Potrawy bez glutenu. Sprawdź przepisy Tomka Woźniaka
Specjalnie dla czytelników ELLE.pl szef kuchni Tomek Woźniak przygotował zdrowe potrawy bez glutenu. Sprawdź przepisy!
Tomek Woźniak, pasjonat kuchni i szef warszawskiej Kitchen Restaurant. W jego lokalu od niedawna można znaleźć w menu również dania gluten free. Uwielbia rozmawiać o przepisach, czy recepturach, a w jego kuchni nie może zabraknąć skrórki cytrynowej, mięty oraz chili. Gdy nie gotuje, biega w maratonach, nurkuje i skacze ze spadachronem.
Klopsiki z polentą
Przepis na 2 porcje| czas przygotowania: 10 minut
Tradycyjne klopsiki w zupełnie nowej odsłonie. Niby polskie, ale jednak bardziej włoskie.
Składniki: 4 łyżki oliwy, 6 ząbków czosnku, 4 czerwone cebule, 4 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka cukru, 400 g mielonej wołowiny, ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, odrobina gałki muszkatołowej, 1x400g puszka pomidorów w kawałkach, 1 pęczek bazylii
Polenta: 200 g polenty kukurydzianej, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy,
Sposób przygotowywania:
1. Na patelni na małym ogniu rozgrzej oliwę z posiekanym drobno czosnkiem oraz pokrojoną na cienkie pióra czerwoną cebulę. Podsmażaj całość na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Wlej ocet balsamiczny, dodaj cukier i duś cebulę, aż wyparuje nadmiar płynu. Następnie przełóż karmelizowaną cebulę do innego naczynia.
2. Ugotuj polentę według instrukcji na opakowaniu. Jeśli masz wersję ekspresową to ugotowanie jej zajmie kilka minut, jeśli tradycyjną - gotuje się ją około 45 minut. Pamiętaj, aby polenta była kremowa podczas gotowania trzeba ją regularnie mieszać i stopniowo dolewać wodę.
3. W tym czasie wymieszaj wołowinę z posiekaną pietruszką, dopraw solą oraz pieprzem, nasionami kopru włoskiego i świeżo startą gałką muszkatołową. Uformuj klopsiki wielkości piłki do ping-ponga. Następnie zacznij je smażyć na patelni z każdej strony, aż staną się złociste.
4. Dodaj pomidory z puszki i duś całość, aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodaj karmelizowaną cebulę i wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku.
5. Ugotowaną polentę dopraw oliwą, solą oraz pieprzem.
6. Klopsiki podawaj na kremowej polencie posypane posiekaną bazylią.
Zobacz przepis na klasyczny hummus >>
PRZEPIS NA HUMMUS
Klasyczny hummus (kraje Arabskie)
Przepis na: 4 porcje | Czas przygotowania: 10 minut
Składniki: 400 g odcedzonej ciecierzycy z puszki, 1 łyżka pasty sezamowej Tahini, 6 łyżek oliwy, sok z 1 cytryny, sól, pieprz, mały pęczek pietruszki lub kolendry do posypania
Sposób przygotowania:
1. Odłóż jedną łyżkę ciecierzycy, pozostałą część zmiksuj w blenderze lub malakserze na jednolitą pastę. Dodaj pastę sezamową oraz sok cytrynowy i ponownie zmiksuj.
2. Przez cały czas miksując stopniowo wlewaj ciepłą wodę, aby uzyskać kremową i dosyć gęstą konsystencję. Pasta powinna być na tyle gęstą, żeby można było ją nakładać na kawałki pieczywa lub pity. Dopraw solą oraz pierzem do smaku.
3. Pastę przełóż na głęboki talerz i rozsmaruj tworząc w środku małe wgłębienie. Dodaj pozostałą łyżkę ciecierzycy, skrop obficie oliwą, posyp pestkami dyni, słonecznika, lub granata oraz posiekaną kolendrą. Tradycyjnie podawaj z podgrzanymi chlebkami pita, chrupiącym pieczywem, w wersji bezglutenowej jako np dodatek do mięs lub surowych warzyw.
Sugestie:
• Uwielbiam eksperymentować z hummusem dodając również pieczone buraki i pulpę z mango. Koniecznie spróbuj!
Zobacz przepis na ekspresowy Falafel >>
PRZEPIS NA EKSPRESOWY FALAFEL
Ekspresowy Falafel (Izrael)
Przepis na 4 porcje| czas przygotowania: 10 minut
Składniki: 400 g ciecierzycy z puszki, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebula, 1 łyżeczka zmielonej kolendry,
1 łyżka zmielonego kuminu, 1 pęczek pietruszki, kilka listków mięty, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki czarnego pieprzu, 100 ml jogurtu greckiego, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżka ostrej pasty Harrisa, sok z 1/2 cytryny,
1-2 litry oleju rzepakowego
Sposób przygotowywania:
1. Odcedź ciecierzycę z zalewy i wsyp do malaksera wraz z pozostałymi składnikami i zmiel grubo, aż się połączą i powstanie gęsta pulpa.
