Przepisy na japońskie potrawy. Jak zrobić kultowy ramen czy pierożki Gyoza?
Po najlepsze przepisy zajrzeliśmy do nowej książki kucharskiej "Tokio. Kultowe przepisy" Maoriego Muroty, która okazała się skarbnicą wiedzy z tej dziedziny. Specjalnie dla was wybraliśmy cztery potrawy, które musicie odtworzyć już teraz.
- ELLE
Przepis na japoński ramen
Dla 1 osoby.
Przygotowanie: 10 min + 2 godz. marynowania
Gotowanie: 15 min + czas na przygotowanie i ugotowanie nibuta
- 4 plastry wieprzowiny nibuta
- 1 jajko na twardo
- 2 cm pora, pociętego w ukośne plasterki (biała część)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz
- szczypiorek
- 100 g suchego makaronu ramen
Bulion
- 400 ml wody
- 4 łyżki sosu z wieprzowiny nibuta
- 1 łyżka sosu nuoc-mam
- pieprz
Przygotuj dodatki: pokrój wieprzowinę nibuta na kawałki o grubości 1 cm i ugotuj jajko na twardo według uznania. Jeśli z przygotowywania wieprzowiny zostanie sos, możesz marynować w nim jajko przez 2 godziny. W niewielkiej misce wymieszaj pokrojonego pora z olejem sezamowym, sosem sojowym oraz pieprzem. Przygotuj składniki bulionu i zagotuj je na średnim ogniu. Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień, by zupa pozostawała gorąca. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Dokładnie odcedź.
Uwaga – makaron należy podawać natychmiast po ugotowaniu, bo inaczej traci smak i konsystencję. Przełóż makaron do dużej miski, wlej gorący bulion. Dodaj plastry wieprzowiny nibuta, jajko i pieprz. Jedz natychmiast – danie jest gorące, ale za to właśnie lubimy ramen!
Przepis na japońską sałatkę z wodorostów
Dla 4 osób
Przygotowanie 15 min
- 10 g mieszanki suszonych wodorostów: wakame, hijiki, tenkusa, funori... (możesz je znaleźć w sklepach z japońskimi poduktami lub zastąpić wodorostami dostępnymi w sklepach ze zdrową żywnością)
- 2 cm daikon (biała
- rzodkiew japońska)
- ⅕ ogórka
Sos
- 2 łyżki kremu z białego sezamu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- sok wyciśnięty z ⅙ cytryny bio
- 1 cm obranego i drobno
- posiekanego imbiru
- 2 łyżeczki oleju
- z prażonego sezamu
- koperek
- prażone nasiona sezamu
Umieść wodorosty w misce z dużą ilością wody i pozostaw do nasiąknięcia (postępuj według instrukcji na opakowaniu). Dokładnie wyciśnij. Obierz daikon i pokrój na plasterki o grubości 2 mm, a następnie na paseczki o szerokości 3 mm. Ogórka przekrój wzdłuż, a następnie na plasterki o grubości 3 mm po przekątnej. Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Ogórka, wodorosty i daikon wymieszaj w dużej misce, a następnie przełóż do osobnych miseczek. Tuż przed podaniem polej sosem, oprósz ziarnami sezamu i koperkiem.
Przepis na japońskie pulpety z kurczaka
Dla 4 osób
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
- 400 g posiekanego kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mirinu
- 2 zielone cebulki
- 1 kawałek imbiru (2 cm)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- ⅓ jajka
- 1 łyżeczka maizeny
- (skrobi kukurydzianej)
- olej słonecznikowy
Sos
- 50 ml sosu sojowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 świeże żółtko (opcjonalnie)
Kurczaka, posiekany imbir oraz posiekaną zieloną cebulkę włóż do dużej miski. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję. Dodaj resztę składników i ponownie dokładnie wymieszaj. Uformuj nieduże kuleczki o średnicy około 2 cm, by po usmażeniu zrobić szaszłyki yakitori, albo większe kulki, takie jak na zdjęciu (około 4–5 cm średnicy). Na patelni rozgrzej olej. Smaż kulki na średnim ogniu, aż się zarumienią. Przewróć, przykryj i smaż, aż będą całkiem usmażone w środku. Wlej sos na patelnię i gotuj na dużym ogniu, aż będzie gęsty i kremowy. Obtocz kulki w sosie (uwaga, szybko się przypala). Usuń czosnek i natychmiast podawaj.
Przepis na japońskie pierożki Gyoza z grillowaną wieprzowiną
Dla 6 osób (4–5 sztuk na osobę)
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 10 min
- 1 opakowanie ciasta na pierożki gyoza (25–30 sztuk)
Farsz
- 200 g siekanego boczku
- 1 cebula
- ⅛ główki grubo pokrojonej kapusty pekińskiej (lub 4 liście białej kapusty)
- 2 łyżeczki soli
- 2 cm obranego i drobno posiekanego imbiru
- 1 łyżka sake
- 1 łyżka oleju z prażonego sezamu
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz
- olej słonecznikowy i olej z prażonego sezamu
Sos
- 6 łyżek sosu sojowego
- 6 łyżek octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego
Drobno posiekaj cebulę. Pokrój grubo kapustę i posyp ją solą. Wymieszaj i pozostaw w misce na 10 minut, a następnie odciśnij dłońmi nadmiar wody. Jeśliużywasz białej kapusty, blanszuj ją we wrzącej wodzie przez 2 minuty, pokrój i odciśnij wodę dłońmi. Do dużej miski włóż boczek, dodaj sos sojowy, sake, olej sezamowy, sos ostrygowy i pieprz. Mieszaj przez 3 minuty, a następnie dodaj pozostałe składniki farszu i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj pierożki. Na środku ciasta połóż 1 łyżeczkę farszu, obwiedź brzeg ciasta zwilżonym wodą palcem, a następnie złóż pierożka na pół, trzymając spód między kciukiem a środkowym palcem lewej ręki, i zlep brzegi. W odległości 1 cm od zaciśniętej krawędzi uformuj literę S dwoma palcami wskazującymi. Zamknij S, ściskając ciasto i powtarzaj proces, aż do drugiego końca pierożka. Połóż na talerzu i lekko dociśnij, by spód pierożka był płaski. Jeśli chcesz sobie ułatwić zadanie, sklejaj brzegi ciasta w zwykły sposób. Tak czy owak, smak będzie ten sam!
Wymieszaj wszystkie składniki sosu i włóż do lodówki. Ugotuj pierożki: na patelni rozprowadź i rozgrzej po 1 łyżce oleju słonecznikowego i sezamowego. Połóż pierożki na patelni i smaż na średnim ogniu. Gdy spody będą przyrumienione na złoty kolor, wlej 300 ml wody i gotuj pod przykryciem przez około 7 minut. Zdejmij pokrywkę i pozwól, by reszta wody odparowała. Patelnię
nakryj dużym talerzem i odwróć do góry dnem, by przysmażone spody pierożków były na górze. Podawaj gorące pierożki z sosem.