Piernikowy omlet białkowy
Omlet białkowy przyśpiesza metabolizm i wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. Jak sprawić, by miał świąteczny, piernikowy smak? Sprawdź przepis!
Omlet białkowy o smaku piernika
Omlet białkowy to idealny pomysł na zdrowy początek dnia. Jest sycący, podkręca metabolizm oraz wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. Warto jeść go przed lub po treningu - przyśpiesza budowę i regenerację mięśni! Z powodzeniem może zastąpić słodkie pancakes w amerykańskim stylu, czy nawet ulubione wypieki. Wystarczy odpowiednia kompozycja składników, by lekki, pożywny, proteinowy omlet zamienił się w ucztę dla podniebienia. Zimą warto podkręcić jego smak korzennymi przyprawami oraz kakao. Dzięki temu będzie przypominać świąteczne ciasta, których wolimy unikać na diecie. Przepis możesz wzbogacić w gorzką czekoladę, suszoną żurawinę lub płatki migdałów. Daj się ponieść swoim kulinarnym fantazjom!
Piernikowy omlet białkowy - przepis
Składniki:
1 całe jajko
2 białka jajka
2 łyżki mąki gryczanej / płatków owsianych
1/2 banana pokrojonego w plastry
1/3 szklanki kakao lub karobu
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
skórka otarta z pomarańczy
+ miarka białka, np. o smaku brownie lub wanilii
Wszystkie składniki poza skórką pomarańczy i bananem zmiksuj w pojemniku blendera. Wylej ciasto na omlet na rozgrzaną patelnię. Gdy wierzch omletu lekko się zetnie, połóż na nim plastry banana i posyp go skórką otartą z pomarańczy. Po kilku minutach przełóż omleta na drugą stronę, smaż jeszcze przez chwilę, aż cały się zetnie oraz zarumieni. Podawaj danie z jogurtem greckim wymieszanym z łyżeczką syropu klonowego oraz cynamonem. W rozpustnej, świątecznej wersji możesz zaserwować ten przysmak w formie "tortu", przekładając kilka omletów kremową, jogurtową masą. Wierzch ozdób mandarynkami i czekoladowymi truflami.
Omlet białkowy na trzy sposoby - PRZEPISY >>