Pieczona owsianka z bananem i malinami
Pieczona owsianka z bananem i malinami to idealne śniadanie na zimne dni. Słodka uczta dla podniebienia rozgrzewa organizm oraz na długo zaspokaja apetyt!
Pieczona owsianka z bananem i malinami
W zimne poranki warto rozgrzać organizm ciepłym, aromatycznym śniadaniem. Warto, żeby pierwszy posiłek dostarczał nam dużo energii i na długo zaspokajał apetyt. Owsianka wyśmienicie sprawdza się w tej roli. To zdrowe danie jest źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na metabolizm, a przy tym można je przyrządzić na wiele sposobów. Nie tylko w garnku, lecz również w piekarniku, na gorąco, z ulubionymi owocami! Do najlepszych połączeń należy miks płatków owsianych z pieczonym bananem i gorącymi malinami. Znajduje się w nim sporo witaminy C oraz naturalnie pobudzające cukry. Takie śniadanie przyjemnie rozgrzewa, a przy tym smakuje jak pyszne ciasto. Wykonasz je z kilku prostych składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Pieczona owsianka zimą jest po prostu niezastąpiona!
Pieczona owsianka - przepis
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mrożonych malin
- 1 bardzo dojrzały banan
- 1/3 szklanki rodzynków
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka syropu klonowego/miodu
- 1/4 szklanki mleka (np. migdałowego)
Płatki przesyp do miski i zalej wrzącą wodą, namaczaj je przez 10 minut. Banana rozgnieć widelcem, posiekaj orzechy. Kiedy płatki owsiane spęcznieją, wymieszaj je delikatnie z bananem, malinami, rodzynkami, orzechami, mlekiem, cynamonem i syropem klonowym. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego, wierzch możesz dodatkowo udekorować bakaliami. Piecz owsiankę przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Smacznego!