gotuj, aż wyparuje alkohol cały czas mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj ryż do stopnia all dente dolewając wodę. Bardzo często mieszaj risotto. Gdy ryż będzie gotowy dodaj krewetki starte grana padano i masło. Wyłącz ogień i intensywnie mieszaj, żeby uzyskać kremową konsystencję. Upieczone pomidory zblenduj na aksamitny sos. Wyłóż risotto na talerzu polej sosem i udekoruj szczypiorem i migdałami. Smacznego.
Przepis Matteo Brunettiego na pappardelle al funghi
Przepis
Składniki:
- 320 g świeżego pappardelle
- 350 g grzybów (np. pieczarki, prawdziwki lub mix grzybów)
- 2 ząbki czosnku
- 150 g białego, wytrawnego wina
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 200 g mąki
- sól, pieprz, oliwa
- opcjonalnie 30 g posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania świeżego makaronu o kształcie pappaderdelle, czyli coś jak fettuccine, ale o szerokości 2 cm. Na blat rozsyp mąkę, zrób na środku głęboki, szeroki dołek i rozbij jajka. Widelcem zacznij mieszać jajka, stopniowo dosypując mąkę z brzegów. Gdy jajka wchłoną mąkę, możesz mieszać coraz bardziej intensywnie, a gdy już ciasto nie będzie się lepić, zacznij wyrabiać je rękoma bardzo energicznie. Zajmie Ci to około 10-15 minut. Gdy ciasto będzie gładkie, jak łysa głowa, zawiń w folie i daj je do lodówki na 30 minut. W międzyczasie potnij w plastry grzyby i na dużej patelni wlej bogatą ilość oliwy z oliwek. Dodaj do niej drobno posiekane i obrane ząbki czosnku i smaż przez parę minut na średnim ogniu. Dorzuć jeszcze pokrojone grzyby i smaż je na dużym ogniu przez 4-5 minut. Dolej białe wino, zmniejsz ogień na średni i dalej smaż grzyby przez 10 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Wyciągnij ciasto do makaronu, posyp blat mąką i cienko rozwałkuj. Posyp ciasto mąką, zawiń w płaski rulon i pokrój go w plastry o grubości 2 cm. Rozłóż plastry i boom, macie świeże, domowe, przepyszne pappardelle! W międzyczasie wstaw duży garnek z wodą. Gdy zacznie się gotować, posól jedną łyżką soli, wymieszaj i wrzuć do niej makaron. Świeży makaron gotuje się bardzo szybko, czyli po zaledwie półtorej minuty (maksymalnie 2). Następnie wyciągnij pappardelle i dodaj do patelni z grzybami razem z połową natki pietruszki oraz 2 łyżkami masła. Smaż i mieszaj, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły i podaj na talerze. Całość posyp pozostałą natką pietruszki, opcjonalnie też siekanymi orzechami laskowymi i…Buon appetito!
Przepis Lary Gessler na cytrusowy keks
Przepis
Składniki:
Do kandyzowania
- 450-500 g bakalii
- 4 limonki
- 2 cytryny
- 2 pomarańcze
- 200 g cukru
- 200 ml wody
- 150 g orzeszków pinii
Na ciasto
- 350 g mąki pszennej
- 4 jajka "0"
- 140 g cukru pudru
- 200 g masła 82%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kieliszki rumu
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- laska wanilii
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Wszystkie cytrusy sparz gorącą wodą i wyczyść dokładnie szczoteczką lub nowa gąbką pod bieżącą wodą. Odłóż 1 cytrynę do ciasta. Resztę owoców obierz ze skórki przy pomocy obieraczki. W miarę możliwości bez białek wewnętrznej warstwy. Dzięki temu nie będzie goryczki, a skórki będą szybciej gotowe. Do rondelka wsyp cukier i wlej wodę. Ustaw na średnim ogniu i gotuj do momentu rozpuszczenia się cukru, aż powstanie syrop. Wrzuć skórki i gotuj je na małym ogniu przez 5 minut, a następnie pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Odseparuj białka od żółtek. Ubij białka na sztywno przy pomocy rózgi i odstaw je na chwilę. Do miski miksera włóż masło, cukier, ziarenka wanilii i otartą skórkę z cytryny, utrzyj do uzyskania puszystej, białej masy. Najłatwiej będzie to uzyskać końcówką z rózgą/trzepaczką. Teraz na włączonym mikserze dodawaj po jednym żółtku, czekaj aż masa się ujednolici przed dodaniem następnego. Nastaw piekarnik na 180°C , wysmaruj brytfankę masłem. Możesz też dodatkowo wyłożyć ją papierem do pieczenia. Odsącz skórki i wymieszaj z 1 łyżką mąki. W misce połącz resztę mąki z proszkiem do pieczenia. Zamień w mikserze rózgę na łopatkę. Cały czas mieszając, dodawaj po 1 łyżce mieszanki mąki z proszkiem. Na koniec całość będzie dość gęsta. Dodaj alkohol i śmietanę. Wymieszaj dokładnie. Ustaw wolne obroty i dodaj 1/2 białek. Gdy całość się połączy, dodaj skórki i orzeszki pinii oraz resztę białek. Połącz wszystko przy pomocy łyżki lub silikonowej łopatki. Przełóż do formy i włóż do piekarnika.