Reklama

Pieczona gruszka z miodem, orzechami i serkiem ricotta
Jesienią lubimy jeść rozgrzewające desery. Stawiamy na korzenne ciasta lub ciepłą szarlotkę, tak dobrze komponujące się z kawą. Rozkoszujemy się w wypiekach z nutą wanilii, cynamonu, orzechów i miodu. A gdy nie mamy czasu na siedzenie w kuchni, stawiamy na alternatywne przekąski. Szybką słodycz można wyczarować z gruszek, zapiekając je ze smakowitym farszem. To świetna opcja na fit śniadanie lub podwieczorek, która sprawdzi się w chłodne dni! Pieczone gruszki doskonale łączą się z serkiem ricotta, masłem orzechowym, daktylami czy domową konfiturą. Według tego przepisu możesz przyrządzić także jabłka - niech twój dom wypełni zapach jesieni!
Deser z gruszek - przepis
Składniki:
4 gruszki
150g sera ricotta
2 krople aromatu waniliowego
4 łyżki miodu
4 łyżki płatków migdałowych
orzechy włoskie
1 łyżka cynamonu
Gruszki umyj i przekrój na pół. Wydrąż z nich gniazda nasienne. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i nafaszeruj serem ricotta wymieszanym wcześniej z aromatem waniliowym. Następnie na wierzchu ułóż płatki migdałowe oraz orzechy, po czym posyp je cynamonem i polej miodem. Wstaw gruszki do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni i zapiekaj przez 15-20 minut. Powinny się zarumienić, zmięknąć oraz puścić sok. Smacznego!
Sprawdź PRZEPISY na zdrowe śniadania >>

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama