Przepisy na ciasta bez pieczenia
Są zdrowe, lekkie i zawierają w sobie same naturalne składniki. A co najważniejsze nie wymagają pieczenia - wypróbujcie przepisy na ciasta w wersji raw!
Przepisy na ciasta bez pieczenia - batoniki proteinowe, ciasto dyniowe, sernik z orzechów nerkowca
Chociaż w chłodne zimowe wieczory przyjemnie jest zjeść coś ciepłego i rozgrzewającego, nie zawsze mamy czas na spędzanie długich godzin w kuchni i tworzenie domowych wypieków. Szczególnie, gdy dopadnie nas ochota na "coś słodkiego", co zdarza się coraz częściej o tej porze roku, gdy w ciągu dnia brakuje nam energii. W takich sytuacjach warto chwycić za blender i zmiksować za jego pomocą nie tylko witaminowy koktajl, ale i składniki na zdrowe ciasto, które nie wymaga pieczenia. W łatwy sposób przyrządzisz batoniki proteinowe, jagodowy sernik z orzechów nerkowca, czy czekoladowo-bananowy paj. Słodycze w wersji raw mają jeszcze jedną ogromną zaletę - składają się w 100% ze świeżych, naturalnych składników co oznacza, że do ich wykonania zbędna jest mąka, czy szkodliwy biały cukier.
Zobacz, jak wyczarować powalający deser z orzechów, nasion, owoców i naturalnych przypraw:
1. Przepisy na ciasta bez pieczenia - wiśniowy sernik z orzechów nerkowca
Przepis:
spód
1/2 szklanki orzechów (włoskich albo migdałów)
1/2 szklanki posiekanych daktyli
łyżka surowego kakao
1/4 łyżeczki soli himalajskiej
krem
1 i 1/2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez noc
szklanka mrożonych wiśni lub jagód
1/4 szklanki soku z cytryny
1/4 szklanki oleju kokosowego
1/4 szklanki syropu klonowego
łyżka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki na spód zmiksuj ze sobą w pojemniku blendera. Przełóż powstałą masę do okrągłej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową) i równomiernie ją rozprowadź. Nastepnie przygotuj krem - namoczone przez noc orzechy nerkowca zblenduj z wiśniami, sokiem z cytryny, płynnym olejem kokosowym, syropem i aromatem waniliowym. Kiedy masa stanie się puszysta i jednolita przełóż ją do tortownicy, rozprowadź szpatułką na schłodzonym spodzie i włóż ją z powrotem do zamrażalnika na przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie 'sernik' jest gotowy do podania - pokrój go na kawałki nożem zwilżonym letnią wodą, a resztę przechowuj w zamrażarce. Wierzch możesz udekorować wiórkami kokosowymi, czy świeżymi owocami.
2. Przepisy na ciasta bez pieczenia - korzenne ciasto dyniowe
Przepis:
spód
pół szklanki midałów
pół szklanki pestek słonecznika
pół szklanki pestek dyni
3/4 szklanki wiórków kokosowych
łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
krem
szklanka puree z dyni (upieczonej lub ugotowanej na parze)
1 i 1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego
3 łyżki oleju kokosowego
6 daktyli
sok wyciśnięty z małej pomarańczy
1 cm świeżego, startego korzenia imbiru
łyżeczka cynamonu
łyżeczka pasty waniliowej
Zmiel migdały, pestki słonecznika oraz dyni i zmiksuj je z wiórkami kokosowymi. Do masy dodaj olej kokosowy i sól. Wysyp mieszankę pestek, kokosa i orzechów na prostokątną blachę wyłożoną folią aluminiową i uformuj z niej spód ciasta. Schowaj go do zamrażalnika. Następnie wykonaj krem - zmiksuj puree z pieczonej dyni z daktylami, imbirem i gęstym mlekiem kokosowym (zanim przystąpisz do robienia ciasta, schładzaj mleko przez przynajmniej 6 godzin w lodówce). Do masy dodaj sok z pomarańczy oraz pastę waniliową i ponownie wymieszaj krem. Nałóż go równomiernie na schłodzony spód i schowaj ciasto dyniowe tym razem do lodówki, na minimum godzinę. Kiedy będzie gotowe możesz je udekorować płatkami kokosa lub cynamonem.
