Reklama

Przepis na ciasteczka czekoladowe z ciemnej mąki
Najlepsze ciasteczka to te, które są kruche, mocno czekoladowe, a przy tym sycące. Taka przekąska powinna ekspresowo zaspokajać zachciankę na słodycze i zawsze być pod ręką w chwilach kryzysu! Z czego ją wykonać? Koniecznie z orzechów, aromatycznego kakao oraz mąki żytniej, która nie szkodzi sylwetce. Przepis na ciasteczka idealne jest łatwy i nie wymaga spędzenia w kuchni długich godzin. Bez problemu można go modyfikować, zamieniając tradycyjne produkty na ich wegańskie odpowiedniki. Przykładowo, zamiast masła sprawdzi się olej kokosowy, a słodki miód zastąpi syrop klonowy. Po upieczeniu przechowujemy ciasteczka w szklanym słoiku do kilku dni. Bez obaw możesz je jeść do śniadania lub kolacji, w duecie z ciepłym mlekiem.
Domowe ciasteczka czekoladowe - przepis
Składniki:
250 g masła/oleju kokosowego
1/3 szklanki syropu klonowego/miodu
4 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki masła orzechowego
1/3 szklanki pokruszonych orzechów
1 i 1/3 szklanki mąki żytniej
3 łyżki otrąb żytnich
szczypta soli morskiej
Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki. Nabieraj porcję ciasta na łyżkę, po czym ugnieć ją i ulep w kulkę. Gotowe kuki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i deliaktnie rozpłaszcz. Upiecz ciastka w temperaturze 180 stopni (bez termoogbiegu) przez ok. 20 minut, aż ich wierzch mocno się przypiecze. Serwuj je po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!
Czekoladowe przekąski poniżej 150 kcal - PRZEPISY >>

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama