Omlet gryczany z figami i kremem kokosowym
Sezon na figi właśnie się rozpoczął. Wkomponuj te owoce w swój zdrowy posiłek, serwując je z omletem białkowym!
Bezglutenowy omlet z mąki gryczanej
Omlet proteinowy to idealny pomysł na zdrowe, sycące śniadanie. Składa się on bowiem z białka i błonnika - sprzymierzeńców szczupłej sylwetki. Co więcej, bardzo łatwo go zrobić i to w wielu różnych wariantach smakowych. Bez problemu wykonasz omleta z mąki bez glutenu, czy nawet samych płatków owsianych. Taki posiłek można serwować w formie efektowego tortu - wystarczy przełożyć trzy placki kremem oraz udekorować je świeżymi figami. Idealny omlet powinien być lekki i mieć "puszystą" konsystencję. Świetnie smakuje z masłem orzechowym, dodatkiem super foods lub domową konfiturą.
Omlet gryczany z figami - przepis
Składniki:
1 jajko
2 białka jajek
1 banan
1 czubata łyżka mąki gryczanej
1 łyżka karobu
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego w lodówce + 2 łyżki syropu klonowego
2 figi
Jedno jajko i białka jajek wbij do pojemnika blendera. Następnie zmiksuj je z resztą składników. Masę wylej na rozgrzaną patelnię posmarowaną delikatnie olejem. Kiedy omlet zetnie się i zarumieni, przewróć go na drugą stronę. Smaż go jeszcze przez chwilę, po czym przełóż go na talerz i posmaruj kokosowym kremem. Wystarczy, że gęstą część mleczka kokosowego wymieszasz z syropem klonowym. Wierzch udekoruj świeżymi figami.
Przepisy na bezglutenowe dania znajdziesz TUTAJ >>