3. Przepisy na ciasta bez pieczenia - ciasto miętowo-czekoladowe
Przepis:
spód
10 miękkich daktyli
1 i 1/2 szklanki orzechów (może to być miks migdałów, orzechów włoskich, laskowych, pekan czy pistacji)
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki sproszkowanego surowego kakao
krem
2 i 1/2 szklanki namoczonych orzechów nerkowca
1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego
1/2 szklanki syropu klonowego
1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego
łyżka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/4 szklanki listków świeżej mięty
2 garści świeżego szpinaku baby
1/4 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady
Zmiel w młynku orzechy i zblenduj je z wiórkami, daktylami, solą oraz surowym kakao. Powstałą masą wyłóż spód okrągłej tortownicy i wstaw do zamrażarki, by lekko się schłodził. W tym czasie przygotuj miętowy krem - zmiksuj wszystkie składniki poza gorzką czekoladą w pojemniku blendera. Kiedy masa będzie jednolita, wyłóż ją na spód i rozprowadź rłównomiernie szpatułką. Surowe ciasto czekoladowo-miętowe schładzaj w zamrażarce przez ok. 2 godziny, podawaj je po kwadransie od wyjęcia z zamrażalnika, spód ozdabiając posiekaną czekoladą.
4. Przepisy na ciasta bez pieczenia - czekoladowo-bananowy paj
Przepis:
spód
2 szklanki orzechów włoskich
3 łyżki sproszkowanego surowego kakao
5 świeżych daktyli
szczypta soli
nadzienie
2 szklanki namoczonych orzechów nerkowca
3 bardzo dojrzałe banany
2 łyżki stołowe soku z cytryny
1/2 szklanki syropu klonowego lub innego słodu
łyżeczka esencji waniliowej
szklanka mleka migdałowego
1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
Zmiel orzechy w młynku i zmiksuj je z daktylami, solą i surowym kakao. Powstałą masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i uformuj z niej spód ciasta. Wstaw go w formie do zamrażarki, następnie przygotuj nadzienie. Zblenduj orzechy nerkowca z bananami, słodem, wanilią, i mlekiem migdałowym. Do powstałej masy dodaj olej kokosowy i dokładnie wymieszaj go z bananowym kremem. 3/4 nadzienia wyłóż równomiernie na schłodzony spód. Do pozostałej części dodaj dwie łyżki surowego kakao i zmieszaj je razem z masą. Nałóż kakaowy krem na ostatnią warstwę w tortownicy. Schładzaj ciasto w zamrażarce przez przynajmniej godzinę, na koniec udekoruj je plastrami banana, kawałkami gorzkiej czekolady i listkami świeżej mięty.
5. Przepisy na ciasta bez pieczenia - batony proteinowe z surowym kakao
Przepis:
szklanka nasion słonecznika
6-7 świeżych daktyli
4 łyżki surowego kakao
2 łyżki sezamu
pół szklanki orzechów laskowych
Orzechy laskowe i nasiona słonecznika zmiel w młynku razem z sezamem i surowym kakao. Nastepnie zmiksuj te składniki z miękkimi daktylami - z powstałej masy ulep batoniki i schowaj je na kwadrans do lodówki. Po tym czasie stwardnieją i będą gotowe do konsumpcji. Przechowuj je w lodówce do kilku dni.
6. Przepisy na ciasta bez pieczenia - surowe ciasto z borówek
Przepis:
spód
1 i 1/2 szklanki migdałów
2 i 1/2 szklanki miękkich daktyli
nadzienie
szklanka mrożonych truskawek
pół szklanki mrożonych jagód/borówek/jerzyn
1 mrożony banan
4 świeże daktyle
łyżka syropu klonowego
łyżeczka cynamonu
W młynku zmiel migdały, następnie zblenduj je z daktylami. Powstałą masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie ją po niej rozprowadź. Włóż foremkę razem ze spodem do zamrażarki na 15 minut. Następnie w pojemniku blendera zmiksuj ze sobą mrożonego banana, truskawki oraz jagody razem z daktylami, syropem i cynamonem. Krem przełóż na schłodzony spód i rozsmaruj go równomiernie szpatułką. Schowaj ciasto do zamrażarki na przynajmniej dwie godziny. Po tym czasie podawaj je, dekorując jego wierzch świeżymi owocami.
Tekst: Zuzanna Ludwig / Green City Life