Przepisy na lody ziołowe
Tego lata jemy lody ziołowe! Sprawdź przepisy przygotowane dla ELLE przez markę Baziółka.
Nie wyobrażamy sobie lata bez słodkich, owocowych deserów! Ciasta, tarty, ale przede wszystkim lody - kto im się oprze? Nie musisz już kupować sorbetów. Spróbuj zrobić je sama - przepisy na lody są dziecinnie proste. Jedyne czego potrzebujesz to specjalne pojemniczki. Reszta zależy tylko od ciebie!
Od kilku sezonów trwa boom na lody nie-owocowe. Próbowaliście już ogórkowe, paprykowe albo marchewkowe? Ze smakami możesz również pooeksperymentować w kuchni. Specjalnie dla was ziołowa marka Baziółka przygotowała przepisy na lody: ananasowe z czerwoną bazylią, rukolowe z truskawką, rozmarynowe, bazyliowe z jagodami, kokosowe z kolendrą, trawą cytrynową i limonką oraz na tymiankowe z oliwą z oliwek, miodem i cytryną.
Lody ananasowe z czerwoną bazylią
• 400 ml soku ananasowego
• kawałek świeżego ananasa
• listki czerwonej bazylii oberwane z 1 doniczki
Ananasa pokrój na małe kawałeczki. Do pojemniczków na lody wlej sok, do 3/4 wysokości. Wrzuć kawałki owocu i listki bazylii. Zamrażaj przez kilka godzin.
Lody rukolowe z truskawkami
• 2 doniczki rukoli
• garść świeżych truskawek
• 400ml wody
• 3 łyżki brązowego cukru
Zmiksuj rukolę z wodą i cukrem. Truskawki pokrój na małe kawałeczki i powkładaj na dno pojemniczków do lodów. Uzupełnij rukolową wodą i włóż do zamrażarki na kilka godzin.
Lody rozmarynowe
250g cukru
500g śmietanki
500g mleka
12 żółtek
3 gałązki rozmarynu
Zaparz gałązki rozmarynu w ciepłym mleku i śmietance. W osobnej misce połącz żółtka z cukrem. Usuń rozmaryn i powoli dolewaj ciepłą miksturę do żółtek. Podgrzej całość do 85 st.C. Przecedź i ostudź. Napełnij pojemniczki na lody i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.
Lody bazyliowe z jagodami
500g ulubionych lodów waniliowych,
doniczka bazylii,
skórką z połowy cytryny,
mała garść mrożonych jagód
Zmiksuj lody z bazylią i skórką z cytryny. Wmieszaj jagody i napełnij pojemniczki do lodów. Zamrażaj przez kilka godzin.
Lody kokosowe z kolendrą, trawą cytrynową i limonką
400ml mleczka kokosowego
doniczka kolendry
1 małe kłącze trawy cytrynowej
skórka z 1 limonki
2 łyżeczki miodu
Obierz trawę cytrynową z twardych liści, zostawiając jedynie białą część. Rozgnieć trzonkiem noża lub tłuczkiem i posiekaj bardzo drobno. Wmieszaj w mleczko kokosowe razem z listkami kolendry, startą skórką z limonki i miodem. Napełnij pojemniczki do lodów i zamrażaj, najlepiej przez noc.
Lody tymiankowe z oliwą z oliwek, miodem i cytryną
500g ulubionych lodów śmietankowych lub waniliowych
listki tymianku oberwane z 3/4 doniczki
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka miodu
skórka z 1/2 cytryny
Lody zmiksuj z oliwą, miodem i skórką z cytryny. Wmieszaj listki tymianku i przelej masę do pojemniczków na lody. Zamrażaj przez kilka godzin.