Reklama

Halloween 2016: dyniowe kuleczki ryżowe
Halloween to amerykański zwyczaj, który kilka lat temu przywędrował do Polski. Nie sprzeciwiamy mu się. 31 października chętnie zakładamy strój ulubionej postaci z horroru i przygotowujemy własny poncz dyniowy (przepis >>). Tego dnia celebrujemy życie na wesoło, najczęściej w gronie przyjaciół. Wiążą się z tym również jesienne dekoracje w postaci lampionów z wydrążonej dyni, czy pyszne, nieco "upiorne" przekąski. Na halloweenowe przystawki idealnie sprawdzą się bananowe duszki (sprawdź przepis >>) lub zdrowe kulki ryżowe imitujące dynię. To banalnie łatwe i szybkie dania, które efektownie wyglądają na stole.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki ryżu jaśminowego
2 szklanki soku marchewkowego
1 szklanka wody
kilka czarnych oliwek
łodyżki selera naciowego (dla ozdoby)
Ugotuj ryż na wodzie i soku marchewkowym. Gdy będzie gotowy odciśnij go i ostudź. Możesz doprawić go przyprawami lub po prostu ulepić z niego okrągłe kuleczki. Aby przypomnały dynię, w czubek włóż kawałek łodygi selera naciowego, a oczy i uśmiech wykonaj z czarnych oliwek. Smacznego!
6 przepisów na halloweenowe przekąski - SPRAWDŹ >>

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama