Ossobuco alla milanese według przepisu Mateusza Gesslera przeniesie Was na chwilę do słonecznych Włoch
Tego lata, zamiast dalekich podróży w nasze ulubione miejsca (Toskanio, tęsknimy!), wybieramy się raczej na krótkodystansowe wycieczki do naszych ogrodów. Pośród najbliższej natury organizujemy rodzinne, kulinarne fiesty - wspólnie gotujemy, wspólnie jemy i cieszymy się ze spędzonych razem chwil.
- Pasaż Tesco w ELLE
Mateusz Gessler razem z Pasażem Tesco zabrał nas ostatnio w podróż po naszych ulubionych wakacyjnych europejskich krajach. Z jego przepisów przygotowałyśmy już pomidory faszerowane po prowansalsku, hiszpańską paelle, greckie ciasto szpinakowe „La spanakopita” (wszystkie przepisy znajdziecie na stronie pasaztesco.pl). Dziś przenosimy się do pełnych słońca, morskiej bryzy i pachnących brzoskwiniami Włoch. Co w menu? Pochodząca z Lombardii "Ossobuco alla milanese" z pietruszkową salsą.
Kluczem do perfekcyjnego odtworzenia dań, które zawsze tak bardzo smakują nam podczas wakacji, jest dobór odpowiednich składników - pachnących pomidorów, soczystych bakłażanów, wybornych regionalnych serów i aromatycznych ziół. Wszystko czego potrzebujecie do odtworzenia przepisu na "Ossobuco alla milanese" znajdziecie tam gdzie Mateusz - w sieci Pasaży Tesco.
"Ossobuco alla milanese" według przepisu Mateusza Gesslera
Składniki:
1 kg giczy cielęcej w plastrach
200 ml oliwy z oliwek
250 ml rosołu
2 cebule
3 liście laurowe
1 marchew
3 gałązki selera naciowego
150 ml białego wina wytrawnego
500 g pomidorów pelati
Sól/pieprz
1 cytryna
3 ząbki czosnku
Natka pietruszki
Mąka pszenna do obtoczenia mięsa
Przygotowanie:
W rozgrzanym soterniaku (garnek z grubym dnem) obtaczamy mięso w mące i otrzepujemy nadmiar. Smażymy gicz do momentu aż się zarumieni (ok. 3 minuty). W tym czasie obieramy marchewkę i seler. Warzywa kroimy w cienkie plastry. Obieramy i siekamy cebulę. Wyjmujemy gicz z garnka. Do garnka dodajemy cebulę, marchew i seler, doprawiamy solą, pieprzem i liśćmi laurowymi. Dusimy aż do zeszklenia cebuli, około 5 minut. Następnie dodajemy białe wino. Gdy wino zacznie się gotować dodajemy bulion, a następnie mięso. Wszystko dusimy około godzinę. W międzyczasie kroimy pomidory w kostkę i dodajemy do potrawy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie przygotowujemy salsę. Siekamy drobno natkę pietruszki i czosnek, a także dodajemy kilka kropli soku i skórkę z cytryny. Całość przekładamy do małej miseczki i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
Gdy mięso zaczynie się rozpadać zdejmujemy potrawę z ognia. Danie podajemy z powstałym w garnku sosem i odświeżającą salsą.
Smacznego!