Przepis na babeczki - jak je udekorować?
Podstawowy przepis na babeczki jest banalnie prosty. Ich wykonanie zajmuje nie dłużej niż 30 minut. Przepis na babeczki przyda się każdemu, kogo odwiedzą niezapowiedziani goście :)
Przepis na babeczki - muffiny - przepis podstawowy:
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub 1 łyżeczka proszku i 1 łyżeczka sody oczyszczonej)
- 1/2 do 1 szklanki cukru
- do muffinów czekoladowych: 2 łyżki kakao + posiekana czekolada
Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć.
Składniki mokre:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego
- 125 g roztopionego, ostudzonego masła (może być olej)
Zmieszać ze sobą wszystkie składniki mokre, a następnie przelać je do miski ze składnikami suchymi. Niedbale wymieszać łyżką tylko do momentu połączenia się dwóch mas. Jeżeli ciasto będzie za gęste - dodać odrobinę kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego.
Ciasto nakładać do formy do muffinów wyłożonej papilotkami. Piec 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, najlepiej z termoobiegiem.
Przepis na babeczki - czym je udekorować?
Sposobów na dekorowanie babeczek jest naprawdę wiele. Niestety nie oznacza to, że każdy z nich jest równie prosty :) Dlatego na początku polecamy zacząć od tradycyjnej bitej śmietany i świeżych, sezonowych owoców. Do tego kolorowa posypka lub starta czekolada i pyszny deser gotowy! Jeżeli macie ochotę podjąć się wyzwania, jakim jest przygotowanie maślanego kremu i lukru plastycznego, zdradzamy Wam jak się do tego zabrać.
Przepis na babeczki - maślany krem:
Proporcje na ok. 12 babeczek:
- 400 g cukru pudru
- 125 g masła
- 4 łyżki mleka
- ewentualnie: ekstrakt waniliowy lub barwnik spożywczy (jeżeli chcecie uzyskać kolorowy krem)
Do masła dodać cukier puder i mleko, wszystko zmiksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować ostudzone babeczki.
Przepis na babeczki - lukier plastyczny:
Proporcje na ok. 12 babeczek:
- 50 ml gorącej wody
- 700-800 g cukru pudru
- 3 łyżeczki glukozy
- 3 łyżeczki żelatyny
- ewentualnie: barwnik spożywczy (jeżeli chcecie uzyskać kolorowy lukier)
W gorącej wodzie dokładnie rozpuścić żelatynę i glukozę. Do miski z niewielką ilością cukru pudru powoli dolewać wodę z żelatyną i glukozą, równocześnie zagniatając masę. Stopniowo dosypywać cukru (i barwnika spożywczego), aż masa będzie bardzo plastyczna i w dotyku będzie przypominała ciasto. Gotowy lukier rozwałkowywać i dekorować nim babeczki.
Przepis na babeczki wcale nie jest taki skomplikowany, jak mogłoby się wydawać. Polecamy go osobom, którym w kuchni brakuje cierpliwości i dbałości o szczegóły. To zwyczajnie nie może się nie udać! Smacznego :)
Przepis na tartę z kremem z białej czekolady i truskawkami >>>
Tekst: Kaja Rybicka
1 z 4
Przepis na babeczki - jak je udekorować?
Przepis na babeczki, fot. fotolia
2 z 4
Przepis na babeczki - jak je udekorować?
Przepis na babeczki, fot. fotolia
3 z 4
Przepis na babeczki - jak je udekorować?
Przepis na babeczki, fot. fotolia
4 z 4
Przepis na babeczki - jak je udekorować?
Przepis na babeczki, fot. fotolia