Porcja szczęścia
Pełne witamin i dobrej energii. Na bazie warzyw i zdrowych składników. Przepisy na przekąski, dzięki którym porzucisz podjadanie kanapek na lunch.
Sałatka z miętą i granatem
Doskonała na lekki lunch w ciepłe dni.
Składniki (2-3 porcje):
• 120 g kaszy jaglanej
• łyżeczka pasty wegetariańskiej
• 75 g rukoli
• pestki z jednego granatu
• łyżka świeżych listków mięty
• mała garść pieczonych migdałów
• 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
• sos z orzechów nerkowca
Składniki na sos:
• 180 g orzechów nerkowca
• 100 ml oliwy extra vergine
• 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
• 2 ząbki czosnku
• sól do smaku
Czas przygotowania:
30 minut plus czas chłodzenia
Przygotowanie:
Wypłucz kaszę jaglaną na sicie o drobnych oczkach. Na dużą patelnię wlej 300 ml gorącej wody, wrzuć na nią odsączoną kaszę i gotuj przez 20 minut. Ugotowaną al dente przełóż do dużej miski. Wymieszaj ją z pastą wegetariańską i odstaw, żeby ostygła. Dodaj resztę składników i schłodź w lodówce. Przygotuj sos z orzechów. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj dwie minuty, aż powstanie sos o gładkiej konsystencji. Przełóż go do oddzielnego pojemnika, schłodź w lodówce i polej sałatkę tuż przed jedzeniem. Sałatkę i sos możesz przechowywać przez dwa dni w lodówce.
Więcej przepisów znajdziesz w kwietniowym wydaniu ELLE! Już od 06.03 w sprzedaży.