Przepisy na Halloween: upiorne przekąski w zdrowej odsłonie
Cukierek czy psikus? W Halloween nie opieramy się pokusom - stawiamy na słodkości w wersji fit!
Halloween w Polsce z roku na rok staje się coraz popularniejsze - świętujemy ten dzień przebierając się w mroczne kostiumy, pozwalając sobie na make-up w demonicznym stylu. A żeby na przyjęciu z tej okazji można było poczuć prawdziwy dreszczyk emocji, przekąski serwujemy w wydaniu rodem z horroru. Niech będzie słodko, upiorne i zdrowo!
1. Korzenne smoothie dyniowe
Korzenne smoothie na bazie dyni to idealna opcja bezalkoholowa na Halloweenową imprezę. Koktajl jest na tyle sycący, że z powodzeniem może zastąpić słodki deser. Znajdujące się w nim przyprawy przyjemnie rozgrzewają i pozytywnie wpływają na metabolizm.
Składniki:
szklanka mleka waniliowego (sojowego/ryżowego)
pół szklanki pulpy z pieczonej dyni
sok z połówki pomarańczy
szczypta cynamonu, gałki muszkatałowej i kardamonu
ok. 4 świeżych daktyli
łyżeczka syropu klonowego
Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą w pojemniku blendera. Smoothie podawaj ze słomką w szklanych słoiczkach lub butelkach.
2. Dynia faszerowana kaszą quinoa
Przepisy na Halloween: upiorne przekąski w zdrowej odsłonie, fot. Fotolia
Efektowna dynia z niespodzianką, czyli warzywo z zapiekanym w środku miksem warzyw i kaszą quinoa. Po wykrojeniu środka koniecznie opłucz i wysusz nasiona, zamiast je wyrzucać - przydadzą się do sałatek i jako ozdoba dla świątecznych muffinków.
Składniki:
200g kaszy quinoa (można zastąpić kaszą kuskus)
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
łyżka octu balsamicznego
biała część łodygi pora
pęczek natki pietruszki
pęczek kolendry
pół szklanki suszonych pomidorów
1 cytryna
pieprz czarny
garść migdałów, nasion i żurawiny
plastry cukinii lub bakłażana
Z dyni wydrąż środek zostawiając przynajmniej 2 cm ścianki. Kaszę quinoa opłucz, delikatnie zmieszaj i ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Odstaw ją do ostudzenia. Cukinię pokrojoną w plastry upiecz na ruszcie lub usmaż na patelni grillowanej. Posiekaj natkę pietruszki i kolendrę, wraz z czosnkiem i pokrojonym na drobno porem dodaj je do ostudzonej kaszy i polej oliwą i octem balsamicznym. Sałatkę wymieszaj z kawałkami suszonych pomidorów, pieprzem, sokiem z cytryny i garścią orzechów, suszonej żurawiny, nasion.
3. Kruche ciasteczka z dyniową przyprawą
Przepisy na Halloween: upiorne przekąski w zdrowej odsłonie, fot. Fotolia
Korzenne ciasteczka w najróżniejszych kształtach nie muszą występować tylko w bożonarodzeniowej, piernikowej odsłonie. Wykorzystaj swoją kreatywność, by przekształcić je w halloweenowe duszki, kapelusz czarownicy, dynie czy inne mroczne zjawy.
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki syropu klonowego lub melasy
1/2 szklanki oleju kokosowego/z pestek winogron
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli morskiej
2 łyżeczki cynamonu
esencja waniliowa
Polewa:
1/2 szklanki cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny lub garść liści mięty
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, po czym ulep ciasto w kulę i włóż je do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz wyrób ciasto i rozwałkój je na stolnicy. Za pomocą foremek lub własnej fantacji wykrawaj halloweenowe kształty. Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez 8-10 minut. Lukier do polania ciasta przygotujesz z cukru pudru i składników spożywczych o wybranym przez Ciebie kolorze. Zieloną polewę otrzymasz z połączenia cukru z garścią liści mięty lub bazylii, a białą dzięki dodaniu soku z cytryny.
4. Owoce w halloweenowej odsłonie
Przepisy na Halloween: upiorne przekąski w zdrowej odsłonie, fot. Fotolia
Najprostrze rozwiązania znajdują się zawsze na wyciągnięcie ręki! Twoich gości na przyjęciu halloweenowym z pewnością zaskoczą dynie wykonane z obranych mandarynek czy banany z czekoladą w 'upiornej' odsłonie.
5. Faszerowane słodkie daktyle
Przepisy na Halloween: upiorne przekąski w zdrowej odsłonie, fot. Fotolia
Co może być bardziej przerażające, niż przekąska imitująca martwe owady? A w dodatku smakuje tak pysznie, że nie można sie jej oprzeć i przygotowuje się ją w mniej niż minutę.
Składniki:
kilkanaście świeżych, miękkich daktyli
pół szklanki masła migdałowego/orzechowego/z nerkowców
Daktyle nakrój wzdłuż nożykiem i wyjmij z nich pestki. Nafaszeruj je ulubionym masłem z orzechów.
