Przekąski na Sylwestra. Jak przygotować imprezowe finger foods?
Jak odpowiednio uczcić koniec starego i nadejście nowego roku? Oczywiście w świetnym towarzystwie, przy dobrej muzyce i jeszcze lepszym jedzeniu. Podczas imprez najlepiej sprawdzają się rozmaite finger foods. Jak je przygotować? Wybrałyśmy najciekawsze przepisy na przekąski na Sylwestra z naszych ulubionych książek kucharskich.
- Redakcja
Przekąski na Sylwestra. Bułeczki pizzowe według bloga kaszamanna.com z książki "Wysmakowane"
Składniki (na 25 bułeczek):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 30 g drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy
- ⅔ szklanki ciepłej wody
Sos:
- słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki oregano
- ½ szklanki wody
- szczypta soli
Dodatki:
- 100 g chorizo
- 1 kulka mozzarelli
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem. Następnie odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i oliwę i zalewamy wodą z drożdżami. Wyrabiamy ciasto około 7 minut, podsypując je mąką, aż przestanie się kleić do rąk (dobrze to robić rękami, a nie mikserem). Kiedy tworzy już zwartą masę, rzucamy nim parę razy o blat, żeby uaktywnić gluten. Odstawiamy je co najmniej na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy je na dwie części i każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Ciasto powinno być bardzo elastyczne.
Sos:
W garnuszku na oleju podsmażamy wyciśnięty czosnek. Po chwili dodajemy przecier, zioła, przyprawy i wodę. Gotujemy parę minut, aż sos zgęstnieje.
Pieczenie:
Rozwałkowane placki smarujemy sosem, nakładamy plastry chorizo i posypujemy startą mozzarellą. Następnie placek zawijamy wzdłuż dłuższej krawędzi w roladę i kroimy na plasterki, żeby powstały ślimaczki. Ciasteczka układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni około 10 minut.
Przekąski na Sylwestra. Tatar z suszonych pomidorów według przepisu Katarzyny Gubały z książki "Warzywa Górą"
Składniki:
- 2 szklanki suszonych pomidorów w oleju (300 g)
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (80 g nieugotowanej)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 3 kiszone ogórki
- 2 łyżki kaparów
- 1 cebula
- świeże pieczywo (200 g)
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną, pomidory oraz przyprawy wrzucamy do kielicha blendera i mielimy, nie do końca na gładko. Kiszone ogórki i cebulę drobno siekamy. Pieczywo kroimy na niewielkie kromki. Smarujemy kanapki tatarem, posypujemy kiszonymi ogórkami, cebulą i kaparami.
Więcej przepisów na przekąski na Sylwestra. znajdziecie w naszej galerii >>
1 z 5
Pizzerinki z oliwkami i czerwoną cebulą według przepisu Anny Zięciowskiej z książki Jak zaczarować stół
SKŁADNIKI:
- 1 gotowe ciasto francuskie
- oliwki drylowane zielone
- oliwki drylowane czarne
- 1 cebula czerwona
- oliwa z oliwek
- świeży rozmaryn
- gruba sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z ciasta wykrawamy kółka. Układamy oliwki, pióra z cebuli, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy grubą solą i rozmarynem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180C) 15 minut aż do zarumienienia.
ODROBINA MAGII: Na blaszce, na której układamy surowe ciasto, trzeba zostawić trochę miejsca na wyrośnięcie. Pizzerinki najlepiej smakują świeże, skropione oliwą, zaraz po upieczeniu. Tutaj są zaprezentowane na papierze, który leży na drewnianej desce. Można byłoby użyć też deski z czarnego łupku lub ciemnego ceramicznego talerza.
To smakołyk zainspirowany kuchnią mojego włoskiego szwagra Massimo. Taka przekąska jest znakomita do czerwonego wina, najlepiej pochodzącego też z Italii.
2 z 5
Zdrowe tacos na sałacie z wołowiną i guacamole według przepisu Damiana Kordasa z książki Superfoods
SKŁADNIKI:
- 500 g polędwicy wołowej
- 1 średnia cebula
- 3 mięsiste pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 6 liści sałaty rzymskiej
GUACAMOLE:
- 2 dojrzałe awokado
- sok z 1/2 limonki
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej kolendry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę, czosnek i chilli.
Dodaj kmin rzymski i smaż nie dłużej niż minutę.
Dodaj pokrojoną w kostkę polędwicę i smaż 1-2 minuty.
Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i smaż jeszcze 2 minuty.
Awokado rozgnieć widelcem na gładką masę, dodaj sok z limonki, sól, pieprz i kolendrę.
