Ogłoszono listę najmodniejszych smaków na rok 2018
Co zastąpi modny słony karmel? Czym będziemy przyprawiać nasze dania? Znamy 5 trendów kulinarnych na kolejny sezon!
Jakie smaki będą modne w kolejnym sezonie? LISTA >>
Przybory kuchenne w sklepie ELLE:
1 z 5
Najmodniejsze smaki 2018: guanabana
Guanabana zdominuje nasze kubki smakowe podobnie, jak w tym roku słony karmel. To egzotyczny owoc, który smakuje jak truskawki z ananasem z kwaśną nutą cytrusów i kremową konsystencją kokosa lub banana. Ślinka leci nam na samą myśl. Z wyglądu nieco przypomina duriana, gdyż jest duży, zielony i pokryty kolcami. Wierzy się, że pomaga walczyć z nowotworem, gdyż znajduje się w nim mnóstwo antyoksydantów. Guanabana rośnie na drzewach w Meksyku i na Kubie. Do tej pory dosładzano nią wodę witaminową lub jogurty.
2 z 5
Najmodniejsze smaki 2018: harissa
Lubicie ostre smaki? W nadchodzącym sezonie do łask zostanie przywrócona harissa. Ostra pasta powstaje z papryki chili utartej z czosnkiej i niekiedy pomidorami, kminkiem lub kolendrą. Używa się jej w Tunezji oraz Libii. Świetnie podkręca smak orientalnych dań, warto dodać ją np. do hummusu.
3 z 5
Najmodniejsze smaki 2018: kawa i herbata
Pokochałyśmy cold brew oraz matchę, która wzbogaciła smak słodkich deserów. Okazuje się, że smak kawy i herbaty na dobre zagości w naszym menu. Nie tylko w napojach - ich aromat napotkamy w czekoladach, jogurtach, ciasteczkach, pikantnych przekąskach czy koktajlach śniadaniowych. W USA jakiś czas temu było głośno o smacznych bajglach z kofeiną (przeczytaj >>). Według nas to ciekawy miks!
4 z 5
Najmodniejsze smaki 2018: szafran, chrzan, kurkuma, kminek, pieprz cayenne
Jak sądzicie, czy niedługo zapomnimy o kurkumie? Nic z tego - najmodniejsza przyprawa ostatnich lat nadal będzie gościć na naszych talerzach. Razem z kminkiem, pieprzem cayenne, szafranem oraz chrzanem. I to w daniach, które pierwotnie nie wymagają przypraw. Analiza rynku żywności wykazała, że od 2015 roku sprzedaż produktów wzbogaconych w ich smak wzrosła aż o 20%. Zatem nadal będziemy dodawać je do leczniczego mleka, grillowanych warzyw lub drinków. Na zdrowie!
5 z 5
Najmodniejsze smaki 2018: regionalne zioła
Analitycy zgodnie twierdzą, że wzrośnie popyt na to, co lokalne. Szefowie kuchni będą stawiać na konretne, regionalne smaki. Poznamy mniej popularne, sezonowe zioła lub rośliny porastające łąki i lasy. Pietruszka czy koperek chwilowo mogą zejść na dalszy tor.