Omlet białkowy na 3 sposoby - przepisy
Przepis na omlet białkowy jest prosty, szybki i sprawdza się na każdą okazję. Ten zdrowy posiłek to idealna opcja na pożywne śniadanie lub potreningową przekąskę!
Omlet białkowy na 3 sposoby - przepisy
Omlet białkowy to idealna opcja na pożywny posiłek! Sprawdza się rano, na energetyczne śniadanie, jak również obiad, czy lekką, potreningową kolację. Takie danie nigdy się nie znudzi - przepis podstawowy składa się z zaledwie trzech składników, więc dowolnie można tworzyć z niego nowe kombinacje smakowe, dodając do masy ulubione produkty. Co więcej, omlet proteinowy to zdrowszy wybór, niż pszenne naleśniki, czy placki drożdżowe. Jego konsystencja jest zwarta i lekka, a ciasto niesamowicie puszyste! Wprowadzenie go do diety wspomaga odchudzanie dostarczając ciału dużo białka oraz błonnik. Ten posiłek warto zjeść przed lub po wysiłku fizycznym - przyśpieszy regenerację ciała i spalanie tkanki tłuszczowej!
Jak wykonać omlet idealny? Aby był puszysty, ubijając białka na pianę dodaj do nich odrobinę soli (polecamy sól himalajską - ma wspaniałe właściwości!). Następnie wybierz mąkę lub płatki owsiane, z których chcesz wykonać to smaczne danie. Do przygotowania omleta białkowego śmiało możesz użyć bezglutenowych zbóż. Nie martw się! Masa zawsze wyjdzie. Co więcej, ciasto warto urozmaicić owocami, warzywami, masłem orzechowym, wanilią, kakao, czy nawet miarką sportowego białka. Gotowa na słodki początek dnia lub jego wytrawne zakończenie? Na tę apetyczną potrawę poświęcisz tylko kilka minut, by na długo po zjedzeniu odczuwać satysfakcję!
Omlet białkowy na 3 sposoby - PRZEPISY >>
1 z 2
Omlet białkowy na 3 sposoby - przepisy, fot. Fotolia2. Kukurydziany omlet białkowySkładniki:2-3 białka jajekszczypta soli1 żółtko 3 łyżki mąki kukurydzianej garść liści szpinaku baby zioła prowansalskie, pieprz Białka jajek ubij na sztywną pianę
Omlet białkowy na 3 sposoby - przepisy, fot. Fotolia
2. Kukurydziany omlet białkowy
Składniki:
2-3 białka jajek
szczypta soli
1 żółtko
3 łyżki mąki kukurydzianej
garść liści szpinaku baby
zioła prowansalskie, pieprz
Białka jajek ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodaj do nich żółtko, przesianą mąkę kukurydzianą, szpinak oraz przyprawy. Delikatnie połącz produkty drewnianą lub plastikową szpatułką. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy, przelej na nią masę i przykryj przykrywką. Smaż do zarumienienia się, po czym odwróć omlet na drugą stronę. Gotowe danie podawaj z serkiem wiejskim, serem kozim lub zgrillowanymi pomidorami.
2 z 2
Omlet białkowy na 3 sposoby - przepis, fot. Fotolia3. Bananowy omlet białkowy ze szpinakiemSkładniki: 2-3 białka jajekszczypta soli1 łyżka mąki orkiszowej lub ryżowej (w wersji bez glutenu)1 mały banan1 łyżczka wiórków kokosowychgarść liści szpina
Omlet białkowy na 3 sposoby - przepis, fot. Fotolia
3. Bananowy omlet białkowy ze szpinakiem
Składniki:
2-3 białka jajek
szczypta soli
1 łyżka mąki orkiszowej lub ryżowej (w wersji bez glutenu)
1 mały banan
1 łyżczka wiórków kokosowych
garść liści szpinaku
łyżeczka syropu klonowego
odrobina ekstraktu z wanilii
1/3 łyżeczki cynamonu
Białka ubij na pianę z odrobiną soli, wymieszaj je z mąką. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i rozłóż pociętego w plastry banana. Smażąc mieszaj je, po czym dodaj do nich liście szpinaku, cynamon, ekstakt waniliowy oraz syrop klonowy. Gdy banan stanie się miękki, rozgnieć go widelcem i dosyp do niego wiórki kokosowe. Następnie na składniki wylej masę białkową, zmniejsz ogień, całość przykryj pokrywką i smaż przez kilka minut (aż białko się zetnie). Po przełożeniu omleta na talerz przekrój go na 4 części i ołóż jedną na drugiej przekładając je orzechami, dżemem, lub bananem.