Reklama

Szukasz przepisów na szybkie i łatwe pasty, hummus, czy pesto? Sprawdź co przygotowała dla nas firma Baziółka!
Przepis na hummus rozmarynowy z prażonym sezamem
Składniki: 2 puszki cieciorki, 3 łyżki tahini, ząbek czosnku, doniczka rozmarynu, sok z połowy cytryny, garstka sezamu, ok 2 łyzek oliwy z oliwek, sól i pieprz.
Sposób przygotowania: podpraż sezam na suchej patelni, potrząsając co chwila by się nie spalił. Posiekaj czosnek i zmiksuj go razem z cieciorką, sokiem z cytryny, oliwą, tahiną i połową rozmarynu. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj resztę rozmarynu i sezam. Polecamy ze świeżymi, chrupiącymi warzywami.

Reklama

Przepis na pastę rzodkiewkowo – szczypiorkową z koperkiem
Składniki: 2 pęczki rzodkiewek, 250g twarogu, doniczka szczypiorku, doniczka koperku, sok z 1 cytryny, sól i pieprz.
Sposób przygotowania: rzodkiewki drobno posiekaj lub zetrzyj na mandolinie i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na kwadrans, by rzodkiewki puściły różowy sok. Posiekaj drobno szczypiorek i koperek. Odlej sok z rzodkiewek, zostawiając odrobinę i zmiksuj z twarogiem i ziołami. Przypraw solą oraz pieprzem. Znakomita z ciemnym chlebem, warzywami, a także z twarogiem.

Pasta groszkowo – miętowa
Składniki: 400g mrożonego zielonego groszku, 2 doniczki mięty, 3 ząbki czosnku, sok z połowy/całej cytryny, sól i pieprz
Sposób przygotowania: groszek ugotuj w osolonym wrzątku razem z obranym czosnkiem przez kilka minut, aż będzie miękki. Zalej go od razu zimną wodą, by nie stracił koloru. Zmiksuj z ugotowanym czosnkiem, miętą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli pasta będzie za gęsta, dodaj odrobinę oliwy. Przepyszna w połączeniu z pieczywem, czy świeżymi warzywami.

Reklama

Pesto pietruszkowe z pistacjami
Składniki: 3 doniczki pietruszki, ok. 3 łyżek oliwy z oliwek, ząbek czosnku, 50g parmezanu, 80 g pistacji, łyżka octu (jabłkowy lub balsamiczny).
Sposób przygotowania: Zetrzyj parmezan na tarce i posiekaj czosnek. Wszystkie składniki zmiksuj. W razie potrzeby dolej oliwy. Na koniec przypraw solą i pieprzem. Wyśmienity z młodymi ziemniakami, makaronem, chlebem oraz twarogiem.

Reklama
Reklama
Reklama