6. Bezglutenowe paluszki czarownicy
Przepisy na Halloween: upiorne przekąski w zdrowej odsłonie, fot. Fotolia
Bezglutenowe paluchy to prosta i zdrowa przekąska idealna do grzańca i imbirowego piwa. A gdyby tak jej nazwę zrozumieć dosłownie? Zaskocz wszystkich na przyjęciu halloweenowym przygotowując je w ich najbardziej przerażającej odsłonie!
Składniki:
80g mąki jaglanej
80g mąki gryczanej
60 g mąki migdałowej
50 g margaryny lub masła
30 g syropu klonowego lub miodu
pół łyżeczki sody
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu z wanilii
łyżeczka ekstraktu z migdałów
Do ozdoby (paznokci):
3/4 szklanki obranych migdałów
Posiekaną margarynę lub masło wymieszaj ze wszystkimi sypkimi składnikami. Dodaj słód i zacznij lekko zagniatać ciasto. Podziel je na małe porcje i ulep z nich wałeczki (powinny być cieńsze niż Twoje palce, gdyż podczas pieczenia urosną). Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nożem ponacinaj w miejscach zgięć. Tam, gdzie powinien znajdować się paznokiec, poprzyklejaj do ciasta migdały. Piecz do zarumienienia przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
7. Halloweenowa polenta
Przepisy na Halloween: upiorne przekąski w zdrowej odsłonie, fot. Fotolia
Słodka polenta o dyniowym kolorze to bezglutenowa, lekka przekąska, która jak nic innego skomponuje się z udekorowanym dynią stołem i innymi halloweenowymi przysmakami.
Składniki:
szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego)
1/3 szkanki syropu klonowego
1/3 szklanki płatków kokosowych
1/3 szklanki orzechów nerkowca
1/3 szklanki kaszy kukurydzianej (polenty)
sok z połowy pomarańczy
pół łyżeczki cynamonu
szczypta zmielonego kardamonu
łyżeczka esencji waniliowej
Mleko lekko podgrzej i dodaj do niego płatki kokosowe, przyprawy i orzechy. Wsyp do niego kaszę i gotuj na małym ogniu, jak zgęstnieje. Na koniec wymieszaj ją z syropem, wanilią i sokiem z pomarańczy. Polentę przelej do foremek od muffienek i podawaj jako przekąskę, gdy wystygnie.
8. Babeczki z czekoladowym kremem
Przepisy na Halloween: upiorne przekąski w zdrowej odsłonie, fot. Fotolia
Mocno czekoladowe wegańskie babeczki umilą każdy jesienny wieczór - dodaj im halloweenowego wdzięku dekorując je cukrowymi ozdobami.
Składniki:
szklanka mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki orkiszowej
3 łyżki naturalnego kakao
szklanka mleka roślinnego
1/2 szklanki melasy lub syropu klonowego
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
łyżeczka octu
5 łyżek oleju kokosowego
Polewa:
pół szklanki mleczka kokoswego (gęsta część)
pół tabliczki gorzkiej czekolady 90%
W jednej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Przelewamy je do jednego naczynia i łączymy łyżką w jednolitą masę. Ciasto nakładamy łyżką zapełniając 3/4 foremek do babeczek. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Muffiny po wystudzeniu dekorujemy kokosowo-czekoladowym kremem - przygotowujemy go w kąpieli wodnej, rozpuszczając gorzką czekoladę w rondelku wraz z mlekiem, by powstała z niej gęsta masa. Na koniec możemy je posypać płatkami migdałów.
9. Jabłka w polewie na patyku
Przepisy na Halloween: upiorne przekąski w zdrowej odsłonie, fot. Fotolia
Jabłka na patyku to prosta i zdrowa przekąska, która jak nic innego kojarzy się z atmosferą wesołego miasteczka i domów strachu.
Składniki:
kilka jabłek
pół szklanki oleju kokoswego
ok. 6 łyżek naturalnego sproszkowanego kakao
pokruszone orzechy/platki migdałowe/wiórki kokosowe
Rozpuść olej kokosowy w rondelku, gotując go przez chwilę na małym ogniu po czym dodaj do niego sproszkowane kakao i wymieszaj - polewa gotowa! teraz obtocz w niej jabłka, a na koniec posyp całość orzechami lub płatkami migdałów czy kokosa.
10. Pieczona dynia z przyprawami
Przepisy na Halloween: upiorne przekąski w zdrowej odsłonie, fot. Fotolia
Nic nie kojarzy się z Halloween bardziej, niż po prostu dynia. Przyrządź ją smacznie i prosto krojąc ją na kawałki i podpiekając w piekarniku, po czym podając ją opruszoną nasionami i ulubionymi przyprawami.
Składniki:
jedna mała dynia
ocet balsamiczny
sezam
ulubione przyprawy
Dynię pokrój na kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Opiekaj ją przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni, aby nie była zupełnie miekka. Wystudzoną dynię skrop oliwą i octem balsamicznym, oprósz z wierzchu sezanem i ulubionymi przyprawami (ostrą papryczką, rozmarynem, pieprzem ziołowym, bazylią).
Tekst: Zuzanna Ludwig / Green City Life