Na każdy liść sałaty kładź porcję wołowiny z pomidorami, a na nią guacamole.
3 z 5
Smażony ser koryciński z czarnuszką, konfiturą z cebuli, z rodzynkami i morelami według przepisu Roberta Sowy z książki Uczta
SKŁADNIKI:
- 4 kawałki sera korycińskiego z czarnuszką po 120 g
- 4 kromki chałki
Konfitura cebulowa:
- 500 g posiekanej w piórka czerwonej cebuli
- 100 ml miodu pitnego (trójniak)
- 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich
- 1/2 szklanki pokrojonych suszonych moreli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu spadziowego
- 2 łyżki masła
- 50 ml ciemnego octu balsamicznego
Do smaku:
- Tymianek suszony Prymat
- Chili z solą morską Prymat
- Chili pieprz cayenne Prymat
- 3 liście Laurowe suszone Prymat
Do dekoracji:
- świeże zioła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W rondelku na małym ogniu, na maśle z miodem, smażymy około 20 minut cebulę, cały czas mieszając i podlewając miodem pitnym.
Następnie dodajemy rodzynki, morele, cukier, mieszamy, dodajemy ocet, doprawiamy do smaku i dusimy około 10 minut.
Kawałki sera smażymy na suchej, rozgrzanej patelni ryflowanej z każdej strony na złoty kolor.
Kromki chałki grillujemy lub opiekamy w tosterze.
Ser podajemy z ciepłą chałką, konfiturą z cebuli i świeżymi ziołami.
4 z 5
Spring Rolls z piersią z kaczki, awokado i melonem według przepisu Roberta Sowy z książki Mistrz Smaku
SKŁADNIKI:
– 8 arkuszy papieru ryżowego
– 3 pieczone piersi z kaczki
– 1 melon
– 1 awokado
– 1 świeży ogórek
– 2 garści rukoli
– 8 Suszonych pomidorów z czosnkiem Smak
– 200 ml słodkiego sosu sojowego
– 6 czubatych łyżek majonezu
– 1 łyżka chrzanu wasabi
– świeża mięta do dekoracji
DO SMAKU:
- Pieprz cytrynowy mielony
- Kurkuma mielona Prymat
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z upieczonej piersi z kaczki ściągamy skórę, a mięso kroimy na cienkie plasterki.
(Pieczona kaczka: kaczkę smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron do zrumienienia. Zaczynamy od strony ze skórą. W trakcie smażenia odlewamy nadmiar wytopionego tłuszczu. Następnie wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C).
Melon obieramy, kroimy na pół i łyżką usuwamy gniazda nasienne.
Kroimy w cienkie paski. Awokado kroimy na pół i za pomocą noża wyjmujemy pestkę. Owoc przeciskamy przez kratkę, żeby uzyskać kosteczki. Ogórek obieramy i kroimy w paseczki.
Majonez łączymy z wasabi. Doprawiamy do smaku kurkumą i pieprzem cytrynowym.
Arkusze papieru ryżowego moczymy pojedynczo w ciepłej wodzie (ok. 15 sekund każdy). Miękki arkusz przenosimy na deskę i układamy na nim kolejno: pierś z kaczki, melon, ogórek, awokado i łyżeczkę majonezu z dodatkami. Następnie dodajemy kilka listków rukoli i jeden suszony pomidor. Zawijamy brzegi i zwijamy spring rollsa. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe rollsy.
Podajemy z sosem sojowym i dekorujemy listkami mięty.
5 z 5
Falafel z sosem z orzeszków ziemnych, limonki i mięty według przepisu Damiana Kordasa z książki Superfood
SKŁADNIKI:
- 500 g suchej ciecierzycy (nie moze być ugotowana!!!)
- 3 łyzeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża szalotka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka mięty
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 500 ml oleju rzepakowego
SOS:
- 1/2 szklanki niesolonych, prażonych orzeszków ziemnych
- 1/2 łyzeczki soli
- sok z 1 limonki
- 3 gałązki mięty (tylko liście)
- 50 ml mleka sojowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciecierzyce wsyp do dużej miski i zalej wodż, tak aby było jej około 10 cm nad ciecierzycą. Pozostaw na noc.
Rano odcedź ciecierzycę, a następnie zmiel ją dokładnie razem z czosnkiem, szalotką, natką pietruszki, miętą oraz przyprawami. Z takiej masy formuj kulki lub kotleciki.
Rozgrzej w garnku olej, wkładaj po jednym falafelu i smaż około 3 minut z każdej strony.
Wszystkie składniki sosu włóż do misy blendera i miksuj, aż uzyskasz jednolitą, kremową konsystencję.