Pandan - superfood, który będzie modny w roku 2018
Czas pożegnać matchę. W 2018 roku jej miejsce zastąpi superfood pandan w kolorze neonowej zieleni!
Jesteście juz znudzeni modą na matcha latte? W roku 2018 nie pożegnamy zielonego koloru w kulinariach. Miejsce japońskiej herbaty zajmie kolejny superfood, którym jest roślina pandan. Owoc rośnie na krzewach w Azji, stosuje się go w kuchni tajskiej, indonezyjskiej oraz malezyjskiej. Potrawy przyrządzone na bazie pandanu mają neonowo-zielony kolor. Ich barwa jest dwa razy bardziej intensywna, niż dań wykonanych z dodatkiem matchy!
Lista najmodniejszych smaków na rok 2018 >>
Jak wykorzystuje się pandan w jadłospisie? W jego liście często zawija się mięsa, ryby czy owoce morza, by nadać im orzechowy aromat. Za to miąższ sprawdza się w słodkich deserach: naleśnikach, gofrach, lodach, ciastach, tapioce. Jesteśmy pewne, że te zielone dania niedłiugo zdominują Instagram. Pandan zyskuje na popularności w USA i powoli przedziera się również do Europy. W krajach azjatyckich porównuje się go do wanilii, dzięki temu, że sprawdza się w wielu potrawach. Ma w sobie wiele antyoksydantów i ogromną ilość chlorofilu, który spowalnia procesy starzenia się ciała. To doskonały, naturalny barwnik, ożywiający każdy talerz!
Pandan, czyli superfood 2018 - ZDJĘCIA >>
1 z 8
Pandan superfood 2018 - hit w kulinariach
2 z 8
Pandan superfood 2018 - naturalny barwnik
3 z 8
Pandan superfood 2018 - zielony składnik potraw
4 z 8
Pandan superfood 2018 - idealny do deserów
5 z 8
Pandan superfood 2018 - nadaje się do ciast
6 z 8
Pandan superfood 2018 - alternatywa matchy
7 z 8
Pandan superfood 2018 - nowy, modny superfood
8 z 8
Pandan superfood 2018 - to będzie hit