Prosty przepis na bułki domowej roboty
Domowe pieczywo na kwarantannie to nie tylko sposób na ograniczenie regularnych zakupów. Już czytanie przepisów na chleb czy bułki domowej roboty działa jak uspokajająca mantra. Wyobraźcie sobie, jak ugniatacie ciepłe ciasto - nie dość, że to świetna forma medytacji, to jeszcze za moment mieszkanie wypełni zapach jak z piekarni.
- ELLE
Jak zrobić bułki w domu? Prosty i szybki przepis
Składniki na 12 bułek
1kg mąki pszennej lub orkiszowej
1 szklanka mleka (lub 2/3 szklanki mleka i 1/3 szklanki wody)
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
5 dag świeżych drożdży / czyli ½ małej paczki
2 łyżki masła
Wykonanie
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy. Następnie robimy w mące wgłębienie i wsypujemy do niego pokruszone drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem (lub mlekiem i wodą). Czekamy aż drożdże podrosną - do momentu aż zrobi się pianka. Wyrabiamy ciasto rękoma. Jeśli wydaje nam się zbyt twarde, dodajemy ciepłego mleka lub ciepłej wody.
Następnie dodajemy roztopione ciepłe (nie za gorące) roztopione masło i wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Wtedy lekko obsypujemy mąką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Najlepiej w misce przykrytej bawełnianą ściereczką.
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto na deskę lub blat. Formujemy 4 wałeczki i kroimy każy nożem na 4 kawałki. Z każdej części robimy okrągłą bułkę i układamy je na blaszce (górę można naciąć nożem, żeby uzyskać pęknięcie). Na blaszcze bułki powinny jeszcze podrosnąć przez około 10 minut. Przed pieczeniem można je posypać ziarnami słonecznika, dyni, sezamu, lnu.
Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut.
Wskazówka: jeślu lubisz mniej chrupiącą skórkę bułek, posmaruj je przed pieczeniem mlekiem lub mieszanką mleka z masłem.