Pumpkin spice latte - oryginalny przepis
Dyniowe latte to hit jesieni. Poznaj oryginalny przepis na korzenną kawę w amerykańskim stylu. Pumpkin spice latte skutecznie rozgrzewa w chłodne dni!
Dyniowe latte - kawa w amerykańskim stylu
Pumpkin spice latte to kawowy hit jesieni, który przywędrował do nas z USA. Pod tą nazwą kryje się słodka receptura na gorący, korzenno-dyniowy napój. Tak zaserwowana kawa dodaje energii i ma wyjątkowy smak, nie do powtórzenia o innej porze roku. Oryginalny amerykański przepis polega na przyrządzeniu syropu na bazie wanilii oraz połączeniu go z dyniowym puree. Ten przysmak umili ci chłodne wieczory i zapewni prawdziwą ucztę dla podniebienia. Warto serwować go z bitą śmietaną oraz kawałkami białej czekolady.
Pumpkin spice latte - oryginalny przepis
Składniki:
1 espresso
2/3 szklanki gorącego mleka
3 łyżeczki puree z upieczonej dyni
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu w proszku
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej
1/2 szklanki wody
Wodę przelej do rondelka, dodaj do niej przyprawy oraz ekstrakt waniliowy. Zagotuj płyn, zmniejsz ogień i podgrzewaj składniki przez kolejne 5 minut. Po tym czasie odstaw je na kwadrans do wystudzenia, po czym przecedź przez sitko z małymi oczkami. Powstały syrop wymieszaj w naczyniu z mlekiem, aż się połączy. Możesz dosłodzić je cukrem waniliowym lub łyżeczką syropu klonowego. Dodaj puree z dyni, całość zmiksuj i przelej do szklanki z kawą. Wierzch latte możesz ozdrobić bitą śmietaną, cynamonem i startą czekoladą.
Deser z dyni o smaku słonego karmelu - PRZEPIS >>