Proste ciasta na Święta Bożego Narodzenia
Szukasz prostych przepisów na ciasta na Święta Bożego Narodzenia? Sprawdź receptury na ciasto drożdżowe z bakaliami, torcik makowo-bakaliowy oraz ciasto marchewkowe.
- ELLE
Proste ciasta na Święta Bożego Narodzenia: ciasto drożdżowe z bakaliami
Składniki:
- 1 kg mąki
- 120 g drożdży
- 1,5 szklanki mleka
- 350 g masła
- 250 g cukru
- 100 g migdałów
- 50 g rodzynków
- 100 g smażonej skórki pomarańczowej
- otarta skórka z cytryny
- szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
- łyżeczka soli
- cukier puder do posypania
Rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, pół szklanki mleka, wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, dodaj mleko, cukier, otartą skórkę z cytryny, wyrośnięty zaczyn, wyrób ciasto, a gdy zacznie odstawać od ręki, dodaj stopione i ostudzone masło (200g) i wyrabiaj, aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie gładkie. Zostaw do wyrośnięcia na dwie godziny w ciepłym miejscu.
W tym czasie pokrój skórkę pomarańczową, opłucz i osusz rodzynki, sparz je. Obierz ze skórki i pokrój migdały. Ciasto wyłóż na oprószonę mąką stolnicę, dodaj przygotowane bakalie i ponownie je wyrób. Uformuj je na dwa podłużne bochenki ciasta i wzdł¨ż każdego zrób trzonkiem drewnianej łyżki głegokie zagłębienie (ale nie przez środek!). Ciasto (od zagłębienia w kierunku węższej części) spłaszcz i załóż na bochenek.
Bochenki ułóż w odstępie na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze i zostaw do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmaruj stopionym masłem i upiecz w dobrze nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu blachy z piekarnika ponownie posmaruj ciasto stopionym masłem i posyp je cukrem pudrem.
Ciasto przygotuj na kilka dni przed podaniem.
Proste ciasta na Święta Bożego Narodzenia: torcik makowo-bakaliowy >>
Proste ciasta na Święta Bożego Narodzenia, torcik makowo-bakaliowy, fot. Fotolia
Proste ciasta na Święta Bożego Narodzenia: torcik makowo-bakaliowy
Składniki:
- 50 dag suchego maku
- szklanka cukru pudru
- 1/2 kostki masła (może być roślinnego)
- 2 żółtka
- 6 dużych łyżek płynnego miodu
- 2 kopiaste łyżki rodzynek
- 2 kopiaste łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 2 kopiaste łyżki posiekanych fig
- 2 szklanki mleka
- tabliczka twardej czekolady
- łyżka śmietany do polania torcika
Mak zalej wrzącą wodą, dokładnie zamieszaj, trzymaj przez dwie minuty, zalej wodą, odsącz i zalej gorącym mlekiem i gotuj często mieszając na niewielkim ogniu przez 15 min. Odcedźm na gęstym sitku i schłódź. Zimny mak przepuść mak dwukrotnie przez maszynkę. Masło ucieraj z połową cukru pudru na puch, dodaj żółtka (po jednym) oraz cukier. Gdy masa stanie się jednolita, dodaj miód, mak oraz bakalie. Masę wyłóż na folię średniej wielkości tortownicę, ugniataj i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki i zostaw na kilka godzin. Po przełożeniu torcika na paterę polej go czekoladą (z rozpuszczoną śmietaną) i ponownie włóż do lodówki aż polewa zastygnie.
Proste ciasta na Święta Bożego Narodzenia: ciasto marchewkowe >>
Proste ciasta na Święta Bożego Narodzenia, ciasto marchewkowe, fot. Fotolia
Proste ciasta na Święta Bożego Narodzenia: ciasto marchewkowe
Składniki:
- 3 jajka
- niepełna szklanka brązowego cukru
- 200 ml oleju roślinnego
- 250 g startej marchewki (na średnich oczkach)
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 75 g rozdrobnionych orzechów włoskich
- 75 g posiekanego ananasa z puszki
- 75 g wiórków kokosowych
- szklanka mąki
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka zmieszanej z sodą soli (pół na pół)
- pół torebki proszku do pieczenia
Frosting na wierzch:
- 300 g cukru pudru
- 100 g serka typu Philadelphia
- 1/4 kostki masła
Jajka ucieraj z cukrem. Potem nadal miksując cienką strużką wlewaj olej. Dodaj ananas i orzechy oraz marchew. A na końcu składniki w proszku: mąkę, cynamon, goździki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Ustaw piekarnik na 150 stopni i piecz przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika ostódź ciasto i nałóż frosting (wcześniej zmiksuj cukier puder, serek Philadelphia i masło). Włóż do lodówki. Et voilà!