Pierniczki w wersji raw
Pierniczki w wersji raw to zdrowa, świąteczna przekąska, którą wykonasz w zaledwie 5 minut. Poznaj fit alternatywę dla słodkich, wigilijnych ciast!
Surowe pierniczki - wegański przepis
Nie masz ochoty spędzać w kuchni długich godzin, by wykonać słodycz idealną na święta? Postaw na pierniczki w wersji raw! Ta korzenna przekąska to alternatywa dla tradycyjnych, polskich pierników, których wykonanie bywa czasochłonne. Ciasteczka bez pieczenia wykonasz za pomocą malaksera lub dobrego blendera. Wystarczy, że zmielisz nasiona, grykę i daktyle na gładką masę, w której brak cukru, mąki pszennej czy oleju. "Surowe" pierniczki posiadają naturalny skład, a więc nie trzeba wystrzegać się ich na diecie. Przemycają do ciała mnóstwo cennych pierwiastków oraz witamin - służą urodzie, zamiast jej zaszkodzić. To doskonała przekąska w wersji fit, którą warto postawić na wigilijnym stole.
Pierniczki w wersji raw
Składniki:
1 i 1/4 szklanki daktyli
1/4 szklanki mąki migdałowej
1/4 szklanki białej gryki
3/4 szklanki nasion słonecznika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki pasty waniliowej
1 łyżka syropu klonowego
Pierniczki możesz udekorować wegańską białą czekoladą (przepis znajdziesz TUTAJ >>).
Jeśli daktyle nie są miękkie, zalej je wodą na całą noc. Następnego dodaj suszone owoce do pozostałych składników i zmiksuj całość w malakserze. Powstałą masę delikatnie rozwałkuj i wytnij w niej gwiazdki. Surowe pierniczki obtocz w cukrze kokosowym, cynamonie lub polewą z wegańskiej białej czekolady. Schowaj je do lodówki na 15 minut, aby stwardniały. Możesz przechowywać je w temperaturze pokojowej.
Świąteczne ciasta bez pieczenia - PRZEPISY >>