Przepisy z awokado: na ciepło, na zimno, fit, wege i na słodko. 10 ciekawcyh pomysłów na dania z awokado
Przepisy z awokado to pomysły na wiele smacznych przekąsek, dań głównych lub deserów. Za sprawą delikatnego, niemal neutralnego smaku awokado z powodzeniem wykorzystywać można w wersji wytrawnej lub słodkiej, z wieloma różnymi dodatkami. Sam owoc jest dość tłusty i kaloryczny, jednak polecany w diecie.
Nawet 20-30% miąższu awokado to tłuszcze jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9). Znajdziemy w nim również dobre proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jak przyrządzić awokado?
Dania z awokado mają wielu miłośników, nie brakuje jednak osób nastawionych do nich sceptycznie. Awokado często nazywane jest owocem maślanym ze względu na swoją konsystencję oraz zawartość tłuszczu. W dojrzałej postaci jest miękkie, smarowne, o charakterystycznym smaku. Jedni określają go jako subtelny, łatwo komponujący się z dodatkami, inni jako mdły. Aby przepisy awokado mające na liście składników były udane, należy pamiętać o wyrazistych przyprawach.
Idealne do kulinarnych celów owoce są pozbawione plam, miękkie, ale nie przejrzałe. Skropienie miąższu sokiem z cytryny lub oliwą tuż po rozkrojeniu sprawi, że nie zmieni on koloru na brązowy. Zawierające awokado przepisy to najczęściej pasty, sosy, sałatki, kremy. Zdarzają się także dania główne z tym owocem, a nawet desery.
Przepisy z awokado na zimno
Awokado to mocny punkt wielu przystawek. Przekąska czy śniadanie z awokado serwowane na zimno sprostają różnym gustom.
Roladki z tortilli z pastą z awokado
W tortille zawinąć można farsze o różnych smakach. Interesujący nas owoc jest jedną z możliwości. Co z awokado połączyć, by było smacznie i zdrowo? Może to być twarożek, jogurt lub - jak w poniższym przepisie - jajka.
- 1 gotowy placek pszennej tortilli
- 3 jajka ugotowanych na twardo
- 1 awokado
- 1/4 szklanki startego żółtego sera
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu
- posiekany szczypiorek, natka pietruszki, koperek lub rzeżucha
Jajka i awokado drobno posiekać, wymieszać, skropić sokiem z cytryny. Dodać przeciśnięty czosnek, majonez, ser, sól i pieprz. Dodać zioła. Jeśli masa nie będzie smarowna, można dolać odrobinę oliwy. Taki mus rozsmarować na tortilli, ciasno zwinąć, a następnie pokroić na kawałki. W środek każdej cząstki wbić wykałaczkę.
Sałatka Cobb
Istnieje wiele wersji tej sałatki, jednak za autora oryginału uznaje się Roberta Howarda Cobba - właściciela restauracji w Los Angeles. W jego wersji nie mogło zabraknąć awokado.
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1 pierś z kurczaka, wcześniej upieczona, grillowana lub podsmażona
- 15 dag boczku parzonego
- 1 pomidor
- 1 awokado
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 5 dag niebieskiego sera pleśniowego
- 1 łyżka soku z cytryny
sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Awokado pokroić w paski, skropić sokiem z cytryny. Na dużym półmisku ułożyć w poprzek posiekaną sałatę, a później w rzędach pozostałe dodatki. Składniki sosu wymieszać i podać obok. Każdy sam tworzy swoją kompozycję.
Do sałatki Cobb podać można też sos czosnkowy, musztardowy lub ranczerski.
Przepisy z awokado na ciepło
Awokado świetnie smakuje również na ciepło. Wykorzystać można je w zupach, zapiekankach, sosach.
Zupa krem z awokado
Tę zupę przygotować można na bazie rosołu lub wywaru z warzyw. Jest pożywna i rozgrzewająca. Dostarcza przy tym witamin z grupy B oraz potasu.
- 1 duże awokado
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 litr wywaru z warzyw lub rosołu
- 1 szklanki mleka
- 5 dag startego sera gouda
- garść posiekanych orzechów włoskich
- ostra papryka
- sól, biały pieprz
Wywar z warzyw lub rosół zagotować, wrzucić do niego pokrojone ziemniaki i cebulę, a następnie gotować 15-20 minut. Pod koniec gotowania wlać mleko i wrzucić starty ser. Gotować, mieszając, aż ser się rozpuści. Wówczas zdjąć, doprawić i lekko przestudzić. Awokado przeciąć, usunąć pestkę i wyjąć miąższ. Pokroić go i zmiksować z zupą. Na talerzach posypać siekanymi orzechami.
Makaron z awokado i pomidorami
Odpowiedzią na pytanie, co można zrobić z awokado, może być także makaron. Ten przepis to makaron z awokado na ciepło, który przygotować można w kwadrans.
