Przepisy na wegańskie naleśniki
Dzisiaj świętujemy #PancakeTuesday, czyli angielski "Tłusty Wtorek". Jak zrobić pyszne naleśniki o tradycyjnej konsystencji w wegańskiej wersji - bez jajek i mleka? Sprawdź najlepsze przepisy!
Przepisy na wegańskie naleśniki - placuszki bananowe, naleśniki bez glutenu, w wersji wytrawnej i słodkiej.
Naleśniki to idealny pomysł na udane śniadanie, zdrowy lunch czy słodki deser. Wystarczy dobry przepis, przynajmniej trzy składniki na ciasto i ulubione dodatki, by z łatwością wyczarować przepyszne danie. Ale czy wykonanie ulubionych naleśników, racuchów oraz puszystych amerykańskich pancakes jest możliwe na diecie wegańskiej? Okazuje się, że w kuchni roślinnej nie brak idealnych alternatyw dla przetworów mlecznych i co najważniejsze jajek, odpowiedzialnych za jednolitą konsystencję ciasta naleśnikowego. W roli zamienników świetnie sprawdzi się olej roślinny, siemię lniane, płatki owsiane, nasiona chia, skrobia kukurydziana i ziemniaczana, czy banany. A nowe doznania smakowe zagwarantuje Ci dodane do naleśników mleczko kokosowe lub syrop klonowy zamiast miodu.
1. Przepisy na wegańskie naleśniki - w wersji klasycznej
Przepisy na wegańskie naleśniki, fot. Fotolia
Poznaj przepis podstawowy na tradycyjne naleśniki, które w smaku niczym nie różnią się od tych wykonanych z jajek i krowiego mleka.
Przepis:
szklanka mąki
1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych
1 i 3/4 szklanki mleka roślinnego
łyżka oleju z pestek winogron
szczypta soli
łyżeczka cukru brązowego
szczypta sody
ew. szczypta cynamonu i kilka kropel aromatu waniliowego
W dużej misce wymieszaj suche składniki. Dolej do nich mleko i olej, zmiksuj wszystkie produkty na jednolitą, płynną masę. Pozostaw je na 15 minut do zgęstnienia. Po tym czasie rozlej je chochelką na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron do zarumienienia.
2. Przepisy na wegańskie naleśniki - w wersji bez glutenu
Przepisy na wegańskie naleśniki, fot. Fotolia
Roślinne naleśniki w wersji bez glutenu również nie wymagają dużego nakładu czasu i wymyślnych składników, a smakują i wychodzą równie dobrze jak te z tradycyjnego, niewegańskiego przepisu.
Przepis:
szklanka mąki kukurydzianej
szklanka mąki ryżowej lub gryczanej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2.5 szklanki mleka roślinnego (np. sojowego)
1-2 łyżki oleju kokosowego
łyżka syropu klonowego
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce i odstaw ciasto na kilkanaście minut, aż delikatnie zgęstnieje. Naleśniki smaż partiami z obu stron.
3. Przepisy na wegańskie naleśniki - w wersji wytrawnej z mąki orkiszowej
Przepisy na wegańskie naleśniki - przepis podstawowy, fot. Fotolia
Naleśniki świetnie sprawdzą się także w porze lunchu, w towarzystwie warzyw i wytrawnych sosów. A żeby były przy tym nieszkodliwe dla figury, zamień białą mąkę na pszenicę orkisz.
Przepis:
pół szklanki mąki orkiszowej
2 łyżki sproszkowanego siemienia lnianego
ok. 7 łyżek stołowych ciepłej wody
1,5 szklanki mleka sojowego
Zmielone siemię lniane zalej ciepłą wodą i wymieszaj, aż powstanie z niego ścisła konsystencja. Dodaj je do mąki i trzepaczką wymieszaj te składniki z mlekiem. Odstaw ciasto na kwadrans, a gdy po tym czasie będzie zbyt gęste, dolej do niego trochę mleka lub wody gazowanej. Płynną masę smaż na rozgrzanej patelni posmarowanej np. olejem kokosowym z obu stron, aż naleśniki sie zarumienią. Naleśniki podawaj z wegańskim majonezem i koperkiem, na farsz przygotowując borowiki podsmażone z cebulką, zawinięte w środek ze świeżą pietruszką.
4. Przepisy na wegańskie naleśniki - wegańskie placuszki bananowe
Przepisy na wegańskie naleśniki, fot. Fotolia
Wegańskie pancakes są słodkie, puszyste i stanowią miłą zmianę dla dań z udziałem naleśników. Sprawdzają się szczególnie w roli śniadania - sycą na długi czas, dzięki dużej zawartości błonnika w ich składzie.