2. Wlej olej rzepakowy do rondla lub na głęboką patelnię, co najmniej na wysokość 5 cm (im więcej oleju, tym lepiej). Podgrzej olej rzepakowy na średnim ogniu do temperatury ok. 180°C. Nabierz łyżką masę i uformuj z niej kulki wielkości piłki do ping-ponga. Smaż partiami (nie za dużo naraz), od czasu do czasu mieszając, mniej więcej co 3-4 minuty. Wyjmij, kiedy ładnie się zrumienią i przełóż na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiat tłuszczu.
3. Wymieszaj jogurt z kuminem, pastą Harrisa, sokiem z cytryny i dopraw solą do smaku.
4. Podawaj falafel gorący lub w temperaturze pokojowej wraz z przyprawionym jogurtem.
W restauracji Kitchen możesz spróbować również humus w wersji buraczanej oraz mango-curry. W wersji bezglutenowej nie podajemy pity.
Zobacz przepis na Edamame >>
PRZEPIS NA EDAMAME
Edamame
Przepis na: 2 porcje | Czas przygotowania: 5 minut
Bezglutenowa, zdrowa przekąska z cyklu superfoods. Świetna alternatywa dla chipsów, gdy lubimy coś przekąsić podczas oglądania np. ulubionych seriali.
Edamame to pochodząca z Azji zielona soja. Po raz pierwszy jadłem ją w Londynie, gdzie jest popularne zarówno w miejscach z jedzeniem na wynos, jak i w restauracjach. W Los Angeles również się tym zajadają. Bardzo popularna w Japonii, na Tajwanie i w Chinach. Taką przekąskę możesz zabrać również ze sobą do pracy, dać dziecku do szkoły lub dodać do sałaty.
Składniki: 200 g edamame, sól gruboziarnista
Sposób przygotowywania:
1. Rozmroź edamame zalewając gorącą wodą i odcedź dosłownie po kilku minutach. Edamame powinno być intensywnie zielone, dlatego nie można go gotować za długo w gorącej wodzie.
2. Następnie posyp solą i od razu podawaj. Pamiętaj, że nie jemy strączków a jedynie ziarna ze środka.
Sugestie:
• Edamame kupuj tylko mrożone. Nie kupuj tego w puszcze!
Zobacz przepis na Bircher Muesli >>
PRZEPIS NA BIRCHER MUESLI
Bircher Muesli
Przepis na: 2 porcje | Czas przygotowania: 5 minut
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zimą zazwyczaj jem owsiankę na ciepło, a latem preferuję Bircher Muesli, które mogę przygotować wcześniej i zjeść od razu po porannym treningu biegowym. To idealny zastrzyk energii w postaci płatków owsianych, orzechów, rodzynek oraz świeżego jabłka i innych owoców, które akurat mam pod ręką. Dzięki temu dostarczam organizmowi energię stopniowo i jestem najedzony aż do lunchu.
Składniki: 200 g płatków owsianych, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki orzechów laskowych, 2 łyżki migdałów, 1 łyżka pestek dyni, 1 łyżka pestek słonecznika, 400 ml mleka migdałowego/ryżowego/sojowego, 1 jabłko, miód wielokwiatowy, świeże truskawki/maliny/borówki
Sposób przygotowywania:
1. Wymieszaj wszystkie suche składniki, zalej mlekiem, zamknij w szczelnym pojemniku i włóż do lodówki na całą noc.
2. Rano nałóż porcję museli (powinno być kremowe). Dodaj do niego starte jabłko, polej miodem oraz dodaj świeże owoce sezonowe.
Zobacz przepis na zielone curry Tomka >>
PRZEPIS NA ZIELONE CURRY TOMKA
Zielone Curry Tomka
Przepis na 4 osoby | czas przygotowania: 30 min
Składniki: 400 g ryżu basmati, 4 ząbki czosnku, 2 cebule, piersi z kurczaka, 1 łyżka kurkumy, 2 cm kawałek imbiru, 1 pęczek kolendry, 2 papryczki chili zielone, 1 łyżka sosu rybnego, sok z 2 limonek, 1 kawałek trawy cytrynowej, 1 marchew, 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego, zielona fasolka (długa, mrożona), 400 ml mleka kokosowego, pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowywania:
1. Ryż dokładnie przepłucz aż woda będzie czysta. Następnie ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Do garnka wrzuć posiekany czosnek oraz cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli.
3. Wrzuć pocięte na paski kawałki kurczaka przyprawione kurkumą i zacznij podsmażać przez kilka minut do momentu, gdy będzie złocisty.
4. W blenderze zmiksuj na pastę imbir wraz z kolendrą, zielonym chili oraz sosem rybnym, sokiem z limonki i trawą cytrynową. Potem dodaj do kurczaka i wymieszaj.
5. Dodaj marchew pokrojoną cienkie paski, wymieszaj i podsmażaj. Wlej 1 litr wrzątku, mleko kokosowe, dopraw cukrem, solą, doprowadź do wrzenia i gotuj całość przez 15 minut ma wolnym ogniu.
6. Na koniec, do zielonego curry dodaj zieloną fasolkę, pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i posyp posiekaną cebulą dymką oraz kolendrą i gotuj jeszcze przez 5 minut. Na talerzu nałóż ugotowany na sypko ryż i dodaj do niego obfitą porcję curry.