Przepis na wielkanocny żurek z bloga Gotuj. Skutecznie. Tv
Lekko gęsty, przyjemnie kwaskowy, o bogatym smaku wędzonki i majeranku… Domowy żur – nie tylko na Wielkanoc, bo i w zwyczajne dni smakuje wybornie i jest naprawdę prosty.
Autorka bloga Gotuj.Skutecznie.Tv, Magda Grzegorczyk podaje żurek na gorąco, czasem z ziemniakami (ugotowanymi w zupie), czasem z chlebem, ale zawsze z wędzonką oraz mieszanką kiełbas i jajkiem na twardo.
Żurek z białą kiełbasą, wędzonką i jajkiem
czas przygotowania: ok. 30 minut
proporcje na ok. 2l żuru
- 500 ml zakwasu na żurek (najlepiej domowy, np. wg tego przepisu, ale może być też kupny, z butelki)
- 1 liść laurowy
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 4-5 kulek czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 l wody
- 2-3 suszone grzyby (można pominąć, ale fajnie wzbogacają smak żurku, więc warto dodać)
- 400 g kiełbasy: – 250-300 g białej kiełbasy (najlepiej surowej, jeśli nie mam, sięgam po parzoną) – 100-150 g swojskiej, wiejskiej kiełbasy (można pominąć i wziąć samą białą)
- 100 g wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki majeranku
- 1/2 szklanki śmietany do zup i sosów (12% lub 18%)
- 1 łyżka mąki
- sól i czarny pieprz do smaku
- jajka na twardo (np. 1 jajko na talerz zupy)
- opcjonalnie: – 2 łyżki tartego chrzanu (kupny ze słoika lub tarty własnoręcznie) – ziemniaki (pokrojone w kostkę, jak do zupy;)
1. Namaczam grzyby.
2. Do garnka wkładam białą kiełbasę, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, kulki pieprzu oraz sól. Zalewam wodą i gotuję na małym ogniu.
3. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Boczek kroję w paski lub w kostkę. Wiejską kiełbasę obieram ze skóry i kroję w niezbyt grube półtalarki lub w kostkę.
4. Rozgrzewam patelnię i wytapiam boczek. Dodaję wiejską kiełbasę oraz namoczone grzyby. Całość smażę na średnim ogniu, aż boczek i kiełbasa delikatnie się zrumienią. Wtedy dodaję cebulę i smażę, aż się zeszkli. Na koniec dodaję majeranek oraz przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, mieszam i smażę chwilę, aż czosnek zacznie aromatycznie pachnieć. Wyłączam grzanie.
5. Ugotowaną białą wyjmuję z wody, a do wywaru dodaję podsmażoną kiełbasę, boczek i cebulę. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
Przepis pochodzi z bloga Gotuj.Skutecznie.Tv.
O prowadzącej blog Gotuj.Skutecznie.Tv i o kanale YouTube Skutecznie.Tv przeczytasz w majowym numerze ELLE!