- 50 dag makaronu spaghetti lub innego
- 2 dojrzałe awokado
- 1-2 zielone cebulki
- 2 pomidory lub 8 pomidorów koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka prażonych pestek słonecznika
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Makaron ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Awokado przeciąć, wyjąć pestkę, a wydrążony miąższ zmiksować lub dokładnie rozgnieść. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulkę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać całość na jednorodną masę. Wlać 1/2 chochelki gorącej wody pozostałej z gotowania makaronu. Odcedzony makaron wymieszać z zielonym sosem. Dodać pokrojone pomidory i posypać pestkami.
Fit przepisy z awokado
Przepis na awokado to bardzo często receptura w stylu fit. Mimo że sam owoc jest dość kaloryczny, jego wartości odżywcze przyczyniają się do łaskawych spojrzeń dietetyków.
Guacamole
Guacamole to najsłynniejszy meksykański sos, którym zajadali się już Aztekowie. Jest świetnym dodatkiem do nachosów i tacos, ale także do kanapek, warzyw, mięsa i naleśników.
- 2 dojrzałe awokado, najlepiej odmiany Hass
- 1/2 limonki
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- kilka listków kolendry
- sól
W oryginalnym przepisie składników nie miksuje się: awokado należy drobno rozgnieść widelcem i skropić sokiem z limonki. Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę, papryczkę i kolendrę bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Najlepiej podawać od razu.
Jajko zapiekane w awokado
To świetny sposób, by zaserwować awokado na śniadanie. Danie to polubią wegetarianie, sportowcy oraz osoby na dietach redukcyjnych.
- 2 dojrzałe awokado
- 4 małe jajka
- 2 łyżeczki masła
- sól, pieprz
Awokado przekroić i wyjąć pestkę. Wgłębienia oprószyć solą i pieprzem, do środka wbić jajka. Na jajkach położyć można odrobinę masła. Ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Jajka posypać można dodatkowo ziołami, ostrą papryką lub startym serem.
Przepisy z awokado na słodko
Odpowiedź na pytanie, co zrobić z awokado, może okazać się całkiem zaskakująca, gdyż owoc ten stanowi doskonałą bazę deserów.
Czekoladowy krem z awokado
Przepisy z awokado nie byłyby kompletne, gdyby zabrakło słodkości. Czekoladowy krem z wykorzystaniem tego owocu jest łatwy w przygotowaniu, zdrowy i znakomicie zastępuje kupne masy.
- 1 duże awokado
- 2 banany
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka miodu
Wystarczy zmiksować wszystkie składniki w blenderze. W zależności od upodobań dodać można więcej miodu lub kakao.
Tarta z kremem z limonki i awokado
Ten deser to kruchy spód oraz kremowa masa przypominająca konsystencją budyń. Ciasto zastąpić można wegańskim spodem z orzechów lub mieszaniną herbatników i masła.
ciasto:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 4-5 łyżek wody
- olej
- sól
nadzienie:
- 4 awokado
- 1/2 szklanki miodu
- 1/3 szklanki soku z limonki
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki skórki z limonki
Mąkę z solą i masłem posiekać nożem, a potem wyrabiać palcami, aż powstaną kawałeczki przypominające kruszonkę. Wlać wodę, szybko zagnieść i schładzać w lodówce przynajmniej 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki natłuszczonej formy, nakłuć i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki nadzienia zmiksować w blenderze, wyłożyć na wystudzony spód i wyrównać jego powierzchnię. Schłodzić - najlepiej wstawić na 2 godziny do zamrażarki. Wyjąć na 30 minut przed podaniem i posypać wiórkami kokosowymi.
Przepisy wege z awokado
Awokado chętnie wybierane jest przez wegetarian i wegan. Nic dziwnego, stanowi dobre źródło cennych tłuszczów, witamin z grupy B, a przy tym - dzięki konsystencji - zastępuje masło. Nie tylko w pastach kanapkowych można je jednak stosować z powodzeniem.
Awokado w panierce panko
To danie to chrupiąca skórka i kremowe wnętrze. Awokado panierowane w panko to znakomita przekąska lub dodatek do głównego posiłku.
- 2 duże awokado
- 1 szklanka panierki panko
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 2 jajka
- olej
Awokado obrać, wykroić cząstki. Panierować je najpierw w mące, później w jajku i panko. Smażyć na oleju. Podawać z dipami.
Krem z pieczonego buraka i awokado
Słodki pieczony burak, kremowe awokado i ostre przyprawy to połączenie doskonałe. Tę zupę krem jeść można zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- 4 średnie, upieczone wcześniej buraki
- 1 awokado
- bulion warzywny
- 1 ostra papryczka
- czosnek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kminku
- pieprz
Buraki, awokado, posiekane papryczki, oregano, pieprz i ocet balsamiczny zmiksować w malakserze. Podgrzać. Dodać tyle bulionu, by uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawić. Zupę podać posypaną płatkami migdałowymi.