Powstał pierwszy deser z różowej czekolady "Ruby". To ciasto 3D!
Różowa czekolada to nadchodzący, wielki trend kulinarny 2018. Zrobiono pierwszy deser na jej bazie!
We wrześniu tego roku swoją światową premierę miał nowy, czwarty rodzaj czekolady. Jest nim tabliczka "Ruby", która swoją nazwę wzięła od rubinowego koloru. Wyróżnia ją słodko-słony smak oraz owocowa nuta, będąca zasługą ziaren kakaowca pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej, Ekwadoru i Brazylii. Prace nad tym rarytasem trwały ponad dziesięć lat. Stworzono go w laboratorium największego producenta słodyczy z kakao na świecie, firmy Ballet Callebaut. Przewiduje się, że różowa czekolada będzie największym trendem kulinarnym 2018.
Jak będziemy korzystać w z niej w kuchni? Restauratorzy postanowili stworzyć nab bazie "Ruby" pierwszy deser. Nie jest nim jednak różowe brownie, a luksusowy tort wyprodukowany przez drukarkę 3D. Stworzyła go Dinara Kasko, mistrzyni cukiernictwa z Ukrainy, znana ze swoich wyjątkowych deserów (dowiedz się więcej >>).
"Chcieliśmy zaprezentować czekoladę Ruby. Oprócz tego naszą ideą było stworzenie tortu, który będzie składał się z kilku odmiennych elementów, które razem stworzą spójną kompozycję. W rezultacie otrzymaliśmy wypracowany przez algorytm wypiek, na który składa się 81 kawałków" - napisała Kasko na swoim Instagramie.
Tort z różowej czekolady został zaprojektowany w programie Grasshopper. Każda z jego warstw się od siebie różni. Jakie smaki są w środku? Mus z roztopionej "Ruby", beza, konfitura jagodowa oraz kruchy, herbatnikowy spód z malinami i, ponownie, rubinowym rarytasem. Ciasto marzeń! Czekamy, aż różowa tabliczka stanie się ogólnodostępna.
Powstał pierwszy deser z różowej czekolady "Ruby" - ZDJĘCIA >>
Zobaczcie proces powstawania różowego tortu 3D:
1 z 2
Różowa czekolada Ruby będzie nowym trendem kulinarnym 2018
2 z 2
Różowa czekolada Ruby w cieście 3D