Przepisy na Sylwestra. Mistrzowskie menu dla znajomych, które udoskonali każdą imprezę
Kuba Tomaszczyk, zwycięzca 11. edycji programu Masterchef, proponuje klasyczne dania urozmaicone nieoczywistymi dodatkami np. truflami czy pomarańczami w majonezie oraz szybkie dipy, które zachwycą Waszych gości. Sprawdźcie przepisy na Sylwestra inspirowane toskańską podróżą mistrza kuchni po najlepszych restauracjach z gwiazdką Michelin.
W tym artykule:
To dania Kuby Tomaszczyka podbiły podniebienia profesjonalnego i wymagającego jury jednego z najpopularniejszych programów kulinarnych. Poza prestiżowym tytułem, wysoką nagrodą, nowy mistrz kuchni otrzymał również możliwość wydania swojej pierwszej, autorskiej książki kucharskiej. Wypróbujcie przepisy z książki „Po prostu gotuj”, które urozmaicą Wasze sylwestrowe menu.
Truflowa carbonara
4 porcje
Składniki:
- 1 jajko i 3 żółtka
- 250 g guanciale lub pancetty
- 150 g startego sera pecorino
- 60 g startego parmezanu
- 15 g świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki pasty truflowej
Makaron:
- 300 g semoliny
- 150 ml ciepłej wody
- sól
Sposób przygotowania:
Makaron:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, w środku formujemy wgłębienie, do którego wlewamy wodę i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy widelcem, a następnie ugniatamy do uzyskania jędrnego ciasta. Zawijamy w folię i odstawiamy, aby odpoczęło. Po 30 minutach wałkujemy ciasto mniej więcej na 1 mm, podsypując mąką. Składamy makaron i kroimy w paski o szerokości 8 mm. Wrzucamy do gotującej się osolonej
wody. Wyjmujemy, gdy wypłynie.
Sos:
Guanciale lub pancettę kroimy w kostkę, smażymy na patelni, cały czas mieszając, do wytopienia tłuszczu i uzyskania chrupkości. W misce mieszamy wszystkie składniki (zostawiamy 50 g sera do posypania).
Makaron przekładamy na patelnię z guanciale/pancettą i masą jajeczną, gotujemy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Należy to robić bardzo szybko, dodając trochę wody z gotowania makaronu, by powstała emulsja. Nakładamy na talerz i posypujemy serem.
Smażone kalmary z pomarańczowym majonezem
Składniki:
- 500 g kalmarów
- 15 ml soku z cytryny
- 300 g mąki pszennej
- 100 ml maślanki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- 1l oleju słonecznikowego
Majonez:
- 250 ml oleju słonecznikowego
- 1 żółtko
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka miodu
- 30 ml soku z pomarańczy
- zest (starta skórka) z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki pokrojonego szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kalmary oczyszczamy, tuby kroimy w krążki i wkładamy do miski z sokiem z cytryny. W misce mieszamy mąkę, pieprz cayenne, słodką paprykę i łyżkę soli. Do drugiej miski wlewamy maślankę. Rozgrzewamy olej do 180°C. Kalmary panierujemy w mące, zanurzamy w maślance i ponownie obtaczamy w mące. Tak przygotowane krążki smażymy partiami po 2–3 minuty. Odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy solą.
Majonez:
Żółtko, musztardę i zest z pomarańczy przekładamy do miski. Cały czas miksując, dolewamy cienkim strumieniem olej i miksujemy do momentu zgęstnienia. Dodajemy sok z pomarańczy, miód i szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Sałatka z karczochem
Składniki:
- 300 g marynowanych karczochów
- 1 pieczona papryka
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 50 g kuskusu
- 1 szklanka rukoli
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kuskus zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż spęcznieje. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, pomidorki na pół, a karczochy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski. Do reszty warzyw wsypujemy kuskus i rukolę, mieszamy wszystko z winegretem bazyliowym i doprawiamy solą oraz pieprzem.
SOS WINEGRET
do sałatek bazyliowy z orzechami włoskimi
Składniki:
- 8 orzechów włoskich
- 10 listków bazylii
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Orzechy i liście bazylii siekamy. Wkładamy do słoika razem z octem, bazylią, solą i pieprzem. Słoikiem energicznie potrząsamy.
Dipy na Sylwestra
Sos Kentucky
Składniki:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżeczki miodu
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki cebuli w proszku
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- 3 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Majonez truflowy
Składniki:
- 3 żółtka
- 550 ml oleju
- 50 ml oleju truflowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka pasty truflowej
- sól, pieprz
- 15 ml soku z limonki
Sposób przygotowania:
Do miski wkładamy żółtka, musztardę, pastę truflową, sól i pieprz, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej bardzo cienkim strumieniem, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje. Pod koniec mieszania dodajemy 2 łyżki ciepłej wody i sok z limonki.
Ranch
- 75 g kwaśniej śmietany 18%
- 75 g majonezu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy w misce i doprawiamy do smaku.