Prezent na Święta: czekoladki i trufle DIY
Zobacz jak własnoręcznie wykonać słodki prezent, który z pewnością zaskoczy Twoich bliskich!
Zrób to sama: trufle orzechowe, praliny kokosowe z kaszy jaglanej, domowa czekolada z bakaliami.
Najlepsze prezenty świąteczne to te, które pochodzą prosto od serca. Dlatego warto zaskoczyć ukochaną osobę podarowując jej upominek wykonany własnoręcznie (zobacz, jak samemu wykonać ozdobne kartki świąteczne >>) - zachwycający nie tylko swoją formą, ale i zapachem oraz smakiem. Idealnie sprawdzą się domowe, gustownie zapakowane słodycze, takie jak trufle albo czekolada z ulubionymi dodatkami. Te przysmaki wcale nie są czasochłonne czy trudne w przygotowaniu, a w ich składzie nie znajduje się ani mąka, ani biały cukier. Zdrowe słodycze w wersji DIY to idealny pomysł prezent, z którego ucieszy się nie tylko Twój ukochany, ale i rodzice, dziadkowie, czy najlepsza przyjaciółka.
1. Prezent na Święta: praliny pistacjowe z surowym kakao
Przepis:
pół szklanki wyłuskanych pistacji
pół szklanki nasion słonecznika
5-6 świeżych daktyli
2 rządki tabliczki gorzkiej czekolady 90% (lub 1/3 szklanki masła kakaowego)
2 łyżki surowego kakao
2 łyżki syropu klonowego
Pistacje zmiel w młynku razem z nasionami słonecznika. Następnie przełóż je do pojemnika blendera i zmiksuj z daktylami i surowym kakao. Czekoladę rozpuść w rondelku w kąpieli wodnej i dodaj ją do powstałej masy, wymieszaj. Do wszystkich składników dolej syrop klonowy i zacznij lepić z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec obtocz praliny w kawałkach posiekanych pistacji, sproszkowanym kakao, wiórkach kokosowych lub migdałach zmielonych na mąkę.
2. Prezent na Święta: praliny kokosowe z kaszy jaglanej
Przepis:
pół szklanki kaszy jaglanej
puszka mleka kokosowego
3/4 szklanki wiórków kokosowych
2.5 łyżki syropu daktylowego/klonowego/miodu
łyżka masła kokosowego (oleju kokosowego w stałej postaci)
1/3 szklanki posiekanych migdałów
odrobina aromatu migdałowego
Kaszę ugotuj w rondelku na kokosowym mleku, aż wchłonie cały płyn. Na suchej patelni podpraż wiórki kokosowe, aż się zarumienią. Następnie wymieszaj je z ugotowaną kaszą, dodaj do masy posiekane migdały oraz olej kokosowy, masło, słód i aromat. Z jeszcze ciepłej masy uformuj w dłoniach kulki i obtocz je w niepodprażonych wiórkach kokosowych.
3. Prezent na Święta: czekoladki w kształcie serca
Przepis:
szklanka roztopionego masła kakaowego
1/2 szklanki surowego sproszkowanego kakao
4 łyżki syropu klonowego
1 łyżka proszku maca
1/2 łyżeczki pasty z nasion wanilii
Rozpuść masło kakaowe w kąpieli wodnej i dodaj do niego pozostałe składniki. Przelej czekoladową masę do foremek w kształcie serca i schowaj ją do zamrażarki do całkowitego wystudzenia (na ok. 2 godziny). Po tym czasie czekoladki są gotowe - możesz schować podarować je komuś w ozdobnym pudełku i przechowywać je w temperaturze pokojowej.
4. Prezent na Święta: praliny z pudrem z buraków
Przepis:
3/4 szklanki orzechów nerkowca
3/4 szklanki orzechów włoskich
1/3 szklanki suszonej żurawiny
2 łyżki jagód goji.
odrobina naturalnego aromatu z wanilii
mały burak
Nagrzej piekarnik do 100 stopni, buraka obierz i pokrój obieraczką w cienkie plasterki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez ok. 30 minut. Orzechy włoskie oraz nerkowce zmiel na drobno w młynku. Jagody goji wraz z żurawiną namocz w ciepłej wodzie i odstaw na przynajmniej kwadrans, aż zmiękną. Po tym czasie dodaj je do sproszkowanych orzechów wraz z aromatem waniliowym i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Ulep z niej kulki tej samej wielkości. Wystudzone plastry buraka zmiel w młynku i posyp powstałym różowym pudrem wykonane przez siebie trufle.
5. Prezent na Święta: domowa czekolada z bakaliami
Przepis:
1/2 szklanki oleju kokosowego
1/2 szklanki naturalnego kakao lub karobu
1/3 szklanki syropu klonowego
garść ulubionych orzechów
garść żurawiny
4 suszone, posiekane figi
W kąpieli wodnej rozpuść olej kokosowy, dodaj do niego kakao i słodki syrop. Przelej masę do prostokątnego pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia lub folią aluminiową i rozprowadź ją równomiernie, aby wszędzie miała mniej więcej 1 cm grubości. Posyp płynną jeszcze czekoladę orzechami oraz suszonymi owocami, po czym wstaw ją do zamrażarki na minimum 2 godziny. Po tym czasie słodycz jest gotowa - przechowuj ją w zamrażalniku lub w lodówce.
Tekst: Zuzanna Ludwig / Green City Life