Przepis:
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej
łyżka syropu klonowego
szczypta cynamonu
szczypta soli himalajskiej
łyżeczka proszku do pieczenia
dojrzały banan
pół szklanki mleka migdałowego
2 łyżki oleju roślinnego
W misce najpierw wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. Banana rozgnieć widelcem i dodaj go wraz z mlekiem, syropem klonowym i olejem do reszty składników. Masę dokładnie wymieszaj trzepaczką. Nakładaj na rozgrzaną patelnię porcje placuszków łyżką stołową. Przewróć je na drugą stronę kiedy zarumienią im się boki, a na powierzchni pojawią się bąble powietrza. Smaż placuszki z obu stron. Podawaj polane syropem i posypane płatkami kokosowymi lub sezamem.
5. Przepisy na wegańskie naleśniki - wegańskie pancakes czekoladowe
Przepisy na wegańskie naleśniki, fot. Fotolia
Czekolada w zdrowym wydaniu? Dodaj jej kawałki do wegańskich placuszków i polej je na koniec prawdziwą czekoladową polewą na bazie oleju kokosowego i ciemnego kakao.
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki syropu klonowego lub cukru kokosowego
3 łyżki naturalnego, ciemnego kakao
4 łyżki oleju kokosowego
2 szklanki mleka roślinnego
90 g posiekanej gorzkiej czekolady 90%
Wszystkie składniki na placki poza czekoladą połącz mikserem w dużej misce. Gdy masa stanie się jednolita dodaj gorzką czekoladę i wymieszaj ją łyżką. Ciasto nakładaj porcjami (najlepiej łyżką stołową) na rozgrzaną patelnię i smaż pancakes z obu stron. Jeśli chcesz, żeby Twoje placuszki wyszły idealnie okrągłe, skorzystaj z małej patelni i smaż je na niej osobno. Polewę wykonasz mieszając dwie łyżki sproszkowanego kakao z 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego.
6. Przepisy na wegańskie naleśniki - wegańskie placuszki z cukinii
Przepisy na wegańskie naleśniki, fot. Fotolia
Wegańskie placuszki można także przyrządzić w wytrawny sposób - wystarczy zamiast banana dodać do masy marchewkę czy cukinię i doprawić ciasto ostrzejszymi przyprawami. Placki z cukinii podawaj najlepiej w towarzystwie świeżych sałat.
Przepis:
1.5 kg cukinii
szklanka mąki owsianej
2 ząbki czosnku
szczypta soli
posiekana natka pietruszki i koperku
Cukinie obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Zasyp je łyżeczką soli i odstaw na ok. 30 minut, aż warzywo pozbędzie się soku. Po tym czasie wymieszaj cukinie z posiekanym na drobno czosnkiem i zieleniną. Do powstałej masy dodaj mąkę owsianą, w dłoniach formuj placuszki i przekładaj je na rozgrzaną patelnię. Smaż placki z obu stron, po czym gotowe przełóż na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby odsączyć z nich nadmierną ilość tłuszczu.
7. Przepisy na wegańskie naleśniki - różowe naleśniki z sokiem z buraka
Przepisy na wegańskie naleśniki, fot. Fotolia
Wychodzimy z założenia że posiłki poza tym, że nam smakują powinny jeszcze dobrze wyglądać. Ciekawym urozmaiceniem mogą być słodkie naleśniki w kolorze różowym, dzięki sokowi z buraków dodanego do ciasta, którego nie czuć w nim po usmażeniu.
Przepis:
2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub gryczanej
2 szklanki mleka roślinnego
szczypta soli
łyżka syropu klonowego
łyżka oleju roślinnego (np. sezamowego)
2 łyżki soku z buraka
Mleko, mąkę, olej i sól zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj do niej sok z buraków i wymieszaj ciasto. Naleśniki smaż z obu stron - możesz podawać je z kremem z gęstego mleczka kokosowego i świeżymi owocami.
8. Przepisy na wegańskie naleśniki - w wytrawnej, pikantnej wersji
Przepisy na wegańskie naleśniki, fot. Fotolia
Masz ochotę na lunch w pikantnej odsłonie? Z pewnością zasmakują Ci naleśniki w ostrzejszej, wytrawnej wersji. Wystarczy, że do ciasta naleśnikowego dodasz takie przyprawy jak tymianek, czy oregano.
Przepis:
łyżka nasion chia
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
szklanka mąki orkiszowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 i 1/2 szklanki mleka sojowego
szczypta soli
odrobina pieprzu cayenne
szczypta tymianku i oregano
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę i odstaw ją do zgęstnienia na kilkanaście minut. Ciasto chochlą cienko rozlewaj na patelnię i smaż je z obu stron. Naleśniki podawaj z pieczonymi warzywami i ostrymi, meksykańskimi sosami.
Tekst: Zuzanna Ludwig / Green City Life