Przepisy na Walentynki
Przepisy na Walentynki powinny być mocno czekoladowe i wzbogacone w naturalne afrodyzjaki. Poznaj 5 sposobów na słodki deser, który podbije serce ukochanego!
![Przepisy na Walentynki Przepisy na Walentynki](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/c6b62fb5cdf4fdb09879b3d0a7f4dc71b04e4bb4-4e168de.jpeg?quality=90&crop=0px,0px,2641px,1759px&resize=980,654)
Przepisy na Walentynki
Walentynki to dla nas święto miłości, przeznaczone nie tylko dla par. Ten dzień chętnie umilamy sobie słodką przekąską, najlepiej w kolorze różu lub w kształcie serca. W miłosnych recepturach rządzi czekolada - jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Warto wzmocnić jej działanie pestkami granatu, cynamonem lub papryczką chili. Najlepsze przepisy na Walentynki to te, w których wykonanie włożymy dużo serca. Tylko wtedy działanie desrów ma silną moc i może zauroczyć obdarowaną osobę. Dowiedz się, jak zrobić różowe makaroniki, trufle na patyku oraz brownie z płynną czekoladą. Dla tych przysmaków warto zgrzeszyć. Nie ważne czy samemu, czy z drugą połową!
5 najlepszych walentynkowych przepisów >>
1 z 5
Przepisy na Walentynki
1. Muffiny z płynną czekoladą
Przepis:
170 g gorzkiej czekolady
170 g masła
6 jajek
160 g cukru trzcinowego
90 g mąki orkiszowej
Czekoladę połam na kawałki i roztop razem z masłem w kąpieli wodnej. Dodaj do niej jajka, cukier i mąkę, całość połącz mikserem. Napełnij ciastem 2/3 wysokości foremek do babeczek. Piecz muffiny przez ok. 15-20 min. w temperaturze 180 stopni. Deser możesz serwować z granatem, różową bitą śmietaną lub wiśniami w syropie.
2 z 5
![Przepisy na Walentynki](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/28ff0995309b83e3266cce075dd9171aee991321-bc7f870.jpeg?quality=90&fit=3696,2448)
Przepisy na Walentynki
2. Czekoladki w kształcie serc
Przepis:
6 łyżek oleju kokosowego
4 łyżki syropu klonowego
4 łyżki ciemnego kakao
1/3 szklanki orzechów laskowych
Orzechy laskowe podpraż na patelni - dzięki temu zyskają cudowny smak. Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie połącz go z kakao oraz syropem, przelej masę czekoladową do foremek w kształcie serca i udekoruj ją orzechami oraz suszonymi owocami. Czekoladę wstaw do zamrażarki na przynajmniej godzinę - po tym czasie będzie gotowa do spożycia.
3 z 5
![Przepisy na Walentynki](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/561f372db69f527f049e0727c2cb09a57b30fb22-23d08b8.jpeg?quality=90&fit=2500,1667)
Przepisy na Walentynki
3. Trufle na patyku
Przepis:
2 tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej)
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki orzechów laskowych
3/4 szklanki daktyli
+ patyczki do szaszłyków, papier do pieczenia
Daktyle i orzechy namocz przez noc. Następnego dnia zmiksuj je w malakserze. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostaw małą część masy na polewę, a resztę wymieszaj z bakaliową masą. Powstałe praliny nadziej na patyczki i obtocz je w płynnej czekoladzie. Lizaki możesz posypać kolorową posypką. Wstaw je do szklanki i schłodź w lodówce.
4 z 5
![Przepisy na Walentynki](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/122d21341c68811c876d0f2dc1e695615d8f101c-92acb8e.jpeg?quality=90&fit=3680,4000)
Przepisy na Walentynki
4. Brownie w kształcie serca
Przepis:
brownie
95 g masła
95 g ciemnej czekolady
45 g mąki pszennej
20 g ciemnego kakao
2 jajka
140 g cukru brązowego
krem waniliowy
50 g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
1/4 łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
120 g serka kremowego (typu Philadelphia)
Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu ubij mase z jajkami i cukrem. Dodaj mąkę wraz z kakao, całość wymieszaj szpatułką. Ciasto przelej do foremek w kształcie serca. Piecz je przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Serwuj serduszka z granatem lub kremem waniliowym - miękkie masło zmiksuj z cukrem i wanilią, aż stanie się puszyste. Dodaj serek, dokładnie zmiksuj. Nałóż krem na wierzch upieczonych, czekoladowych serc.
5 z 5
![Przepisy na Walentynki](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/f6b942bd87241915cf12b3e9919df3641e4de7eb-801e717.jpeg?quality=90&fit=3714,2476)
Przepisy na Walentynki
5. Makaroniki
Przepis:
część 1
150 g mąki migdałowej
105 g białek (50 g + 55 g)
145 g cukru pudru
40 g wody
120 g drobnego cukru
różowy lub czerwony barwnik spożywczy (proszek lub żel)
część 2
150 g cukru pudru
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka masła
pół łyżeczki ekstraktu z migdałów
Mąkę migdałową połącz z cukrem pudrem, przesiej składniki do metalowej miski. Do suchych składników dodaj 50 g białek, dokładnie wymieszaj całość. Do garnka wlej wodę, dosyp do niej drobny cukier. Nie mieszaj produktów, lecz podgrzej je na małym ogniu. Pozostałe białka ubij mikserem na niskich obrotach. Gdy cukier będzie podgrzany, dodaj go do ubitych białek. Zwiększ obroty miksera i ubij masę na sztywną pianę. Dodaj barwnik, jeszcze chwilę ubijaj. Teraz przygotuj nadzienie - do mąki i cukru dodawaj partiami białka, dokładnie wymieszaj całość. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj makaroniki o średnicy ok. 3 cm. Odstaw je na 45 minut do wysuszenia (aż utworzy się na nich skorupka). Makaroniki piecz w temp. ok. 160 stopni przez 15 minut. Wyłóż je ulubioną masą lub kremem.